Türkçe konuşanlar topluluğu kuralım

Güncelleme Tarihi:

Türkçe konuşanlar topluluğu kuralım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2006 00:00

Başbakan Erdoğan, Türk Kurultayı’nda Türk dünyasının yaşadığı coğrafyanın önemine dikkat çekti. Erdoğan "Türkçe konuşan devletler topluluğu kurarsak etkinliğimiz artar, çıkarlarımızı daha iyi koruruz" dedi.

ANTALYA’da yapılan 10’uncu Türk Kurultayı’nda konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, uluslararası alanda daha fazla etkinlik sağlamak amacıyla Türkçe konuşan devletler topluluğu kurulmasını önerdi. Erdoğan, konuşmasında, Türk dünyasının içinde bulunduğu coğrafyanın önemine değindi. Dünya siyasetinin oyun sahnesinin Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölge olduğunu kaydeden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu coğrafyanın sakinleri için seyirci kalma lüksü yoktur. Altını çizerek söylüyorum, dünya siyasetinin ya nesnesi olacağız, ya da öznesi. Ama mahallemizde oynanan iktidar oyununun dışında kalmamız, biz istesek de söz konusu olamaz."

TARİHİ SORUMLULUK

Türklerin tarihe istikamet veren bir millet olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye’nin Türk dünyasıyla olan ilişkilerini askeri, siyasi ve ekonomik çıkarın belirleyici bir parametresi olarak görmediklerini belirtti. Erdoğan "Türk devlet ve topluluklarıyla ilişkilerimizi her türlü menfaatin üstünde değerlendiriyor, bunu tarihi bir sorumluluk olarak görüyoruz. " dedi.

EKSİK YOK FAZLA VAR

Ülkelerin siyasi, ekonomik ve askeri ittifakların yanı sıra kendi aralarında da aynı dil ve kültür etrafında da biraraya geldiğini kaydeden Erdoğan, Türkçe konuşan devletler topluluğu oluşturulmasını önerdi. Başbakan Erdoğan, bu konuda şunları söyledi:

"Fransızca konuşan milletler topluluğu, İngilizce konuşan milletler topluluğu, İspanyolca konuşan milletler topluluğu, hep bu anlayışın eseridir. Bizim fazlamız var, eksiğimiz yok. Bizim tarihsel bir derinliğimiz var. Türkçe konuşan devletler topluluğu, hem de uluslararası platformlarda daha aktif ve etkin roller oynamamızı sağlayacak, böylece halklarımızın çıkarlarını daha iyi korumamıza imkan sağlayacak, hem de bölgemizdeki istikrara katkıda bulunacaktır. Bütün kardeş, özellikle devlet ve toplulukları bu konuda daha fazla gecikmeden gerekli adımları atmaya davet ediyorum."

İŞTE ÖNERİLER

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle noktaladı: "Öncelikle, ekonomik ve ticari alanda başta enerji olmak üzere karşılıklı yatırımların artırılmasını kapsayan bir yol haritası çıkarmalıyız. Kültürel alanda dil birlikteliğine yönelik çalışmaları hızlandırmalıyız. Ortak tarihimizi yeniden yazmalı, bunu okullarımızda ders kitabı olarak okutmalıyız. Kıbrıs ve Karabağ gibi sorunlarda kesinlikle ortak hareket etmeliyiz. "

Ergenekon ruhu

Başbakan Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’e ülkelerinin bayraklarının da yer aldığı bozkurt heykelcikleri hediye edildi. Türklerin Ergenekon’dan çıkışını simgeleyen demir dövme törenine de katılan Erdoğan demiri örs üzerinde çekiçle dövdü.

Bakan Atalay’ın davetine rağmen katılmadı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın himayesine alarak açış konuşmasını yaptığı Türk Dünyası Kurultayı için, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye de, Devlet Bakanı Beşir Atalay’ın imzasıyla davetiye gönderildiği ancak Bahçeli’nin daveti kabul etmediği öğrenildi. Böylece, ilki Alparslan Türkeş’in sağlığında 1993’de, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’in himayesinde düzenlenen ve biraz da MHP ile özdeşleşen kurultayda MHP temsil edilmedi.

’KKTC’ye destek verin’ çağrısı

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, dünyanın ve uluslararası toplumun Kıbrıslı Türkler’e bakış açısını değiştirirken, en başta Türk dünyasının Kıbrıslı Türklere ve KKTC’ye bakış açısını daha da sağlamlaştırması ve dayanışmasını daha da güçlendirmesi gerektiğini bildirdi. Kıbrıslı Türkler olarak, Türk dünyasının desteğinin kendileriyle birlikte, kendilerinin yanında olduğunu bildiklerini ifade eden Talat şöyle konuştu:

"Bunun fiilen uygulamaya geçebilmesi için de çalışıyoruz. Türk devlet ve toplulukları bizlerle ilişkilerini ne yazık ki, sınırlamaktadır. Ancak gururla ve mutlulukla şunu söylemek istiyorum, artık Türk devlet ve topluluklarının Kıbrıslı Türklerin davasını desteklemek için herhangi bir çekincelerinin kalmamış olması gerekiyor. Çünkü Kıbrıs Türk halkı referanduma sunulan barış planını büyük bir güçle destekledi ve onayladı"

ALİYEV: BİRLİK OLMALIYIZ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de kurultayda yaptığı konuşmada, "Türk dünyasının gücünün birlik ve beraberliğinde olacağını" ifade etti. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Türk cumhuriyetlerinin ciddi birer ekonomik güç haline dönüştüğünü vurgulayan Aliyev, ülkelerin bu güçlerini kullanıp Türkiye ile işbirliği ve ilişkilerini daha da artırmaları gerektiğine dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!