Türk sporu, en büyük spor kompleksine kavuşacak

Güncelleme Tarihi:

Türk sporu, en büyük spor kompleksine kavuşacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2013 19:31

Riva'da temeli atılan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nin 14 aylık bir sürede tamamlanması planlanıyor.

Haberin Devamı

İnşasına başlanan tesisin, futbol milli takımlarının tüm kamp programlarını gerçekleştireceği, eğitimlerin verilebileceği bir kompleks olacağı açıklandı. Türkiye'nin ve dünyanın sayılı modern tesisleri arasında yer alacağı belirtilen Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nin, TFF'nin en büyük altyapı yatırımı olacağı vurgulandı. Tesisin ayrıca çevreye duyarlı, yenilenebilir enerji kabiliyeti, tasarruf odaklı yapısıyla üst düzey bir standardı içerdiği ve LEED (Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik) Sertifikası'nın en güçlü adayı olacağı aktarıldı.

Toplam 235 bin metrekare alanda yer alacak

Projesi Türk bayrağındaki ay-yıldız şeklinde yapılan tesisin, toplam 235 bin metrekarelik alanıyla Türkiye'nin en büyük spor kompleksi olacağı bildirildi. Nizami futbol sahaları, tenis kortları, mini golf sahası, mini gölet ve yürüyüş alanları, koşu parkurları, açık otopark ve rekreasyon alanlarından oluşacak tesis, 17 bin 643 metrekarelik kapalı alanıyla, yönetim, konferans, toplantı, konaklama, sağlık kulübü, restoran gibi tüm idari ve sosyal alanları da bünyesinde barındıracak.

Milli takımlara otel hizmeti verecek

Yeni spor kompleksi, 8 bin metrekareden oluşan 3 katlı konaklama bölümüyle milli takımlara otel hizmeti sunacak. İçerisinde 2'si suit toplam 85 odanın yer alacağı konaklama bloğunda, toplantı odaları, konferans salonları, hobi alanları ve restoranların bulunacağı, bu alanın ayrıca misafirlerin de ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenleneceği ifade edildi. İki katlı olarak planlanan sağlık kulübünde, fitness salonu, yüzme ve terapi havuzları, hamam, sauna, masaj ve tedavi odaları bulunacak. Öte yandan, mevcut arazide bulunan futbol sahalarının sayısının 5'e çıkarılıp, zeminlerinin yenileneceği vurgulandı.

Tesisleri'nin temeli atıldı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından inşa edilecek Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nin temel atma töreni yapıldı. Riva'da bulunan TFF Özkan Olcay Tesisleri'nin yerine yapılacak spor kompleksinin temel atma törenine, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, UEFA Başkan Vekili ve FIFA İcra Kurulu Üyesi Şenes Erzik, TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, TFF yönetimi ile kurul üyeleri, eski TFF başkanlarından merhum Hasan Doğan'ın ailesi, bazı A klasman hakemleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajının okunduğu törende davetlilere hitap eden Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türk sporu için çok önemli bir adımın atıldığını belirterek, "Milli takımlarımız ve alt yapımızın hizmetinde olacak, sahalara, salonlara, çok sayıda imkana sahip bir tesisi hep birlikte, el birliğiyle ülkemize kazandırıyoruz" dedi.

Milli takımların bu tesislerle birlikte bambaşka bir vizyona kavuşacağını anlatan Suat Kılıç, buna yürekten inandığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Yaklaşık 1 yıl önce TFF başkanıyla birlikte Sayın Başbakanımızı ziyaret etiğimizde, duyduğu heyecan gözlerine yansımıştı. Başbakanımız bu heyecanla, bir an önce başlanıp bir an önce bitirilmesi talimatını verdi. Projenin rahmetli Hasan Doğan'ın adını taşıyacağını paylaştığımızda da heyecanı bir kat daha artmıştı ve bir an önce bitmesi için ne gerekiyorsa yapılması tavrını koymuştu. Rahmetli Hasan Doğan'ı yakından tanıyan ve seven biri olarak desteğini esirgemeksizin ortaya koydu. Merhum Hasan Doğan'ı bir kez daha rahmetle yad ediyorum. Çok kısa süre TFF başkanlığı yapmış olmasına rağmen bu kadar tesir bırakması, doğru işlerin takipçisi olduğunu gösteriyor. Eşi de burada. Milli takımın başarılarından eşiyle kucaklaşmaları hala aklımızda canlı bir fotoğraftır. Doğru işler yapan insanların öldükten sonra da yad edildiklerinin bir nişanesi olacak ve biz de bir vefayı yerine getirmiş olacağız. Eskiden beri ekilen tohumlar var ve çeyrek yüz yıllık projeksiyonların 1 yıllık nihai gerçekleşmesi var burada. Bu tesisler kısa sürede tamamlanacak. Emek ve pay sahibi olan herkese teşekkür ediyorum."
Türkiye'nin Akdeniz Oyunları'na ve FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmaya hazırlandığını, 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları ev sahipliği için aday olduğunu vurgulayan Bakan Kılıç, bunların son dönemde yakalanan ekonomik ve siyasi istikrarın açık bir göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.

Demirören:“İstikrar ve kalıcı başarılar sağlanmalı”

TFF Başkanı Yıldırım Demirören, konuşmasında alt yapı tesislerinin önemine ve istikrara dikkati çekti. Yönetim olarak göreve başladıkları günden itibaren, dünü hatırlayarak geleceğe baktıklarını söyleyen Demirören, Türk futbolunun önemli bir istikrar sorunu olduğunu aktararak, "Uluslararası platformlarda istikrarı, kalıcı başarıları sağlayamamamız, içinde bulunduğumuz sorunlardan kaynaklanmaktadır. Hep alt yapı eksikliğinden bahsedip, bu konunun arkasına sığındık ama çözüm noktasında uzun yıllardır kayda değer adımları atamadık. Türkiye gibi 75 milyonluk bir ülkenin kendi alt yapısından oluşmuş bir milli takım çıkaramıyorsak, ülke dilini konuşamayan oyuncuları kadroya almak zorunda kalıyorsak, en son 2002'de, ondan önce de 1954'te Dünya Kupası'na gidebilmişsek, mevcut durumu ciddi ciddi düşünmek zorundayız" diye konuştu.

Türkiye'nin alt yapı tesislerini kurmak zorunda olduğunu dile getiren Demirören, "Hedefimiz önce dünya ve Avrupa kupalarına katılmada istikrarı sağlamak. Sonra kupaları kazanmak. İstikrardan bahsetmişken, teknik kadro ve yönetimde de istikrar gerekli. Alman milli takımında bir teknik direktörün görev süresi ortalaması 9,5 yıl. Bizde ise 1,6 yıl. Ancak Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan'ın önünde yer alıyoruz. TFF olarak ülke futbolu için kaçınılmaz bazı önlemler almak zorundayız. Kulüplerimizin alt yapılarına ilişkin önlemler getiren ve aksi halde Süper Lig'e çıkmalarının önüne geçecek bir çalışma hazırlığındayız" ifadelerini kullandı.

Yıldırım Demirören, Riva'da 25 yıl önce TFF'ye kazandırılan arazi üzerinde hükümetin de desteğiyle önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini anlatarak, "Bu nokta bir sonuç değil başlangıç aşamasıdır. Sadece 14 ay gibi kısa sürede Türk futbolunun en modern tesislerine kavuşulacak. Geleceğin milli takımları burada atılacak tohumlarda filizlenecek. Görkemli başarıların geleceği yarınlara buradan koşulacak. Futbolun ekonomik boyutunda yılda 14 milyon lirayı aşan tasarruf sağlanacak. İlerde katkısı daha iyi algılanacak. Bu eser, Türk futbolunun geleceğe damgasını vurmasına katkı sağlayacak bir eserdir. Özellikle Başbakanımıza ve maliyetin 3'te 1'ini sağlayacak Gençlik ve Spor Bakanlığımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

UEFA Başkan Vekili Şenes Erzik ve A Milli Takım Teknik Direktörü Abdullah Avcı da yeni tesisle ilgili duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Eski TFF başkanlarından merhum Hasan Doğan'ın oğlu Selim Doğan ise tesise babasının adının verilmesinden dolayı aile olarak çok mutlu olduklarını ifade etti.

Önce protokol, sonra temel atma

Törende konuşmaların ardından Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ve Spor Toto Teşkilat Başkanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından bir protokol imzalandı. Maliyetin 3'te 2'sinin TFF tarafından, kalan 3'te 1'nin ise Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü ve Spor Toto Teşkilat Başkanlığı'nca karşılanmasını öngören protokolün imzası sonrası, törende yer alan tüm önemli konukların katılımıyla bu kez temel atma gerçekleştirildi. Hazırlanan platformdaki butonlara basılmasının ardından, yeni tesisin ilk harcı döküldü.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!