Türkevi yükseklik yarışına girecek mi?

İlkin Amerikan bayrağını taşıyan üniformalı askerler geldi, ardından kara, hava, deniz kuvvetleri temsilcisi birlikler geçtiler.

Haberin Devamı

Eteklik, kalpaklı giysileri içinde gayda’larını üfüren İskoç çalgıcıları takiben kadın, erkek, çocuklarıyla yüzlerce sivil ‘Ground Zero’ (Sıfır Noktası) da yerlerini aldılar.
Saati gelince çanlar çalındı, isimler okundu, göz yaşları silindi, birbirini ilk kez gören aileler kucaklaşıp keder paylaştılar. Çocuklar itfaiye ve polis babalarının resimlerini taşıdılar. Yetişkinler ellerini açıp dua etiler. Üstünde ‘’ Asla Unutmayacağız.’’yazılı kartonları kaldırıp defalarca ‘Asla’ dediler.

New York’lular Usame bin Ladin teroristlerinin intihar uçaklarıyla 3 bine yakın sivilin canını aldığı saldırının 12’inci yılında Kasım seçimlerine hazırlanan politikacılara konuşma frsatı vermedi.
Tarihin en büyük terör gösterisinin yaşandığı 11 Eylül saldırısı, şehrin güney ucunda bir dizi otel inşaatına yeşil ışık yaktı. Dünyanın borsa, banka ve finans merkezinde otel odası sayısı saldırı eyleminden bir gün önce 1475 iken şimdi 4100 odaya yükseldi. Oysa minik Manhattan adasının ortasında oda sayısı 50 bini aşıyor.

Haberin Devamı

İkiz Kuleler’in erimesine yol açan saldırıyı takiben ‘Sıfır Noktası’nda yeniden yapılanma projesinde sekiz gökdelen bir diğeriyle prestij paylaşmaya hazırlanıyor.104 katlı ‘1 Dünya Ticaret Merkezi’ grubun en yüksek binası olacak. Beş yıl önce 11 milyar dolar bütçeyle ilk kazması vurulan projenin bütçesi şimdiden 15 milyar dolara yükseldi.

Yatırımcılar işlerin yavaş gitmesinden şikayetçi: ‘’New York’a yılda 52 milyon turist geliyor. Her keseye uygun otel istiyoruz. ‘’Erken yapılanma yeni otellerde konuklanma, lüks marka satımı ticaret kaybımız soluk verecek.’’diyorlar.
Bu projenin de gösterdiği gibi New York giderek yüksek binalar şehrine dönüşüyor. Değişik ölçülerde bina sayısı bir milyonun üstünde. Gökdelen sınıfına girenler 6 bine yakın. Oysa bu sağlıklı sınıflandırma değil. Belediye 19’uncu yüzyıl sonunda bir genelgeyle 12 kat’ı aşkın yapıların ‘gökdelen’ sayılacağını kararlaştırmış. Oturduğum apartman dahi 36 katlı. Ama bana gökdelen gibi gelmiyor.

Dışişleri Bakanlığı’mız geç kalınmış bir projeyi yeniden hayata geçirmek çabasında. Amaç B.M. karşısında en eski iki yabancı temsilcilik binasından biri olan ‘’Türkevi’’ni yıkarak yerine bir gökdelen dikmek. Türkiye’ye yakınlığı olan bir belediye başkanı yıllar önce 30 katı aşkın gökdelen inşasına izin vermişti. Tatsız söylentiler çıkınca Ankara projeyi askıya aldı.

Haberin Devamı

Türkevi dokuz katlı. Tüm resmi temsilciliklerimize ev sahipliği yapiyor. B.M. Temsilciliği dışında tüm kurumlar binanın içerden yıkıma başlamasıyla geçici olarak binayı terkettiler. İnşaatın bir kaç yıl sürmesi bekleniyor. Trump Tower, BM Genel Merkezi gibi gökdelenler arasında sivrilecek olan yeni Türkevi diğerleriyle yükseklik yarışına giremese dahi Türkiye dışında en değerli emlak olacağı kesin.

Yazarın Tüm Yazıları