Türk Telekom ve Aydın Doğan vergi şampiyonu

Güncelleme Tarihi:

Türk Telekom ve Aydın Doğan vergi şampiyonu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2006 00:50

2005 yılında en çok vergi ödeyen kurum Türk Telekom, kişi ise Aydın Doğan oldu. En çok vergi verenler listesinden ilk 25’e Sabancı ailesinden 7 kişi, Koç ailesinde ise 2 kişi girdi.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi’nin ve TOBB’un düzenlediği “2005 Yılı Vergi Şampiyonları Ödül Töreni” bugün gerçekleştirildi. Geçen yıl en çok vergi ödeyenlere kurum ve kişi bazında 25’er ödül verildi. Törende Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’da birer konuşma yaptı.

Geçen yıl en çok vergi ödeyen kurum Türk Telekom olurken, 2’inci Ziraat Bankası, 3’üncü İş Bankası ve 4’üncü ise Akbank oldu. Kurumlar vergisi sıralamasında 5’inci Vakıflar Bankası, 6’ıncı Halk Bankası, 7’inci Tüpraş, 8’inci Finansbank, 9’uncu Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve 10’uncu Arçelik oldu. Vergi sıralamasında 11’nici HSBC Bank, 12’inci Yapı Kredi Bankası, 13’üncü Boğaziçi Elektrik Dağıtım, 14’üncü Türkiye Petrolları, 15’inci Gediz Elektrik, 16’ıncı Denizbank, 17’inci İller Bankası, 18’inci Philsa Philp Sabancı Sigara Tütün Sanayi, 19’uncu Vestel, 20’inci Anadolu Efes, 21’inci Doğuş Otomotiv, 22’inci Posta Telgraf Teşkilatı, 23’üncü İstanbul Anadolu Yakası Elektirk Dağıtım, 24’üncü Citibank ve 25’inci ise Orman Genel Müdürlüğü Döner Sermaye Merkez Şube oldu.

KOÇ AİLESİNE 2, SABANCILARA 7 ÖDÜL

Geçen yıl en çok gelir vergisi ödeyen kişi ise Aydın Doğan oldu. En çok vergi verenler arasında Mustafa Rahmi Koç 2’inci, Semahat Sevim Arsel 3’üncü ve İbrahim Bodur 4’üncü oldu. Gelir vergisi şampiyonları arasında Sabancı ailesinden 7 kişi ilk ilk 25 kişi arasında yer aldı. Sabancı ailesinden vergi sıralamasında 10’uncu Serra Sabancı, 11’inci Şevket Sabancı, 12’inci Suzan Sabancı Dinçer, 14’üncü Çiğdem Sabancı Bilen, 18’inci Yalçın Sabancı, 22’inci Ömer Sabancı, 23’üncü Demet Sabancı Çetindoğan oldu.

Koç ailesinden ise Mustafa Rahmi Koç 2’inci, Mustafa Vehbi Koç ise 15’inci oldu.

Kişi bazında 5’inci Turgay Ciner, 7’inci İzzet Bayraktar, 8’inci Yahya Akel, 9’uncu Suna Kıraç, 16’ıncı Murat Ülker, 17’inci Recep Atakaş, 19’uncu Bahaettin Obdan, 20’inci Ahsen Özokur, 21’inci İsmail Tarman oldu.

En çok gelir vergisi ödeyenler sıralamasında kişi bazında 6’ıncı, 13’üncü, 24’üncü ve 25’inci sırada yer alanlar ise isimlerinin açıklanmasını istemedi.

17 YENİ ŞAMPİYON VAR

Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu ise, 2006 yılı vergi şampiyonları arasında ilk 25'e girenler içinde gelir vergisinde 8, kurumlar vergisinde 9 yeni mükellefin olduğuna işaret etti. Arıoğlu, geçen yıl ilk 25'e giremeyen gelir vergisinde 8, kurumlar vergisinde 9 mükellefin bu yıl en çok vergi verenler arasına girdiğini ifade etti.

Arıoğlu, kurumlar vergisinde ilk 5'e giren vergi rekortmenlerinin konumunda değişiklik olmadığını, 4’ünün ise daha iyi bir noktaya geldiğini kaydetti. Arıoğlu, gelir vergisinde ise ilk 25’e giren kişilerin geçen yıla bakıldığında yerini koruyamadığını, 10 kişinin de daha iyi noktaya geldiğini anlattı.

YENİ VERGİ SİSTEMİ SONUÇLANDIRILMALI

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son 2 yılda vergi yüklerinde önemli iyileştirmeler olduğunu söyledi. Bu durumu "reel sektör için tarihi birer adım" olarak nitelendiren Hisarcıklıoğlu, yeni vergi sisteminin de sonuçlanması gerektiğini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, kayıt dışılığın mali sistemden yararlanmayı ve finansman imkanlarını kısıtladığını vurgulayarak, yeterli kaynak bulamayan şirketlerin yeni yatırımlar yapamadığını, yeni iş alanlarına giremediğini ve işlerini büyütemediğini anlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!