Türk rakısı Sicilya kökenli

Yurtdışından ilk kez gelen konuklara mutlaka yaptırılan bir şeydir, onları rakı içilen bir yere götürüp eğlendirmek...

Haberin Devamı

Ve onlar mutlaka rakının tatlımsı tadını pek sever ve haddinden fazla içip sarhoş olurlar. Böylece ülkelerine gittiklerinde anlatacakları bir Türk rakısı hikayeleri vardır artık.
Türk adıyla bu kadar özdeşleşmiş olan rakının kökeni ta 9’uncu yüzyıla, Sicilya’ya kadar dayanıyor.
Sicilyalılar, alkole ilk kez anason katarak “tutone” adlı içkiyi elde ettiler. ışin şaşırtıcı tarafıysa, Sicilyalılar’ın üzümü damıtarak alkol yapmayı Müslümanlar’dan öğrenmiş olmalarıydı.
Evet, M.S. 9’uncu yüzyılda Müslümanlar Sicilya’yı fethettiler ve o tarihlerde üzümden alkol elde etmek, yani üzüm şırasını damıtmak için imbiği kullanmayı biliyorlardı. Ancak ıslam dini içkiyi yasakladığı için alkolü içki olarak değil, lamba yakıtı ve yara temizleyici olarak kullanmayı tercih etmişlerdi.
Yani, Araplar’ın başka alanlarda kullandığı alkolün içine anason ekleyen ve onu içki olarak içenler Sicilyalılar’dır ve dolayısıyla bugün dünyada Türk rakısı diye anılan şey aslında Sicilyalılar tarafından geliştirilmiştir.

SAKIZLI KURABıYE

Haberin Devamı

· 250 gr bitkisel margarin
· 400 gr buğday nişastası
· 1 su bardağı tozşeker
· Yaklaşık 1 su bardağı + 1 tepeleme yemek kaşığı un
· 2 adet yumurta
· 1 paket kabartma tozu
· 1 çay kaşığı toz tarçın
· 1 tatlı kaşığı dövülmüş damla sakızı

YAPILIşI
Eritilmiş margarin, tozşeker ve damla sakızını derin bir kaba aktarıp karıştırın. Üzerine yumurta, kabartma tozu, un, tarçın ve nişastayı ekleyip iyice yoğurun ve hamuru oda sıcaklığında 15 dakika kadar bekletin.
Hamuru oklava yardımıyla bir santim kalınlığında açın. şekilli kurabiye kalıplarıyla hamurdan parçalar kesip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
Kurabiyeleri önceden ısıtıp 150 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri beyaz kalacak şekilde pişirin. Soğuyunca servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları