Türk şarapçılığında yenilik

Hürriyet Haber
04.04.1998 - 00:00 | Son Güncelleme:

Türk şarapçılığı, art arda yaptığı yeniliklerle umut vaat eden bir sektör haline geldi. Türkiye'nin en beğenilen yemek ve yemek kültürü dergisi Lezzet, mart sayısında yakında sofralarımızı süsleyecek olan yeni şarapları işledi. Şarap meraklıları, Türk yapımı ‘‘Chardonnay’’ ve ‘‘Savignon Blanc’’ları yakında masalarında görecekler...

Lezzet Dergisi'nin son sayısındaki habere göre dünyadaki şarapların büyük çoğunluğu, ya üretildikleri bölgenin adıyla (Chablis, Burgundy vs) ya da yapıldıkları üzümün adıyla (Chardonay. Cabernet Sauvignon) ile anılırlar. Genelde birinci tür şaraplara ‘‘generic’’ ikinci türlere ise ‘‘varietal’’ denir.

Son yıllarda dünya genelinde tercih, yapıldıkları üzümden gelen kendine özgü karakteri ön plana çıkaran ‘‘verietal’’ şaraplar yönünde gelişti. Başta Napa Valley olmak üzere Kaliforniya'nın çeşitli bölgelerinde, Avustralya, Güney Afrika ve Şili'de, özellikle ‘‘asil üzümler’’ (noble grapes) olarak anılan kırmızı Cabernet Savignon ve beyaz Chardonnay üzümlerden yapılan şaraplar, markalarının yanı sıra, üretildikleri üzümün adını taşıyan etiketlerle de şişelenmeye başlandı.

Bunların yanı sıra Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Syrah gibi üzümler de şarapseverler arasında kendine yer edindi ve özellikle aranmaya başlandı.

Türkiye'de genellikle taze tüketime veya kurutulmaya uygun üzümler üretilmekte. Şarap yapımı için yaygın olarak kullanılan cinslerin büyük çoğunluğu ise, yalnız başlarına dengeli ve hoşa gidecek bir şarap meydana getirme özelliklerinden yoksun bulunmakta. Bunun sonucu olarak da piyasada daha ziyade ‘‘kupaj’’ yani değişik şarapların birbiriyle karışımı yoluyla elde edilen şaraplar görülür.

Çok yakında ise Türkiye'de üretilen Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon ve Merlot şarapları, Türk şarap severlerin beğenisine sunulacak. Bu amaçla Güven Nil ve Doluca şaraplarının sahibi Ahmet Kutman, 1980 yılından beri ‘‘Sarafin’’ projesini yürütüyorlar.

Gerekli araç gereç ve kalemler, Fransa'nın önemli kuruluşlarından Richter'den ithal edilerek Gelibolu Yarımadası'yla Saros Körfezi kıyılarına 1991'den itibaren dikildi. Yeni kurulan bağların ilk ürünleri, 1995 yılından itibaren alınmaya başlandı.

Güven Nil ve Ahmet Kutman, 1997 yılında ortak çabalarının ürünü yeni şarapların marka sahibi olarak NİLKUT şirketini kurdular ve bağların ekili olduğu bölgedeki eski bir çiftlik adı olan ‘‘Sarafin’’i marka ismi seçtiler. Bekleme süresi yakında dolacak olan az miktardaki Chardonnay ve Sauvignon Blanc şaraplar, 1998 yılı içinde, sınırlı bir biçimde piyasaya çıkacak.






Etiketler:


EN ÇOK OKUNANLAR

    Sayfa Başı