Türkiye’de bir afet otoritesi ne yazık ki yok

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Sabri Yalın, ‘‘Söylendiği gibi görevimden istifa etmedim; karaciğere bağlı bir rahatsızlığım nedeniyle bir süredir hastanede yatıyorum.

Burgazada yangınını buradan yaşadım, tansiyonum yükseldi, hop oturdum kalktım, ancak telefonla talimatlar verebildim’’ diyor. Buna rağmen Türkiye İtfaiyeciler Birliği Başkanı olarak merkezi hükümetle ciddi sıkıntıları bulunduğunu söylüyor.

Burgazada yangını vesilesiyle diğer yangınlar ve doğal afetler konusunda ne kadar altyapısız olduğumuzu anlıyoruz Sabri Yalın'la yaptığımız konuşmadan....

Burgazada'daki yangınla ilgili ne diyorsunuz?

- Adaların ilginç bir durumu, araçların girmesinin yasak olduğu bölgeler var. Çöplük gibi hassas bölgeler için ya 500 metrede 100'er tonluk su depoları yapılması ya da denizden yukarıya doğru motopomplarla su çekilecek 'kuruboru' sisteminin kurulması gerekiyor. İtfaiye ile çalışacak halkın arasından eğitilmiş gönüllü ekiplerin oluşturulması gerekiyor. Sadece yangın için değil, deprem için de bu geçerli bu... Bir felaket halinde koordinasyon halinde çalışacaklar. Hasta hasta yaramı deşiyorsunuz.

İTFAİYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Ne gibi?..

- Anlatamadığım bir sıkıntım var; doğal afetlere karşı merkezi bir otorite hálá oluşturulamadı. Önce yapısı, eğitimi, denetimi standardize edilmiş bir Koordinatör İtfaiye Genel Müdürlüğü'nün kurulması gerekiyor. Tabii belediyelerin itfaiye ekipleri kalacak ama bir afet halinde Türkiye'deki bütün itfaiyeleri yönlendirecek bu kuruluş.

Eğitim çok önemli değil mi?

- Bizim İtfaiyeciler Birliği'nin zoruyla İstanbul, İzmit ve Antalya'daki üniversitelerde iki yıllık ön lisans okulları açıldı. Ancak yeterli değil. Ayrıca Endüstri Meslek Liseleri'nde de 'Yangınla mücadele' bölümlerinin açılması lazım. Esas olarak Yangın Araştırma Akademisi/Enstitüsü'nün de oluşturulması gerekiyor. Düşünün yangınla mücadele kanunumuz bile yok.

PERSONEL AZALIYOR

Bu organizasyonu biraz daha açar mısınız?

- Başbakanlığa bağlı 'Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü', 'Acil Durum Müsteşarlığı' veya aynı adlı bakanlık olabilir. Kimler bağlanabilir buna; Afet İşleri, Meteoroloji, İtfaiye Genel Müdürlüğü ve hatta Kızılay da... Sistem birbirine entegre olacak; bir afet karşısında merkez olay yerine yönlendirecek. Bizim önümüzü açsınlar, dünyada nasıl yapılmışsa aynısını kurarız. Yunanistan'da bile 2 İtfaiye Akademisi var; Bulgaristan'da İtfaiye Fakültesi, keza Azerbaycan'da da; sorunu çözmüşler.

SORUNUN SAHİBİ YOK

Elinizden tutan olmuyor mu?

- Maalesef yok. Yangınla mücadelenin sorunları ortada ama sorunun sahibi yok bugün.

İstanbul'da itfaiye personeli...

- Acımızdır... Eleman yok. Ben İstanbul İtfaiyesi'nin başına 1997'de geldim. 35 istasyonda 2187 personel vardı. Bugün istasyon sayısı 39'a çıktı; personel 1800'e düştü... Araç gereç yapımızı güçlendirdik ancak personelsiz ne yapacağım? Bazı araçları personelsiz yangın yerine götürüyoruz. Oradan buradan kıt kanaat götürüyoruz; nereye kadar belli değil.

İtfaiyeci=Hademe

Türkiye'deki itfaiyeciliğin durum nedir?

- 1994'lerde Türkiye'de 26.500 itfaiyeci vardı; bugün bu sayı 17 binlere düşmüş durumda. 9 milyonluk Yunanistan'ın ise 9 bin itfaiyecisi bulunuyor. Fakat Türkiye'deki itfaiyeci sayısı kadar polis var İstanbul'da... Devlet öğretmen, sağlık ve polis kadroları çıkartıyor; belediyelere -itfaiye- kadro vermiyor. Gelin de yangın güvenliği ile ilgili politikaları geliştirin bakalım.

Sorun sadece bu mu?

- İtfaiye Haftası'nı bu yıl kutlamadık; niye? Hiçbir sorunumuz çözülmedi ki... Erken emeklilik verilmedi, 'itfaiye sınıfı' kadrosu çıkarılmadı. Bugün hálá itfaiyeci 'hademe' sayılıyor. Bu durum dünyada görülmüş bir şey değil. Amerika'da itfaiyeciler en klas ve itibarlı kişilerdir. Amerika'daki araştırmalarda; kızların % 15'i bir itfaiyeci ile evlenmek istiyor. New York'ta 11 Eylül'de itfaiyecilerin gücünü, saygınlığını bütün dünya gördü; imrendi.

Kozalaklar ateşi taşıdı

BURGAZADALI eski milletvekili Metin Tüzün, kimsenin böyle bir afet karşısında politika yapmamasını gerektiğini söylüyor. Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden'in yangın karşısındaki çaresizliğini görünce ‘‘Bu Belediye'nin eti ne budu ne?’’ diyor. Özden, Adalıların denizyolundan bağlantı kuracağı Maltepe İskelesi'nin hálá yapılmamasından yakınıyor; ‘‘Erdoğan Demirören'e teşekkür ediyoruz, gaz tankerleri ile araçları adaya yetiştirdi’’ diyor. Tüzün de, ‘‘Fak-Fuk-Fon'u mu, Afet Fonu mu olur lütfen Ada'ya yardım göndersinler. Burgazada'da vatandaşlar evsiz yurtsuz’’ diyor. Emekli öğretmen Perihan Ergun, itfaiyenin yetersizliğinden yakınırken, ‘‘Isınan kozalakların yangını genişlettiğini’’ anlatıyor.

Konya’da trafik

KONYA, diğer illerin tabi olduğu kanunlara tabi midir? Yoksa Konya'nın başka bir emniyet kanunu mu vardır? Yollarda cirit atan ışıksız araçlara, ters yönde giden araçlara Konya'da nasıl izin verilir? Bu araçların yolda terör estirdiğini yörede çalışan emniyet görevlileri bilmiyor mu?

Konya'dan geçerken bizleri trafik başıbozukluğuna kurban etmeyiniz.

Metin ATAMER

Yıldız-ANKARA


Kimin askeri

BAŞBAKAN
Tayyip Erdoğan bir televizyon programında ‘‘Bu asker benim askerim’’ şeklinde bir ifade kullanmıştır.

Başbakan'ın sözünü ettiği asker, sadece Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin askeridir.

Şükrü TANDOĞAN Emekli Albay

Mesaj Panosu

Doğanevler
Mahallesi Kanal Boyu Mevkii'nde bulunan fabrikamıza gönderilen Resmi Gazete'ler ile fatura bulunan mektuplar temmuz ayından bu yana tarafımıza teslim edilmiyor. Şirket olarak mağdur oluyoruz; PTT Genel Müdürlüğü'ne duyuruyoruz.

Erol MALCILAR

Malcılar Tekstil-BURSA
Yazarın Tüm Yazıları