Türkiye Güreş Kurultayı Antalya'da başladı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Güreş Kurultayı Antalyada başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2001 00:00

Haberin Devamı

Bu yıl birincisi düzenlenen Türkiye Güreş Kurultayı, Antalya’nın Belek beldesinde başladı.

Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Refaaddin Şahin’in başkanlığını yaptığı ilk oturumu, Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü ve Antalya Valisi Mehmet Dokuzoğlu da izledi. Toplantının ilk bölümünde, Türk güreşinin sorunları tartışıldı.

Sabah oturumunda, söz alan konuşmacılardan Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Aslan, güreşin Türklerin ata sporu olduğunu, ancak yeterince ilgi görmediğini belirterek, televizyonlarda, güreşle ilgili zorunlu programlar yayınlanması konusunda yasal düzenlemeler yapılmasını önerirken, FİLA Başkanı’nın da mutlaka bir Türk olması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin, geçmişte efsanevi başarılar kazanmış şampiyon güreşçilere sahip olduğu, ancak yeni nesilin bunları tanımadığını ifade eden Aslan, "Gerçek kahramanlarını bilmeyen çocuklarımız, Pokemonlar gibi acayip çizgi film karakterlerini kahraman olarak seçiyor" dedi.

ASLAN: "İNSANLARIN KAFALARINDAKİ HAYATI YAŞAMALARINA İZİN VERİLMELİDİR"

Güreşçilerin, minderde savaşan kahramanlar olduğunu, vatan, millet ve bayrak sevgisinin üst düzeyde olduğunu anlatan Aslan, şöyle devam etti:

"Bu yüzden güreşçilerimiz, milli-manevi değerlere çok bağlıdırlar. Hıristiyanlar maça çıkarken, kendi inançları yönünde simgeler kullanıyorlarsa, bizim sporcularımız da abdest alıp, namaz kılarak mindere çıkar. İnsanların, kafalarındaki hayatı yaşamalarına izin verilmeli. (Güreş ilticaya teslim oldu) gibi anlamsız sözler hiç söylenmemelidir."

Prof. Dr. Orhan Aslan ayrıca, bu işin popülaritesinin günden güne azalmasının en önemli nedeninin, müsabaka kurallarının sık sık değişmesi olduğunu söyledi.

Gençlik ve Spor eski genel müdürlerinden Kemal Kamiloğlu ise konuşmasında, Türkiye devletinin güreşe her zaman büyük önem verdiğini ve Türk güreşinin geçmişe oranla tabana yayılmış durumda olduğunu ifade etti. Kamiloğlu, tüm çabalara rağmen, Türk güreşininin beklenen sıçramayı yapamamasının, kulüplere gereken önemin verilmemesinden kaynakladığını iddia etti.

Gebze Belediye Başkanı Ahmet Pembegüllü, Türk güreşinin ilerlemesi için öncelikle istikrar sorunun çözümlenmesi gerektiğini belirtirken, büyük kamu kuruluşlarına güreş kulübü kurma zorunluğu getirilmesini önerdi.

MİLLİ TAKIM ANTRENÖRLERİ ANKETLE BELİRLENECEK

Güreş Federasyonu Başkanı Osman Şansal da serbest ve grekoromen güreş milli takım antrenörleriyle, federasyon yönetim kurulu üyelerinin bir bölümünün, 1. Türk Güreş Kurultayı’na katılanlar arasında yapılacak anketle belirleneceğini belirtti.

Katılımcılarla, yaklaşık 60 sorudan oluşan bir anket gerçekleştirileceğini anlatan Şansal, anket sonuçlarının 15 gün içinde değerlendirileceğini ve milli takım antrenörlerinin ve federasyon yöneticilerinin camimanın istek ve beklentileri doğrultusunda belirleneceğini söyledi. Osman Şansal, bu süre içerisinde, serbest güreş milli takımında, Cahit Ahıskalıoğlu ve Ali Kayalı, grekoromen stilde ise Bilal Tabur ve Erhan Balcı’nın antrenör olarak görev yapacaklarını açıkladı.

Şansal ayrıca, güreş ligleri statüsünde değişiklik yapacaklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kulüplere büyük külfet getiren uzun deplasmanları ortadan kaldırmak için ligleri bölgesel hale getireceğiz. Ayrıca, federasyon bütçesinin yüzde 91’lik bölümünün harcandığı seyahatlar için sponsor arayışına gireceğiz. Federasyonu, seyahat federasyonu durumundan kurtarmaya çalışacağız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!