"Türkçe dünyanın en etkili dillerinden birisidir"

Güncelleme Tarihi:

Türkçe dünyanın en etkili dillerinden birisidir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2017 15:41

"Türkçe dünyanın en etkili dillerinden birisidir"

Haberin Devamı

İSTANBUL (DHA)- BAĞCILAR’da düzenlenen "Medeniyet Dili Türkçemiz" konulu panelde Türkçenin dünyanın güçlü dilleri arasında yerini aldığı belirtildi. Türkçenin dünyanın en etkili dillerinden birisi olduğunu vurgulayan panelistler, Bağcılar Belediyesi ile İstanbul Karamanlılar Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği panelde bilgi ve birikimlerini paylaştı.

Önemli eserler bırakan Yusuf Has Hacib, Gaspıralı İsmail Bey, Mevlana, Ali Şir Nevai, Yusuf Has Hacib, Şemsettin Sami, Yunus Emre ve Kaşgarlı Mahmut gibi şair ve yazarların Türkçenin yayılmasında önemli rol oynadığı vurgulandı.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Mehmet Karataş’ın yaptığı panelde konuşan Şehir ve Kültür Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Kamil Berse, "Türkçenin resmi dil olarak kabul edilmesini sağlayan Karamanoğlu Mehmet Bey’in, Türkçe ile ilgili özdeşleşmesi çok önemli. 13 Mayıs 1277 yılında fermanla Türkçenin resmi dil olarak kullanılmasını buyurdu. Onun düşüncesi bugün dahi geçerli. Tarihin birçok devrinde düşünülmesine rağmen Türkçenin kullanılması başarılamadı. Osmanlı bugün gittiği yerlerde Türkçeyi kısmen de olsa mecburi tutsaydı, dünyanın önemli yerlerinde Türkçe konuşanların sayısı daha fazla olurdu. Ancak, o günkü politikalar öyle gerekiyordu. Osmanlı insani açıdan düşündüğü için böyle davrandı.” dedi.

"MEVLANA, ALİ ŞİR NEVAİ VE KAŞGARLI MAHMUT ÖNEMLİ HİZMETTE BULUNDU"

Asırlar önce Türkçenin Çince ile karşı karşıya olduğunu kaydeden Doç. Dr. Muhammet Sadi, Adıgüzelise Yusuf Has Hacib’in, Kutadgu Bilig’i kaleme aldığını anlattı. Adıgüzel, Gaspıralı İsmail Bey, Mevlana,Ali Şir Nevai, Yusuf Has Hacib, Şemsettin Sami, Yunus Emre ve ilk Türk bilgini Kaşgarlı Mahmut’un Türkçeye büyük hizmetlerde bulunduğunu sözlerine ekledi.

Gaspıralı İsmail Bey’in önemli bir isim olduğunu ve çıkardığı gazetenin Türkistan içlerinden Mısır’a kadar okunduğunu dile getiren Türkiye Yazarlar Birliği Kurucusu Dr. Mehmet Doğan, "Batının teknolojisini ve ilmini alırken kelimeleri yeniden isimlendirdik. Yeni terimler ürettik. Rüştiye, İdadi, Sultani ve Darülfünunlarda kullanıldı. 19. Yüzyıla kadar Arapça ve Farsça ilmi eserler hakim iken 19. Yüzyılda Türkçe onların önüne geçti.” dedi.

"DİLİMİZİ MÜSLÜMANLAŞTIRDIK"

Dilin önemine dikkat çeken Şair-Yazar Mustafa Özçelik, “Dünyanın en etkili dilleri arasında yer alan Türkçenin 200 yıldır saldırı altında bulunuyor. Biz dilimizi de Müslümanlaştırdık. Dilimize saldırı aynı zamanda Müslümanlığımıza yönelik saldırıdır.” dedi.

(FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!