Türkiye, Avrupa Kalite Vakfı’na ortak üye oldu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Avrupa Kalite Vakfı’na ortak üye oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kalite Derneği (KalDer), Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) ile ortaklık anlaşması imzaladı. Böylece Türkiye kalitede Avrupa Birliği'ne girmiş oldu. EFQM, 1989 yılında önde gelen 14 Batı Avrupalı şirket tarafından kuruldu. AB, EFQM'in çalışmalarını destekliyor.

EFQM'de resmi diller arasına Türkçe de girdi

2000 Yılından itibaren EFQM yayınlarında Türkçe'nin de resmi dil olarak kullanılacağını söyleyen KalDer Başkanı Yılmaz Argüden, bu konuda EFQM'in tercüme yükünü KalDer'in üstlendiğini belirtti. Argüden, isteyen herkesin, her şirketin, her ülkenin artık istediğinde Türkçe belge bulabileceğini söyledi. Argüden, ortaklığın EFQM ile bilgi alışverişini hızlandıracağını belirterek, şöyle konuştu: ‘‘Resmi ortak olarak kalite yönetiminde yeni modellerin geliştirilmesi amacıyla kurulan çalışma komitelerine aday üye vereceğiz. Halen KalDer olarak 1500 üye kuruluşumuz var. EFQM, işbirliği içinde olduğu kuruluşla resmi ortaklık anlaşması imzalamadan önce sözkonusu ülkede standartların doğru götürülüp götürülmediğini kıstas alıyor. İş mükemmelliği modeli konusunda yeterince insanın eğitilmesi gibi kıstaslar da önemli. Biz bu konuda 23 bin kişiyi kalite yönetimi konusunda eğittik. Ayrıca, Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı ödülleri konusunda İngiltere'den sonra en fazla üye veren ülke Türkiye. Bunlar önemli kriterler, EFQM için. Gelecek yıl EFQM Kalite Ödül töreni ve Uluslararası Kalite Konferansı da Türkiye'de yapılacak.’’

Avrupa Birliği'ne girmeye hazırlanan Türkiye, kalitede artık resmen Avrupalı oldu. Avrupa Birliği tarafından desteklenen Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM), bugüne kadar işbirliği yaptığı Kalite Derneği (KalDer) ile resmi ortaklık anlaşması imzaladı. Türkiye böylece EFQM'in resmi ortaklık anlaşması yaptığı ilk ülkeler arasında yer aldı. EFQM'in resmi ortaklık anlaşması imzaladığı diğer ülkeler ise şimdilik İngiltere, Fransa ve Almanya. Bu anlaşmayla birlikte Türkçe de EFQM yayınlarında kullanılacak resmi diller arasına katıldı.

KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, ‘‘EFQM'in KalDer ile resmi ortaklık anlaşması imzalamasıyla, Türkiye kalite konusunda Avrupa Birliği'ne girdi bile’’ dedi.

TÜRKİYE ÖRNEK ÜLKE

Aralarında Renault, KLM, Ciba Ceigy ve Bosch'un da bulunduğu 14 Batı Avrupalı şirket tarafından 1989'da kurulan EFQM, Avrupa'daki şirketlerin sürdürülebilir iş mükemmelliğine erişmelerinde itici bir güç olmayı amaçlıyor. 28'i Türk şirketi olmak üzere 785 üyesi bulunan EFQM'in vizyonu ise Avrupalı kuruluşların en ön sıralarda yer aldığı bir dünya...

Türkiye'nin artık uluslararası standartları takip etmekten öteye giderek, standartların oluşturulmasına katkıda bulunan bir ülke haline geldiğine dikkat çeken Yılmaz Argüden, şöyle devam etti:

‘‘Türkiye artık kalite uygulamalarında Macaristan, Polonya, Bulgaristan gibi ülkelere örnek gösteriliyor. Türkiye, düzenlediği Ulusal Kalite Kongresi, Ulusal Kalite Harekatı, Ulusal Kalite Ödülü'ndeki uygulamaları ve standartlarıyla artık birçok ülkeye örnek ülke haline geldi. Uluslararası standartları takip etmekten öteye giderek, artık standartların oluşturulmasına katkıda bulunuyoruz. KalDer olarak yıllardır kalite yönetimi konusunda işbirliği içinde olduğumuz Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) ile artık resmi ortak olduk. Türkiye, kalite konusunda Avrupa Birliği'ne girdi bile.’’

Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı'nın (EFQM) Avrupa Birliği'nden para alan ve onun desteği ile çalışmalarını sürdüren bir kuruluş olduğunu belirten Argüden, ‘‘EFQM ile resmi ortak olmamız şunun göstergesi: Uluslararası standartlarda olduğunuz takdirde herhangi bir yere kabul edilmemek gibi bir sorun ortaya çıkmıyor’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!