Türkiye’deki seçim havasını Avrupa'ya taşıyacaklar

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’deki seçim havasını Avrupaya taşıyacaklar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2015 00:00

Türkiye’de 7 Haziran’da yapılacak milletvekili seçimlerine hazırlanan partilerin aday listelerinde, Türkiye kökenli Avrupalı politikacılar da yer buldu. Partilerin Avrupa’daki seçmenleri sandığa yönlendirme umudu Avrupalı adaylarda.

Haberin Devamı

Yurt dışındaki 2 milyon 800 bin seçmen, 8 Mayıs’tan itibaren oy vermek için sandığa gidecek. Oy verme işleminin yurtdışında erken başlaması nedeniyle adaylar, seçim bölgelerinden önce başta Avrupa olmak üzere bir çok ülkede seçim kampanyasına başlayacak. Yurtdışında seçimlerin en hareketli geçmesi beklenen ülkesi ise bir milyon 400 bin seçmenle Almanya. Farklı partilerin listelerinde kendilerine yer bulan adaylar, seçim çalışmalarını ve seçildikleri taktirde yapacaklarını Hürriyet’e anlattı.

Daha önce Yeşiller listesinden Avrupa Parlamentosu’na giren, ardından SPD’ye geçen ve halen bu partinin üyesi olduğunu söyleyen Ozan Ceyhun, AK Parti’nin İzmir Birinci Bölge beşinci sıra adayı oldu. İslam Toplumu Milli Görüş (İGMG) eski Genel Sekreteri Mustafa Yeneroğlu, AK Parti İstanbul Üçüncü Bölge onuncu sıradan aday gösterildi.

ASKIYA ALDI

Nürnberg yakınlarında yaşayan işadamı Murat Bülbül, CHP Bayburt birinci sıra adayı oldu. Zirndorf kasabasında belediye başkan yardımcılığı görevini yürüten Bülbül, 7 Haziran seçimlerine kadar belediye başkanlığı görevini askıya aldığını söyledi.

ÖKER HDP’DEN

Uzun yıllar Avrupa’da alevi örgütlenmesine öncülük yapan ve çatı kuruluşlarında başkanlık görevi üstlenen Turgut Öker, en son Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanlığı yaptı. Görevinden, adaylık nedeniyle istifa eden Öker, HDP İstanbul İkinci Bölge birinci sıra adayı oldu. Türkiye kökenli Avrupalı politikacılar Feleknaz Uca, HDP listesinden Diyarbakır dördüncü sıradan, Ziya Pir de Diyarbakır yedinci sıradan aday gösterildi.

Türkiye’deki seçim havasını Avrupaya taşıyacaklar


Ozan Ceyhun:
Vatandaşlarımızın temsilcisi olacağım

“İzmir’den aday olmak benim için çok anlamlı. Avrupalı kimliğimle İzmir’den seçim kampanyası yapacağım. Ama seçim çalışma alanımın en büyük bölümünü Almanya, Belçika, Hollanda ve Fransa teşkil edecek. Avrupa’nın her köşesinde seçim toplantıları yapacağım. İlk seçim toplantımı Limburg’da, ardından da Siegen’de yapacağız. Avrupa kökenli biri olarak Avrupa’daki vatandaşlarımızın sorunlarını en iyi bilen birisiyim. Avrupalı kimliğimle vatandaşlar beni daha çok Avrupa’da görecekler. Ve onların TBMM’deki en iyi temsilcisi olacağım. Vatandaşların sorunların başında koruyucu aile ve bedelli askerlik sorunları geliyor. Ben SPD üyesiyim tüzük gereği SPD’den istifa edeceğim.”

Türkiye’deki seçim havasını Avrupaya taşıyacaklar


Turgut Öker:
Sorunlarımızı iyi biliyorum

“Avrupa’da 35 yıllık ömrüm geçti. Siyasi partilere Avrupa’da yaşayan Türkiyeli insanların sorunlarının
çözümü konusunda eleştirilerim oldu. Sayısız toplantılara katıldım. Duyarsızlıklarına dikkati çektim.
Türkiyeli insanların sorunlarını yakinen biliyorum. Sorunların çözümü için sivil toplum dernekleriyle birlikte mümkün. Sorunları parlamentoya taşımak gerekir. Tek bir milletvekilinin çözeceği sorunlar değil. Ben bu anlamda sorunları ve sivil toplum örgütlerinin çözüm önerilerini meclise taşıyacağım. Sorunların çözümü için kalıcı mekanizmalar kurulmalı. Bu mekanizmalar aracılığıyla çözümler üretilmeli. Seçim çalışmalarını Frankfurt,
Viyana, Brüksel, Paris ve Avrupa’nın diğer büyük kentlerinde sürdüreceğiz.”

Türkiye’deki seçim havasını Avrupaya taşıyacaklar


Murat Bülbül:
Düsseldorf’ta start vereceğiz

“Bir aydır Bayburt’ta seçim çalışmalarımı yürütüyorum. Tüm köyleri, esnafı ve evleri ziyaret ediyorum. Kentteki üniversite ve benzeri diğer kurum ve kuruluşları ziyaret ettim. Bayburt ile ilgili bir Bayburtlu olarak projelerimi anlattım. Bayburt’un bugün geri kalmış olmasının Bayburt’tun kaderi olmadığını söylüyorum. Kentte özellikle gençler arasında işsizlik oranı çok yüksek. Bayburt demiryolu, turizm ve tarımda ciddi potansiyele sahip bir kent. Zaten kentin şimdiki durumuna üzüldüğüm için milletvekili adayı oldum. Geçen seçimlerde 34 bin seçmen oy kullanmış. Benim hedefim 12 bin oy almak. 12 bin oy ile sürpriz yapıp Meclis’e girmeyi hedefliyorum. Şuanda Zirndorf Belediye Başkan Yardımcısıyım. Bağımsız olarak seçildim. Bunu seçimlere kadar askıya almış bulunuyorum. Elbette seçimlerde Bayburt’ta yoğun çalışma yapacağım. Ama buraları da ihmal etmeyeceğim. Almanya’da seçim kampanyası yürüteceğiz. Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu 25 Nisan’da Düsseldorf’a geliyor. Startı oradan vereceğiz.”

Türkiye’deki seçim havasını Avrupaya taşıyacaklar


Mustafa Yeneroğlu:
Diyasporanın sesi olmalıyız

“Uzun yıllardır politika içindeyim. Sevil toplum kuruluşlarında sorumluluklar üstlendim. Türk diyasporasını iyi tanıyorum. Yurtdışındaki Türklerin sorunlarını ve beklentilerini de yakından bilen birisiyim. Seçilirsem, ana çalışma konularım elbette yurtdışındaki Türkler olacak. Diğer partilerden yurtdışında aday gösterenler oldu. Umarım onlar da Meclis’e girer ve ortak yapacağımız çalışmalarla diyasporanın sesi oluruz. Türkiye’nin iç gündemini yurtdışına taşımadan yurtdışı Türklerin sıkıntılarını giderecek çalışmalar yapacağız. Türkiye son yıllarda büyüyen bir ülke. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın üzerinde Türkiye’nin sorumluluğu var. Yurtdışındaki Türklerin de anayasal hakları var. Bu bilinçle çalışmalar yapacağım. Seçim çalışmalarını da burada yürüteceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!