Türkçe dersine katılım azaldı

Güncelleme Tarihi:

Türkçe dersine katılım azaldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2015 10:13

Öğretmenler Günü dolayısıyla Düsseldorf Başkonsolosluğu bölgesinde görev yapan Türk öğretmenlerin onuruna, eski başkonsolosluk binasında resepsiyon verildi. Yapılan konuşmalarda, Türkçe derslerine katılımın her geçen yıl giderek azaldığı dile getirildi.

Haberin Devamı

Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel ile Kuzey Ren Vestfalya Okul Bakanlığı’nda görevli Dr. Ahmet Ünalan, resepsiyonda yaptıkları konuşmalarda Türkçe derslerine katılımda yaşanan soruna dikkati çekti.

Öğretmenliğin dünyanın en kutsal mesleği olduğunu belirten Gürel, “Öğretmen bir anne ve babanın çocuğu olarak ne kadar meşakkatli ve bir o kadar da değerli görev yaptığınızı biliyorum. Göreve başladığım günden itibaren eğitim konularına özellikle önem verdiğimi hep söyledim. Öğretmenler Günü vesilesiyle mesleğe yeni başlamış genç Türkçe öğretmenleriyle, meslek büyüklerinin bir araya gelmelerini ve tecrübelerini paylaşmalarını da arzu etmiştim. Nesillerin meslek büyüklerinden öğreneceği çok şey var diye düşünüyorum” dedi.

Türkçe dersine katılım azaldı

Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel, emekli öğretmen annesi Gülser Gürel’le (solda).

KİMLİĞİN BİR PARÇASI

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde 62 bini Türk vatandaşı, 256 bini de Türkiye kökenli öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Başkonsolos Gürel, “Bu öğrencilerin sadece 40 binden biraz fazlası Türkçe derslerine devam ediyor. Rakamlara baktığımızda, Türkçe derslerine devam eden öğrenci sayısının maalesef düştüğünü görüyoruz. Biz Türkçemizi yaşatmak istiyoruz. Türkçe sadece anadilleri olduğu için, kendi kimliklerinin bir parçası olduğu için değil, aynı zamanda iyi bir işyeri sahibi olabilmeleri için de lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

100 BİNDEN FAZLAYDI

Dr. Ahmet Ünalan da, “Özellikle öğretmenlerin ve velilerin okul aile birliklerindeki rolleriyle Türkçe’nin ikinci, üçüncü yabancı dil olarak seçilebilmesine destek verilebilmeli. 1998 yılında Türkçe derslerine katılım 100 binin üzerindeyken, bugün daha fazla öğrenci sayısı olmasına rağmen Türkçe anadil derslerine katılımın sadece 40 bin dolaylarında” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!