Gündem Haberleri

GÜNDEM

    Türkiye için önemli proje

    Hürriyet Haber
    07.09.2000 - 00:00 | Son Güncelleme: 07.09.2000 - 00:01

    Deniz SİPAHİSINIR ticaretini denetim altına alamayan Türkiye'nin geçmişteki kayıplarının milyar dolarları geçtiği biliniyor.Örneğin İran üzümü Egeli üreticiyi gerçekten zor durumda bıraktı.Üzümün başkenti olarak bilinen Alaşehir'de bile bugün İran üzümü satılıyor.Benzer iklimlere sahip komşularımızdan gelen onlarca ürün, içeride haksız rekabete neden oldu.Gerçi Milli Güvenlik Kurulu kararları sınır ticaretini bir ölçüde disiplin altına aldı ama yerli üretici de yok olup gitti.Bu başıbozukluk hayvancılık sektörünün de büyük ölçüde gerilemesine neden oldu.Bir dönemler dünyanın önde gelen et ırkı sığır yetiştiricisi olarak gösterilen Türkiye, son 30 yılda bu özelliğini de yitirdi.Geçen hafta Ege Bölgesi'nde bir ilk daha gerçekleştirildi.Yaşar Topluluğu'na ait Hedef Çiftliği ile Amerikan Run Agra şirketlerinin işbirliğiyle ‘‘Damızlık Et Sığırı Araştırma ve Üretim Çiftliği’’ kuruldu.Yüksek et verimine sahip Charolais, Hereford ve Angus ırkı sığırların ilk örnekleri uçakla Amerika'dan özel olarak Seferihisar'daki tesislere getirildi.Tesislerde ve TİGEM'le birlikte yürütülecek ortak çalışmalarla üstün et verimine sahip yavru sığırlar melezleme amacıyla üreticinin kullanımına sunulacak.*PROJEYİ Tarım ve Köyişleri Bakanı Yusuf Gökalp de önemsiyor.Çünkü Türkiye'deki yerli sığırlar 18 aylık iken 450 - 500 kilogram canlı ağırlığına ulaşırken etçi sığırlar 950 - 1000 kilogram ağırlığına ulaşabiliyor.Yine yerli sığırlar günde 900 - 1000 gram canlı ağırlık artışı sağlarken; yurtdışında günlük artış 1750 - 1800 grama çıkıyor.Bu bir anlamda verimliliği iki, üç katına çıkarmak anlamına geliyor.Türkiye'de kişi başına yılda 19 - 20 kilo kırmızı et tüketimi yapılıyor.Bu rakam gelişmiş batı ülkelerinde 70 - 80 kilo.Protein ihtiyacı ağırlıklı olarak bakliyat türündeki besinlerden alınıyor.Ancak kırmızı etteki bazı amino asitleri bakliyatlarda bulmak mümkün değil.*YAŞAR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Yaşar, 30 yıllık hayalini böylece gerçekleştirmiş oldu.Yaşar, ‘‘Fransa'nın Charolais'si, Limousini'si; Belçika'nın Belgian Blue'su, ABD'nin Hereford'u, Angus'u varsa, Türkiye'nin de kendine özgü bir et ırkı olmalıdır. İşte yeni hayalim bu...’’ diyor.Kırmızı et açığının daha şimdiden 500 bin ton olduğu ifade ediliyor.Sağlıklı nesillere sahip olmanın yolu doğru beslenmeden geçiyor.Bu da kırmızı et üretiminin ve tüketiminin artmasına bağlı.O yüzden...Dileyelim; Selçuk Yaşar ikinci hayalini de gerçekleştirebilsin.
    Etiketler:

    EN ÇOK OKUNANLAR

      Sayfa Başı