Türk Silahlı Kuvvetleri'nde türban serbest

Güncelleme Tarihi:

Türk Silahlı Kuvvetlerinde türban serbest
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2017 21:51

Türk Silahlı Kuvvetleri Kıyafet yönetmeliği değişikliğiyle kamudaki son türban yasağı da kaldırıldı. Polis, hâkim, savcı, jandarma ve Sahil Güvenliğin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları ve öğrencileri de artık türban takabilecekler.

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın onayıyla 15 Şubat 2017 tarihi itibarıyla TSK Kıyafet Yönetmeliği’ne yeni bir hüküm eklendi. Böylece hem kadın subaylar ve astsubaylar hem de askeri öğrenciler, kursiyerler resmi üniformalarıyla birlikte üniforma renginde desensiz giysileri şapka, bere veya kep altına takabilecekler. Ancak yüzler kapalı olamayacak. Söz konusu türban, kendilerine devlet tarafından verilecek. Türbanın rengi Hava Kuvvetleri’nde mavi, Deniz’de beyaz, Kara’da ise yeşil olacak. Ancak bu renkler, tören ve mevsimsel üniformaya göre değişebilecek.

İŞTE O HÜKÜM

Kıyafet yönetmeliğindeki değişikliğin Resmi Gazete’de yayımlanmaması tartışmalara neden olurken, Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, bunun bir ‘iç yönetmelik’ olduğunu, Resmi Gazete’de yayımlanmasına gerek olmadığını söyledi. TSK Kıyafet Yönetmeliği’ne eklenen hüküm şöyle:
“Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı mensubu bayan subaylar, sözleşmeli subaylar, astsubaylar, sözleşmeli astsubaylar ve askeri öğrenciler ile bunların adayları ve kursiyerleri; resmi üniformalarıyla birlikte şapka, bere, veya kep altına, başlarına taktıkları üniforma renginden, istihkak olarak verilen desensiz giysileri yüzlerini kapatmayacak şekilde takabilirler. Bu yönetmelik ekinde yer alan örnek kıyafet biçimleri, bu maddede yer alan düzenlemelere aykırı olarak yorumlanamaz ve uygulanamaz.”

Haberin Devamı

Üniversiteler ile başlayıp avukatlar, devlet daireleri, TBMM, hâkim ve savcılar, askeri tesisler, polis, askeri alanlardaki sivil memurlar, jandarma ve sahil güvenliğin ardından kamudaki türban yasağı son olarak Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, öğrencileri ve kursiyerler için sürüyordu. Bakan Fikri Işık’ın onayladığı yönetmelik değişikliğiyle bu yasak da kalkmış oldu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!