Türkiye, Alcatel'in üretim üssü oluyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Alcatelin üretim üssü oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Merkezi Fransa'da bulunan Alcatel Grubu, tüm dünyadaki ankesörlü telefon üretimini Türkiye'deki Alcatel Teletaş'a kaydırıyor. Yıllık cirosu 2.4 katrilyon liraya ulaşan iletişim devi, Çin'de kurduğu bir telefon fabrikasının yönetimini de Teletaş'a devredecek.

Dünyanın en büyük telekomünikasyon teknolojisi kuruluşlarından Alcatel Grubu, ankesörlü telefon üretiminin tamamını Türkiye'ye kaydırma kararı aldı. Merkezi Fransa'da bulunan şirket, ankesörlü telefon konusundaki dizayn, araştırma-geliştirme, üretim ve pazarlama çalışmalarını Türkiye'de ortağı olduğu Alcatel Teletaş'a devrediyor. Yıllık cirosu 2.4 katrilyon liraya ulaşan Alcatel Grubu, Çin'de kurduğu bir telefon fabrikasının yönetimini de Teletaş'a verecek.

Alcatel Teletaş Genel Müdürü Lütfi Yenel, halen tüm dünyada kullanılan telefonların yüzde 2'ye yakın bölümünün ankesörlü telefon olduğunu belirtti. Ankesörlü telefon ihtiyacının 1 milyon civarında olduğunu belirten Lütfi Yenel'e göre, Alcatel Teletaş iki yıl içinde bu rakamın yüzde 10'unu karşılayabilecek. Şirketin 1997 yılı başından beri üretimine başladığı ankesörlü telefonlar halen Çin, Azerbaycan, Türkmenistan başta olmak üzere Orta Asya ülkelerine satılıyor. Önümüzdeki yıl içinde Kolombiya ve Baltık ülkelerinin de müşterileri arasında yer alacağını belirten Yenel, sadece Çin için yılda 20 bin adet telefon üretildiğini söyledi.

‘‘Alcatel Teletaş önümüzdeki yıllar içinde dünya telekomünikasyon şirketleri arasında ilk sıralara aday’’ diyen Lütfi Yenel, önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 300 büyümeyi hedeflediklerini söylüyor. Fransız Alcatel Grubu'nun telekomünikasyon alanında global cirosu 15 milyar dolar. Alcatel Teletaş'ın cirosunun bu rakamın yüzde birini yani 150 milyon dolarını oluşturduğunu belirten Yenel ‘‘Önümüzdeki 5 yıl içersinde dünyadaki telekomünikasyon pazarının yüzde 50 büyüyeceği öngürülüyor. Bizim hedefimiz yüzde 300'lük bir büyüme olduğunu göre, Alcatel Grubu içindeki payımızı yüzde 1'den yüzde 3'e çıkartacağız’’ diyor.

HIZLI KARAR ŞART

Türkiye'nin çoğrafi konumu ve iyi yetişmiş mühendis kaynağı sayesinde telekomünikasyon alanında büyük bir potensiyeli olduğunu belirten Lütfi Yenel, ‘‘İzlenecek ekonomi politika önemli. Hızlı kararlar almamız gerekiyor. Özellikle komşularımızla ilgili. Örneğin Gürcistan'da telekomünikasyon özelleştirmesine bizden çabuk davranan Yunanistan talip oldu’’ diyor.

Dudullu'ya Silikon Vadisi

Alcatel Teletaş, önümüzdeki sonbahar aylarında Dudullu'da tesislerinde bir ‘‘çip tasarım’’ merkezi kuracak. ‘‘Silikon Vadisi’’ adı verilen projesi İstanbul Teknik Üniversitesi ve İleri Teknoloji Vakfı ETA'nın katılımıyla yürütüldüğünü belirten Alcatel Teletaş Genel Müdürü Lütfi Yenel, tasarım merkezinin oluşturulması için Kaliforniya'daki Silikon Vadisi'nde çalışmakta olan bazı Türklerin ülkelerine dönmeye hazırlandığını kaydetti. ‘‘Proje tersine bir beyin gücüne yolaçacak’’ diyen Lütfi Yenel, ‘‘Türkiye'de Ortadoğu Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversite'den yetişmiş mühendislerin önemli bir bölümü ABD'de çip tasarım şirketlerinde çalışıyor. Hatta aralarında kendi şirketlerini kurmuş olanlar da var. Silikon Vadisi'nde 100 kadar Türk olduğunu biliyoruz. El üstünde tutuluyorlar. Çoğuyla temas kurduk. Yirmiye yakın mühendis arkadaşımız projede çalışmak üzere Türkiye'ye gelmeye hazırlanıyor’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!