Türk siyasetinin kozmik odası

Yeşilyurt’taki Fener Lokantası 22 yıldır en gizli siyasi pazarlıkların, politik aldı-verdilerin gizli mabedi. Bakanların, belediye başkanlarının, bürokratların göz bebeği restoranın bugüne kadar kimsenin giremediği kozmik odasına girdim

Haberin Devamı

22 yıllık Fener Lokantası’nın adını daha önce gazetelerde okumadıysanız, dergilerde çarşaf çarşaf fotoğraflarını görmediyseniz sebebi var: Gastronomik ketumluk...
Burası her dönem kabine üyelerinin, milletvekillerinin, belediye başkanlarının siyasi pazarlıklarını götürdüğü, sırf bu iş için ayrı bir süiti olan ve bu süite garsonların ve korumaların bile kumandayla çağrıldığı bir lokanta. Her yer kamera, her yer kontrol altında. Türk siyasetinin kozmik odası deseniz yeri...
Garsonlar nerede? Hemen kapıda, masanın üstünde duran kumandadan gelecek ‘garson lazım’ sinyalini bekliyor. Bazıları için konuşulanlara bir garsonun bile şahit olması riskli olabilir demek ki. Peki ya korumalar? Onlar da kendileri için özel olarak ayrılmış odada tetikte bekliyor sürekli.
Kim bilir hangi hükümetler kuruldu, hangi istifalar planlandı, hangi hülleler hazırlandı bu odada. Görüşmeler uzun mu sürdü? Çıkıyorsun, bir kat üstteki odada uzanıp dinleniyorsun; sonra tekrar aşağıya, görüşmeye, pazarlığa...
Zaten balık lokantasının sahibi Yavuz Yeğenağaoğlu bu gastronomik ketumluğun vücut bulmuş hali gibi: “Buraya gelen insanla sokakta, uçakta karşılaşsam dönüp selam vermem. O bana vermek isterse verir, istemezse rahatsız olmaz” diyor.
“Kimler geldi, kimler geçti?” namesinden nemalanacak oldum, Nuh diyor, peygamber demiyor; ağzından tek bir isim alamıyorum: “Hükümette gördüğün, Meclis’te seyrettiğin, bürokraside bildiğin, belediyede tanıdığın kim varsa burada” diyor ve...
Ve’si yok, nokta!
Peki 17 Aralık’tan beri ekstra bir hareket var mı acaba?
E “Nokta” dedik ya...

Haberin Devamı

İstanbul’un ucundaki fener

Yeşilköy, diğer adıyla Ayastefanos Feneri Marmara’dan Boğaz’a girerken İstanbul’un ucundaki ilk fener. Kurulduğu 1856’dan beri her 10 saniyede iki kez
15 mil uzaklığa kadar göz kırpıyor. Restoran, fenerin altına ve etrafındaki müştemilata yayılmış durumda.

Kâğıtta levrek ve kerhane tatlısı

Fener Lokantası’nın geri kalan kısmında, yani ana salon, yan salon, teras ve bahçede hayat ‘günlük’ olarak devam ediyor. Çanakkale’den ve halden gelen günlük balıklar, yine günlük sebzelerle pişiriliyor, 22 yılın tecrübesinden süzülen zeytinyağlarıyla tatlandırılıyor. Ben kâğıtta levrek denedim. Kâğıtta pişerken suyu, lezzeti içinde kalıyor tadı daha da güzel oluyor. Fener Lokantası’nın alametifarikalarından biri de yine günlük olarak yapılan kerhane tatlısı. Çok başarılı yapıyorlar, aklınızda olsun.

Haberin Devamı

Denizcilik müzesi

Yavuz Yeğenağaoğlu denizcilik kökenli. Burayı kurarken iki şeyi bırakmış: İşini ve içkiyi. “Alkolle birlikte yürümeyecekti, o zaman bu zaman ağzıma sürmedim” diyor. Fakat restorancılık işi içindeki denizciyi öldürememiş, bu tutkusunu restoranın bir bölümüne kurduğu deniz müzesiyle gideriyor:
Eski gemi parçaları, maketler, haritalar, fotoğraflar....

İçinizi ısıtacak kışlıklar

İsveç’ten White Glögg
750 cl elma suyu, yarım elma, iki tutam anason, iki ince dilim zencefil, bir tutam kişniş tohumu,üç-beş tane karanfil, bir defne yaprağını bir saat kısık ateşte tutun, isteğe göre votka ekleyip, çubuk tarçınla servis edin.

Lucca’dan Tonik Kokteyli
6 cl cin, iki salatalık ve dört-beş nane yaprağını bir kapta ezin, suyunu buzlu bir bardağa süzün. Üzerine tonik ekleyip uzunlamasına kesilmiş salatalıkla servis edin. 30 TL (212) 257 12 55

Haberin Devamı

Kanada’dan Caribou
7 cl votka, 7 cl konyak, 70 cl kırmızı şarap ve birkaç dilim zencefili kısık ateşte 15 dakika ısıtın ve daha sıcakken bardaklara koyup servis edin. İsterseniz bardaklarını tarçın çubuklarla süsleyebilirsiniz.

Floripa’dan Acılı Aşk
4-5 adet biberiye ve birkaç dilim salatalığı 5 cl tekila ve 10 cl agave şurubunda demlendirin. Bardağı aldığı kadar buzla doldurun. Karışımı içine döküp kalan kısmı koruk suyuyla doldurun. 28 TL. (212) 257 12 55

Colombiya’dan Canezola
50 cl sıcak suya, 225 gram şeker, 25 cl beyaz brendi ve iki limonun suyunu bir kaba koyun ve kısık ateşte 10 dakika pişirin. Bardağın ağzını ıslatıp şekerleyin. Tarçın çubuklarıyla servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları