Türkeş'in adını kullanan haraçcı

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Son birkaç ay içinde iki banka kibarca söylersek Merkez Bankası, daha açıkçası devlet kontrolüne geçti. Özelleştirme yolunda dev adımlar beklerken, aksine kamulaştırma hızlandı. Portakalı sıkanlar suyunu içti, posasını beklemek, faturayı ödemek devlete, vergi mükellefine kaldı.

Türkiye'nin yakın tarihi necip milletimizin parasını emanet edeceği kurum ve kişileri seçemediğini gösteren trajik öykülerle doludur.

Ama her nedense devletin ilgili kurumları, para ticareti kadar hassas bir konuda izin verirken yeterince titizlik göstermez.

* * *

Ömer Lütfü Topal malumunuz Türkiye'nin Kumarhane Kralı idi. Ama şirketleri arasında bir de sermaye piyasası aracı kurumu vardı: Emper Menkul Değerler.

Ömer Lütfü Topal gibi uyuşturucu kaçakçılığından hüküm giyip hapis yatmış sözde işadamına borsa aracı kurumu sahibi olma izni nasıl verilir?

ANAP İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı, işte bu soruyu Hazine'nin bağlı bulunduğu Devlet Bakanlığı'na yöneltti. Gelen yanıtın özet şöyle:

1) Ömer Lütfü Topal, 1994 yılında Rota Menkul Değerleri satın aldı, ismini Emperyal Kumarhaneler Zinciri'nden esinlenerek Emper Menkul Değerler olarak değiştirdi. O tarihte borsa aracı kurumlarında ortak değişikliği için Sermaye Piyasası Kurulu'nun izni gerekli değildi. O yüzden Topal sadece Kurul'a ‘‘şirketi aldım'' diye bildirimde bulunmakla yetindi.

2) Ömer Lütfü Topal'dan borsa aracı kurumu sahibi olması için istenen en önemli iki belge, sabıkasının olmadığını ilişkin kayıt ile daha önceki şirketleri hakkında tasfiye kararı bulunmamasıydı.

Bu kadar kolayca Topal'a geçen şirkette, 1998 temmuz ayında yapılan SPK denetimi sonucunda mali bünyenin çok zayıflamış olduğu ortaya çıktı. Şirketin faaliyeti durduruldu, yöneticileri hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

* * *

Bu arada ilk kez bu köşede okuduğunuz ‘‘Topal-Türkeş ilişkisi'' konusunda önemli bir gelişme yaşandı.

Anımsarsınız, Topal'ın sağ kolu Aliye Kara'ya polis sorgusu sırasında ‘‘Topal, Alpaslan Türkeş'e bir bavul dolusu döviz götürdü mü?'' diye sorulduğunu yazmıştık. Merhum Türkeş'in çok yakın çevresinden bir yakını, bizi arayarak şu bilgiyi verdi:

‘‘Ne yazık ki Topal'dan merhum Türkeş'in ismi kullanılarak para alınmış. Bu bilgi Türkeş'e vefatından bir süre önce ulaştı. Merhum gerekli araştırmayı yaptı, ismini kullananı buldu. Bu şahıs zaten Topal'ın ölümünden sonra ‘Babanızın bana borcu vardı' diye aileye başvurmuştur. Topal ailesi bu kişinin kim olduğunu gayet iyi bilir...''



Yazarın Tüm Yazıları