Türk üniversiteleri endüstri gelirlerinde ilk 10'da

Güncelleme Tarihi:

Türk üniversiteleri endüstri gelirlerinde ilk 10da
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2016 00:09

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education ‘İnovasyon için Kaynak Yaratma 2016’ sıralamasını yayınladı. Özel sektörden akademik personel başına en fazla yatırımı alan üniversitelerin incelendiği listeye Türkiye’den Anadolu Üniversitesi 5, İstanbul Üniversitesi ise 9’uncu sıradan girdi. Liste başında ise Almanya’dan LMU Münih var.

Haberin Devamı

Times Higher Education (THE), bu yıl ilk defa üniversitelerin özel sektör ile bağlantılarını ele aldığı ‘İnovasyon için Kaynak Yaratma 2016’ sıralamasını yayınladı. THE, dünyada genel sıralamaya giren 800 üniversiteyi, araştırma ve inovasyon için özel sektörden akademik personel başına alabildikleri kaynak miktarlarına göre inceledi. En iyi 20 üniversitenin belirlendiği sıralamada Türkiye’den İstanbul ve Anadolu üniversiteleri çoğu ABD ve İngiltere’de bulunan lider yükseköğretim kurumlarını geride bırakarak ilk 10’a girmeyi başardı. Anadolu Üniversitesi, ülkelerin satın alma paritelerinin de göz önünde bulundurulduğu akademik personel başına düşen 242 bin 500 dolar kaynak ile 5’inci, İstanbul Üniversitesi 202 bin dolarla 9’uncu sıraya yerleşti.

‘DOĞRU YOLDAYIZ’
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan sıralamanın sonuçlarından memnuniyet duyduklarını belirterek şöyle konuştu: “Bu yıl Times Higher Education ‘İnovasyon için Kaynak Yaratma 2016’ sıralamasında, araştırma ve inovasyon amaçlı kullanılabilecek gelir elde etmede de üniversiteleri sıraladı. Gelirlerinin önemli bir kısmını araştırma yapma, inovasyon ve mükemmeliyet merkezi kurmak için kullanan üniversitemiz başarılı oldu. Eğitim öğretime, araştırma ve inovasyona yönelik kaynak yaratma ve kullanma kabiliyetinin gerek eğitim, gerek sektör-üniversite ilişkilerine önemli katkıları var.”

Türk üniversiteleri endüstri gelirlerinde ilk 10da


İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ise THE’nın sıralamasını, “Özel şirketlerden, sektörden araştırma ve inovasyon için en iyi kaynağı alabilen üniversitelerin bulunduğu bu sıralamada dünya 9’uncusu olmamız çalışmalarımızın doğru yolda olduğunu gösteriyor. Üniversitelerin sanayi ile birlikte geliştirdikleri ürün ve hizmetlerin, küresel bir marka olma yolunda ilerlediğini söyleyebiliriz. Üniversite ile sanayi arasındaki bilgi ve teknoloji akışının kurumsal ve sistematik bir yaklaşımla ele alınması amacıyla işbirliği protokolleri oluşturuyoruz. Teknolojik imkânlarımızı inovatif yaklaşımlarla sanayinin hizmetine sunuyoruz” sözleriyle değerlendirdi.

Avrupa ve Asya’nın Amerika’daki üniversiteleri geride bıraktığı sıralamada Türkiye; Almanya ve Hollanda ile birlikte ilk 20’de en iyi performans gösteren ülkeler arasında yer aldı. Dünyanın en iyi üniversitelerine sahip İngiltere’den hiçbir üniversitenin ilk 20’ye girememesi ise dikkat çekti.

ÖZEL SEKTÖRÜN GÖZDESİ ALMANYA’DAN
‘İnovasyon için Kaynak Yaratma 2016’ listesinde ilk sırayı akademik personel başına düşen 392 bin 800 dolar ile Almanya’da bulunan LMU Münih alırken, ABD’den Duke Üniversitesi 287 bin 100 dolar ile ikinci ve Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü ise 254 bin 700 dolarla üçüncü oldu.

TÜRKİYE EN İYİ ÜLKELER ARASINDA
Phil Baty (Times Higher Education Baş Direktörü)
Türkiye’nin bu performansı dikkat çekici. Özel sektör yatırımları üniversitelerin araştırma ve inovasyondaki yeteneklerinin çok önemli bir göstergesi. Artık üniversitelerden bahsederken sadece araştırma ve öğretim kalitelerine bakmıyoruz. İş dünyası ile ilişkiler de önemli. Rekabetçi global pazarda endüstri ile bağlantılar üniversitelerin başarısında büyük rol oynuyor.

BAKMADAN GEÇME!