Türk şirketleri dünyaya global yüzlerle açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Türk şirketleri dünyaya global yüzlerle açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2012 00:00

Şu sıralar gözünüzü nereye çevirseniz, ünlü bir Hollywood yıldızını veya modeli Türk reklamlarının yıldızı olarak görebilirsiniz. Hem Türk hem de global markalar, Türkiye pazarı için özel olarak Penelope Cruz, Megan Fox, Pamela Anderson ve Adriana Lima gibi Hollywood yıldızlarını getirerek, hatta Türkçe konuşturarak reklamlar yapmaya başladı.

Haberin Devamı

MARKALARIN veya firmaların, ünlüleri reklam yüzü yapması yeni bir şey değil. Özellikle kozmetik ve moda alanlarında uzun yıllardır ünlü bir simanın getireceği katkıdan hiç çekinmeden faydalanılıyor. Global markaların ünlü isimleri reklam yüzü yapmasına Türkiye’de de alışığız ancak son yıllarda yepyeni bir şey oldu. Hem Türk markaları hem de global markalar Türkiye pazarı için özel olarak Hollywood yıldızlarını veya top modelleri getirerek, hatta Türkçe konuşturarak reklamlar yapmaya başladı.
Global markalardan yerel pazara
Doritos’un reklamlarında, güzelliğiyle Doritos Akademi’yi büyüleyen Megan Fox Türkçe konuşarak gönülleri de fethediyor. Patos Sticks’in reklamlarında ise Sahil Güvenlik dizisiyle ünlenen Kanadalı yıldız Pamela Anderson, ‘seksi’ yakıştırmasının hakkını verirken, Türkçe konuşarak hayran kitlesini artırıyor. Her iki marka da global oyuncu olarak yerel bir pazara özel reklamlar yapıyor.
Brezilyalı da var İspanyol da
Türk markalar da geri kalmıyor elbette. Türklerin yurtdışına açılma serüveninin ilk tetikçilerinden olan Mavi, Brezilyalı top Model Adriana Lima ile başlayan reklam kampanyasıyla adından bir kez daha söz ettiriyor. En çok dikkat çeken isimlerden biri de kuşkusuz, Seranit’in Serra markası için seçtiği Hollywood’un İspanyol güzeli Penelope Cruz. Serra markası İtalyan ve İspanyolların güçlü olduğu bir alana girerken, İspanyol veya İtalyan bir ünlü yüzle çalışmayı kafaya koymuş. İtalyan Monica Belluci ve İspanyol Peneleope Cruz arasından, Penelope Cruz seçilmiş. Son yıllarda hızlı moda ile adından söz ettiren İspanya’nın dünyaya ihraç ettiği en önemli ‘ürünlerden biri’ olarak kabul ediliyor Penelope Cruz, kendi ülkesinin de söz sahibi olduğu bir alanda bir Türk firma için kamera karşısına geçmeyi kabul etmiş.
Dünyaya açılma sevdası
Mavi ve Serra markalarının global yüzleri tercih etmesini, ‘dünyaya açılma sevdasının’ bir parçası olarak okumak mümkün. Başka örnekler vermek de mümkün. Real Madrid’in dünyaca ünlü teknik direktörü Jose Mourinho’yu Sinpaş reklamlarında görmüştük. Rıdvan Dilmen ile Gilette için kamera karşısına geçen İngiliz futbolcu David Beckham gol attıktan sonra ahilik selamı bile vermişti. Pepsi Gold da bir reklamında Erman Toroğlu ile Claudia Schiffer ve Thierry Henry’yi buluşturmuştu. Network, Sienna Miller’ı birkaç yıl önce yeni koleksiyonunun yüzü yapmıştı.

Haberin Devamı

Söyleyecek söz kalmadığında reklamcı ünlü yüze sarılıyor

Haberin Devamı

SERRA reklamında, Penelope Cruz ile çalışan EURO RSCG Türkiye Grubu CEO Levent Erden ise konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: “Markalar ünlü kişileri yüzleri yaparak o kişilerin itibarı, şöhreti ve güvenirliğiyle sinerji yapmayı hedefliyor. Bu bir anlamda markanın güç gösterisi de. Türk markalar, dünyaya açılmaya çalışırken bu sinerjiden faydalanabilir. Ayrıca iç piyasa için de bu güçlü bir mesaj. Ancak ünlü yüze sarılmak reklamcı için sözün bittiği yerdir. Artık söyleyecek sözü kalmadığında reklamcı bir ünlünün yüzünü konuşturur. Bu marka için de geçerli.”

Ünlüyle verilen mesaj net: Büyük oynuyorum

“GLOBAL yüzler neden bu kadar çok tercih edilmeye başladı” sorusu sık sık duyulmaya başladı. Global bir yüz ile, markalar bir taraftan ünlü isimlerle sinerji yaratmaya çalaşıyor bir taraftan da iç pazardaki tüketiciye ‘büyük oynayabilirim’
mesajı veriyor.

Haberin Devamı

Lüks markalar da Hollywood’u seviyor

İTALYAN lüks devi Versace’nin kullandığı ünlü yüzler arasında Madonna, Demi Moore, Halle Berry sayılabilir. Julia Roberts’ı Gianfranco Fere, Sharon Stone’u Dior, Jennifer Lopez, Scarlett Johansson, Uma Thurman, Angelina Jolie’yi Louis Vuitton reklamlarında gördük. Louis Vuitton, Sovyetler’in son lideri Mihail Gorbaçov’u bile reklam yüzü olarak kullanmıştı. Chanel’i ise Nicole Kidman ve Fransız yıldız Audrey Tautou ile hatırlıyoruz. Bu liste uzayıp gidiyor. Jennifer Lopez, Britney Spears, Paris Hilton, Celine Dion, Elizabeth Taylor, Naomi Campbell, Michael Jordan, Jessica Simpson, Antonio Banderas, Cindy Crawford gibi ünlüler de kendi isimlerinde parfüm başta çeşitli
ürünler çıkardılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!