Türkiye-Avrupa Ortak İletişim Platformu tanıtıldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye-Avrupa Ortak İletişim Platformu tanıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2013 14:50

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Türkiye-Avrupa Ortak İletişim Platformu” adı altında hazırlanan “TUROPA” programı sayesinde AB ile Türkiye arasındaki mesafelerin anlamsız hale geldiğini belirterek, “Türkiye ile AB'nin birbirine bir tık ötede olduğu döneme geçiyoruz” dedi.

Avrupa Birliği Bakanlığı ve Microsoft Türkiye'nin “Türkiye-Avrupa Ortak İletişim Platformu” adı altında hazırladığı “TUROPA” programı, bakanlığın Ortaköy Ofisi'nde düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

Toplantıda konuşan Bağış, projenin, hem AB hem 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları adaylığı hem de Türkiye'nin bilişim sektörü için faydalı olacağını belirterek, proje sayesinde, sürecin önündeki en büyük engel olan ön yargıların giderilebileceğini, toplumların birbirini daha iyi tanıyabileceğini söyledi.

Proje ile Anadolu'nun yanı sıra Avrupa halkına da ulaşabileceklerini anlatan Bağış, “TUROPA sayesinde AB ile Türkiye arasındaki mesafeler anlamsız hale geliyor. Türkiye ile AB'nin birbirine bir tık ötede olduğu döneme geçiyoruz” diye konuştu.

Bakan Bağış, proje sayesinde İstanbul ile diğer illerin mesajlarının AB reformlarıyla buluşacağını dile getirerek, diyalog ve iletişim şehri İstanbul'un hoşgörü mesajlarının bu platformdan yayınlanacağını aktardı.

İstanbul'un 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylığı için hazırladığı “Bridge Together/Birlikte Köprüler Kuralım” sloganına değinen Bağış, olimpiyatların ilk defa Müslüman bir ülkede gerçekleşebileceğini, olimpiyatların logosunda bulunan 5 halkayı temsil eden bütün kıtaların doku ve kültürünün İstanbul'da temsil edildiğini anlattı.

Bağış, İstanbul'un, sadece olimpiyatlara değil, olimpiyat tarihinin en iyi organizasyonunu gerçekleştirmeye de aday olduğunu belirterek, “Platform aracılığıyla olimpiyat gibi hepimizi ilgilendiren konularda da insanların duygu ve düşüncelerini paylaşabilme imkanı sunabileceğiz. Bu platformda vatandaşlarımızın AB süreci hakkındaki görüşleri, reformlardaki eksiklikler, tavsiyeler buluşarak, çalışmalarımıza yön verecek” diye konuştu.

Avrupa'da Türkiye ve İstanbul'a karşı endişe yaşandığını ifade eden Bağış, şöyle devam etti: “Avrupa'da kimileri İslamafobi etkisi altında, kimileri ötekileştirme korkusu içerisinde, kimileri ekonomik kaygılarla Türkiye'ye farklı bakışlar sergilemekte. Bugün Türkiye'deki platformu açıyoruz. Önümüzdeki süreçte farklı dillerde, Avrupalıların varsa endişelerini paylaşabilecekleri ve giderebilecekleri platformu da gerçekleştireceğiz. Siirt'in Pervari, Mardin'in Kızıltepe, Niğde'nin Bor, Samsun'un Terme ilçesinden de vatandaşlarımız bu proje aracılığıyla bize ulaşabilecek. AB sürecinde asla mesafe tanımıyoruz, mesafelere meydan okuyoruz. Türkiye ile AB arasındaki mesafeyi açmak isteyenlere de 'hodri meydan' diyoruz.”

“Türkiye'ye karşı kilitlenen zihinler açılacak”

Bakan Bağış, teknolojinin imkanlarından olabildiğince faydalandıklarını dile getirerek, TUROPA'nın, aynı anda 76 milyon vatandaşı dinleyebilme, görüş alışverişinde bulunabilme imkanı tanıdığını söyledi.

“Herhalde Avrupa'da, AB üyesi ülkeler arasında teknolojiye bizim kadar önem veren bir başka bakanlık yoktur” diyen Bağış, artık kimsenin Türkiye'ye “istenmeyen posta” muamelesi yapamayacağını kaydetti.

Bağış, AB'nin takipçi sayısını artırmasının tek yolunun Türkiye'nin üyeliği olduğunu belirterek, bu platform sayesinde Türkiye'ye karşı kilitlenen zihinlerin açılacağını aktardı.

Projenin, ülkedeki ifade özgürlüğünü yansıtma açısından da önemli olduğunu vurgulayan Bağış, platformda, AB sürecine karşı olanların görüşlerinin de direkt öğrenilebileceğini ifade etti.

Bakan Bağış, vatandaşlardan gelen önerilerin de dikkate alınacağını dile getirerek, bakanlığa ve kendisine “hayvan hakları” konusunda çok sayıda şikayet, görüş ve öneri geldiğini, bu konuda Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın çalışma başlattığını sözlerine ekledi.

“Uluslararası alanda bir ilk”

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, Türkiye'nin her alanda rekabetçi ve öncü olmasına katkı sağlamak için pek çok çalışma yürüttüklerini belirterek, projenin AB sürecinde büyük önem arz ettiğini söyledi.

Bireylerin, Türkiye–AB konusunda sorularını, görüşlerini ve yorumlarını özgürce ve cihaz bağımsız şekilde paylaşabilecekleri bir platform olan TUROPA'nın son derece yenilikçi bir uygulama olduğunu anlatan Özmen, “Bu, uygulama uluslararası alanda bir ilk. Avrupa kısmı da çok yakında açılacak. Bu platform, Windows 8 uygulaması olarak geliştirildi. Uygulama, önce tabletlerde ve telefonlarda olacak, arkasından diğer platformlara yayılacak” bilgisini verdi.

TUROPA hakkında

Avrupa Birliği Bakanlığı liderliğinde ve Microsoft Türkiye işbirliğinde hayata geçirilen TUROPA, Türkiye–AB sürecinde vatandaşın paylaşım platformu olacak.
Türkiye–AB ilişkileri çerçevesinde oluşturulan, sınırları ve engelleri ortadan kaldıran, tüm cihaz ve sistemlere uyumlu, sosyal medya ile entegre olma özelliğine sahip TUROPA, uluslararası ilişkilerde yeni bir iletişim biçiminin de önemli bir örneğini oluşturuyor.

Türkiye ve AB vatandaşlarının, hem kendi aralarında hem de yetkili kurum ve temsilcileriyle iletişim kurabildiği, sürekli yeni konuların ele alınacağı ve halkın nabzının tutulacağı platformda, sosyal medyanın gücüyle geniş katılımlı bir kamuoyu oluşturulması hedefleniyor.

Bireylerin düşüncelerini ve duygularını özgürce ifade etmelerine olanak sağlayan ve açılan konu başlıkları ile halkın nabzını tutacak uygulama, bilgisayardan, tabletten ve akıllı telefondan erişilebilecek ve interaktif olarak kullanılabilecek.

Uygulama sayesinde bir kullanıcı, sokakta gördüğü herhangi bir olayı ya da nesneyi anında cep telefonuyla sistem üzerinden paylaşabilecek.

Kapalı devre bir uygulama olmanın ötesinde Twitter, facebook gibi uygulamalarla da uyumluluk özelliği taşıyan TUROPA, Windows 8 Mağaza'da yerini aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!