Türkçe-Kürtçe oyun kitabına soruşturma

Güncelleme Tarihi:

Türkçe-Kürtçe oyun kitabına soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2006 15:05

DİYARBAKIR'daki Sur Belediye Başkanı DTP'li Abdullah Demirbaş ve 3 yönetici hakında, 5 Ekim'deki ‘Dünya Öğretmenler Günü' dolayısı ile öğretmenlere ve öğrenci velilerine dağıtılan Türkçe- Kürtçe oyun ve elişi kitabı için savcılık soruşturma açtı.

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Başkan Yardımcısı Hüseyin Kaya, Kültür ve Sosyal İşleri Müdürü Mehmet Ali Altınkaynak ile Satın Alma müdür Vekili M.Vecihi Aydoğan hakkında Kürtçe oyun kitabının bastırılıp dağıtılması ile ilgili İçişleri Bakanlığı müfetişlerinin yaptığı ön incelemenin tamamlanması ardından Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Başkan ve 3 yönetici çağrıldıkları savcılığa giderek ifade verdi.

Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nın soruşturmayı ‘Şapka' ve ‘Türk Harfleri Kanunu'na muhalefet etme' ve ‘Görevi kötüye kullanma' suçlamaları ile sürdürdüğü belirtildi.

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, hazırladıkları kitabın çok dilliliğin bir gereği olduğunu bildirirken, “Bu sadece Kürtçe demek değil, aynı zamanda resmi dilimiz olan Türkçe'ye de bir katkıdır. Soruşturma açılması bizi üzmüştür” dedi.

Hakında soruşturma açılanlardan Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Kaya ise, birçok belediye ve resmi kurumun değişik dillerde yayınlar hazırladığını anlatırken, “Bugüne kadar hiç biri hakkında salt dilinden dolayı soruşturma açılmamıştır. Belediyemiz bu güne kadar Kürtçe, Süryanice, Arapça, Rusça, Almanca, İngilizce ve Ermenice dillerinde yayın çıkarmasına rağmen hiç birine soruşturma açılmamıştır. Beklentimiz yasaların ülkemizin her yerinde aynı uygulanması ve sadece Kürtçe olmasından dolayı soruşturma açılmamasıdır. Ayrıca kitabın içeriği hakkında herhangi bir suçlama da yoktur” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!