Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşuna Giden Yol

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşuna Giden Yol
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2015 13:50

CUMHURİYET KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından Cumhuriyetimizin 92. kuruluş yıl dönümü kapsamında düzenlenen “Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşuna Giden Yol” konulu konferans gerçekleştirildi.
Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Vali Yardımcısı Hasan Bağcı, Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, vatan sevgisinin insanın en temel ihtiyaçlarından biri olduğunu Arif Nihat Asya’nın Dua adlı şiirinden “Bizi sen sevgisiz, susuz, havasız ve vatansız bırakma Allah’ım” dizesiyle dile getirerek bu şiirin, o dönemin ruhunu ve koşullarını en güzel şekilde anlattığını ifade etti.
Nigar Demircan Çakar, “Görevimiz bu vatanın hangi koşullarla bölünmez bütünlüğünün ilan edildiğini, hangi koşullarla kazanıldığını, yaşadığımız savaşları ve ecdadımızın verdiği mücadeleyi derinden okuyup, anlayıp, içselleştirmektir. Bu hepimizin borcudur. İşte o zaman hiçbir hainlik, hiçbir bölücülük, hiçbir ihanet aramıza giremez. Bu bilinçle hepinizin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum” şeklinde konuştu.
Rektörün konuşmasının ardından “Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşuna Giden Yol” konulu konferansı vermek üzere kürsüye davet edilen Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, konferansın düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek konuşmasına başladı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun bir iç mesele olarak düşünülmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Ülkemizin kuruluşunun tüm dünya tarafından övgüyle karşılandığını ifade ederek, bu başarının dünya tarihine geçtiğini söyledi.
Konuşmasının devamında Kurtuluş Savaşı’ndan Ülkemizin kuruluşuna giden önemli tarihi olaylardan bahseden Prof. Dr. Oğuzoğlu, Kurtuluş Savaşı’nı zaferle sonuçlandıran askeri kadrolar hakkında bilgiler verdi.
Gazi Mustafa Kemal’in sadece asker kimliğiyle algılanmaması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, “Mustafa Kemal’i, birçok temel bilgileri edinen, devlet yönetiminde ve ülkenin sorunları konusunda kendini yetiştiren, çağının aydını olarak görmekteyiz” şeklinde konuştu.
Milli Mücadele’nin diğer komutanlarından İsmet İnönü, Ali Fuat Cebesoy ve Kazım Karabekir ile ilgili bilgileri paylaşarak konferansa devam eden Oğuzoğlu, Kurtuluş Savaşı’nda Yunan işgalinin Anadolu’ya verdiği zararlar ile ilgili örnekler verdi. Günümüzde düşmanlıkların sürdürülmemesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, tarihi gerçeklerin de unutulmaması gerektiğini belirterek ancak bu şekilde Cumhuriyetimizin değerinin bilineceğini ifade etti.
Son olarak Düzce’nin Milli Mücadele’ye verdiği desteklerden de söz eden Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Düzce Reddi İlhak Cemiyeti’nin İzmir’in işgali üzerine İstanbul’a protesto telgrafı çektiğini, Düzce Kaymakamı’nın II. İnönü zaferini kutlamak amacıyla TBMM’ye kutlama telgrafı çektiğini ve Düzcelilerin TBMM’ye destek olmak için para yardımında bulunduğunu belirterek sözlerini sonlandırdı.
Konferans, Düzce Vali Yardımcısı Hasan Bağcı ve Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar tarafından Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu’na teşekkür belgesinin takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!