Türkçe, Bosna’da ikinci yabancı dil olarak okutulacak

Güncelleme Tarihi:

Türkçe, Bosna’da ikinci yabancı dil olarak okutulacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2015 12:51

Milli Eğitim Bakanlığı ile Bosna Hersek Federasyonu Eğitim Bakanlığı arasında Türkçe’nin Bosna Hersek’te ikinci yabancı dil olarak okutulmasına yönelik işbirliği protokolü imzalandı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı işbirliğine yönelik, “Bosna Hersek’te 6 kantonda ikinci yabancı dil olarak okutulan Türkçe’nin bütün kanton ve mümkün olduğunca bütün okullarda ikinci yabancı dil olarak seçilmesinin önü açılmış oluyor. İki ülke arasında kültür ve eğitim alanında ortaklık devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Avcı, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü’nün yürüttüğü ‘Tercihim Türkçe’ Projesi kapsamında Bosna Hersek Federasyonu Milli Eğitim Bakanı Elvira Dilberovic ve kanton bakanlarıyla İstanbul Sabancı Öğretmenevi’nde bir araya geldi. İki ülke Milli Eğitim Bakanlığı temsilcilerinin yer aldığı toplantıda Türkçe’nin Bosna Hersek’in bütün kantonlarında ikinci seçmeli yabancı dil olarak okutulmasını öngören işbirliği protokolü imzalandı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzalanan protokolle ilgili şu bilgileri verdi:

“Kültür ve eğitim alanında işbirliğimiz devam edecek”

“Bugün imzaladığımız protokolle Türkiye ile Bosna Hersek arasında daha ileri bir adım atıyoruz. Bu protokol kapsamında Bosna Hersek Milli Eğitim Bakanlığı ile Bosna Hersek Milli Bakanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü birlikte gerçekleştirilen faaliyetlerin çerçevesini çizmiş oluyor. Bunların başında Türkçe’nin Bosna Hersek’te ikinci yabancı dil olarak okutulmasına yönelik çalışmaların arttırılması amaçlanıyor. Bosna Hersek’te 6 kantonda ikinci yabancı dil olarak okutulan Türkçe’nin bütün kanton ve mümkün olduğunca bütün okullarda ikinci yabancı dil olarak seçilmesinin önü açılmış oluyor. Türkçe öğrenmek isteyen Bosna Hersekli kardeşlerimizin önünde yeni imkanlar açılıyor. Kardeş Okul Projesi ile Bosna Hersekli öğrencileri Türkiye’ye, Türk öğrencilerin de Bosna Hersek’e girmeleri, karşılıklı olarak konuşmaları, kültürlerimizi tanımaları çok önemli bir protokol. Federasyon Eğitim Bakanı ve kanton eğitim bakanlarına ziyaretleri için teşekkür ediyorum. Kültür, özellikle eğitim alanında işbirliğimiz devam edecek.”

Haberin Devamı

“Bu protokol dost iki ülke arasındaki işbirliğinin ispatı”

Bosna Hersek Federasyonu Milli Eğitim Bakanı Elvira Dilberovic ise, Türkiye’de bulunmaktan mutlu olduklarını anlatarak, ”Bugün yapılan protokol ile dost iki ülke arasında uzun yıllardır var olan işbirliği, birlikteliğin ispatı anlamına geliyor. İki ülke arasında bütün ilişkilerde özellikle eğitim ve kültür alanında aslında üzerimize yeni sorumluluklar yükleniyor. Aslında ortak hedefimiz Yunus Emre Enstitüsü üzerinden başlattığımız işbirliğinin hedefe ulaşma yolunda atılan adım” diye konuştu.

Haberin Devamı

Toplantıda Bosna Hersek ile Türkiye arasında eğitim işbirliğine değinildi. İki ülke arasındaki “Kardeş Okul Projesi” ile öğrencilerin karşılıklı olarak tanışma fırsatı bulduğundan bahsedildi. Bosna Hersek’te Türkçe’nin ders olarak okutulması ile Türkçe ders kitaplarının Bosna Hersek’te öğrencilere ücretsiz dağıtıldığı da belirtildi. Türkçe sınıflarının oluşturulması için yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verildi. Toplantıda Bosna Hersek Federasyonu Milli Eğitim Bakanı Elvira Dilberovic, Bakan Avcı’ya ahşap el yapımı rahle hediye ederken, Bakan Avcı da Dilberovic’e İznik çinisinden bir levha hediye ederek çini hakkında bilgi verdi.

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!