Türkiye’den YPG’ye 8 bin 500 militan

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’den YPG’ye 8 bin 500 militan
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2015 22:51

İstihbarat birimlerinin hazırladığı rapora göre Türkiye’den 4 bin 500 kişi, PYD’nin askeri kanadı YPG’ye katıldı. PKK dağ kadrolarından da 4 bine yakın militan Suriye’de YPG saflarında savaş yürütüyor.

Haberin Devamı

PKK’nın Suriye kolu Demokratik Birlik Partisi (PYD), iç savaşın devam ettiği bölgede güç dengelerini değiştirirken, en büyük desteği de Türkiye’den gördüğü iddia ediliyor. İstihbarat birimlerinin hazırladığı raporda, IŞİD’in Kobani’ye saldırmasından sonra Türkiye’den 4 bin 500 kişinin legal-illegal yollarla Suriye’ye geçerek YPG’nin saflarına katıldığı belirtildi. PKK’nın dağ kadrosundan da 4 bine yakın militanın Suriye’ye geçerek YPG ile birlikte savaştığı kaydedildi.

KOBANİ SALDIRISI MİLAT OLDU

IŞİD’in, 2014 Eylül ayında Kürtlerin kanton olarak ilan ettiği bölgelerden biri olan Kobani’ye saldırması ve 4.5 ay süren kuşatma, bölgedeki dengeleri değiştirdi. Kobani’yi kuşatan IŞİD, kentin yarısını ele geçirdi. ABD öncülüğündeki koalisyon kuvvetlerinin havadan desteği, ardından da Türkiye üzerinden Peşmergelerin geçişi ve Özgür Süriye Ordusu’nun (ÖSO) yardımıyla dengeleri lehine çeviren PYD’ye karşı IŞİD geri çekilmek zorunda kaldı. IŞİD’in kuşatmasındaki kentleri terk eden 200 bine yakın kişi Türkiye’ye sığındı. Rapora göre, 4 bin 500’ün üzerinde Türk vatandaşı, PYD saflarına katıldı. Bunların büyük çoğunluğunu PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H üyelerinin oluşturduğu belirtilen raporda, “Suriye’ye geçenler arasında bölgedeki (Doğu ve Güneydoğu) işadamları, siyasetçiler (HDP-DTP), belediyedeki üst düzey yöneticilerin çocukları ile her kesimden kişiler bulunduğu görülmektedir” denildi.

Haberin Devamı

173 KİŞİNİN CENAZESİ GELDİ

YPG için savaşan Türk vatandaşı 690 kişinin çatışmalarda yaralandığı ve söz konusu bu kişilerin Türkiye’ye getirilerek bölgedeki farklı il ve hastanelerde tedavi edildiği de belirtilerek, bu kişilerden tedavisi tamamlanan ve PKK-PYD terör örgütüyle bağlantısı olduğu tespit edilen kişilerin sorgulandığı ve 100’e yakın kişinin tutuklandığı, diğerlerinin ise yargılama süreçlerinin devam ettiği kaydedildi. Ocak ayından 20 Haziran tarihine kadar PYD saflarında savaşan 173 Türk vatandaşının çatışmalarda hayatını kaybettiği ve Türkiye’ye getirilerek defnedildiği ifade edildi.

Haberin Devamı

17 ÜLKEDEN SAVAŞÇI VAR

Başta ABD, Almanya ve İngiltere olmak üzere 17 ülke vatandaşının Türkiye üzerinden Suriye’ye geçerek PYD saflarında savaştığı bildirildi. Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılından sonra 2 sınır kapısında kontrolü bulunan PYD, son dönemde kontrol ettiği bölgeleri genişleterek Suriye ile Türkiye arasındaki 13 sınır kapısından 6’sında denetimi sağladı. PYD, Islahiye-Meydani Ekbez, Mürşitpınar-Ayn El Arap (Kobani), Ceylanpınar-Resulayn, Şenyurt-Derbesye, Cizre-Andivar ve son olarak Akçakale-Tel-Abyad sınır kapılarının Suriye tarafında tamamen kontrolü sağladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!