Turkish Bank'ı cinayet kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Turkish Bankı cinayet kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

İngiltere, Türkiye ve KKTC'de faaliyet gösteren Turkish Bank, ‘‘kara para’’ damgasını yemekten, Arkın İzzigil adlı çalışanının bir cinayete karışmasıyla sıyrıldı. İzzigil'in akrabası cinayet işleyince, kendisinin yaptığı işlemler incelendi, kara para trafiği büyümeden durdu.

İngiliz The Observer gazetesinde İngiltere'deki uyuşturucu para trafiğini Türkler'in ele geçirdiği şeklindeki haberde adı geçen Tanju Özyol'a ait Turkish Bank (UK) Ltd., ‘‘kara paracı banka’’ damgası yemekten bir cinayet sayesinde kurtuldu.

1996'da, Londra'daki merkezinde çalışan ve akrabasının karıştığı bir cinayet nedeniyle polis tarafından sorgulanan Arkın İzzigil adlı kasiyerin işlemlerinden şüphelenen banka, Kara Parayla Mücadele Bürosu'na ihbarda bulundu. Büronun yaptığı inceleme sonucu İzzigil'in yaklaşık 20 bin İngiliz Sterlini (5.3 milyar lira) tutarındaki ‘‘kaynağı belli olmayan’’ parayı Kuzey Kıbrıs'a transfer ettiği belirlendi.

26 yaşındaki İzzigil'in işlemlerinden kayınbiraderinin karıştığı bir cinayet olayı nedeniyle şüphelendiklerini söyleyen Turkish Bank Murahhas Azası Hakan Börtüçene, olayı şöyle anlattı:

POLİSE YARDIM

‘‘İngiliz polisi, bu elemanımızı sorguladıktan sonra, biz de kendisini sorguladık. Ve yaptığımız inceleme sonucu bazı transfer işlemlerini şüpheli bulduk. Bunların hepsini Scotland Yard'a bildirdik ve İzzigil'in işine de son verdik. Bir süre sonra da cinayet nedeniyle Arkın İzzigil'in tutuklandığını öğrendik. Scotland Yard, bu olaydan sonra kendisine yardımcı olduğumuz için bize teşekkür de etti.’’

The Observer gazetesinde yeralan haberin, İngiltere'deki Türk bankalarının uyuşturucu kaynaklı paraları akladıkları şeklinde bir iddia taşımadığını belirten Börtüçene, şöyle devam etti: ‘‘İzzigil olayından 6 ay kadar sonra, 1997'nin Mart ayında, İngiltere'de uyuşturucu para trafiğinin Türklere geçmesi üzerine, İngiliz Merkez Bankası (Bank of England), doğal olarak bu ülkedeki Türk bankalarınının transfer işlemlerini incelemeye aldı. Turkish Bank çalışanlarından birinin bir süre önce bu tür bir işlem nedeniyle bankadan atılması nedeniyle, bizi de denetlediler ve bir rapor hazırlandı. Bu raporda, bankamızda yaşanan kara para aklama işleminin münferit bir olay olduğu ve bankanın organizasyonunda yapılmadığının ortaya çıktığı belirtildi. Raporda ayrıca, Turkish Bank'ın OECD'in öngördüğü kurallar içinde kara parayla yeterli mücadeleyi yaptığı belirtildi. Bu nedenle, The Observer'ın haberinde Türk bankalarının kara para akladığı şeklinde bir suçlama yok.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!