Türk mutfağını doğru anlamak

Ülkemiz, özellikle de yazın turist çeken bir memleket.

Haberin Devamı

Yazın ülkemizin sahillerini dolduran turistler genellikle eğlenmek, dinlenmek, denize girip güneşlenmek için buradalar.
Bu turist kitlesi beş yıldızlı otelleri tercih ediyor çoğu zaman. Karınlarını otellerin açık büfe kahvaltılarında ve akşam yemeklerinde doyuruyorlar, Türk mutfağı denince de akıllarına otelde yedikleri yemekler geliyor doğal olarak.
Pansiyonlarda kalan daha az gelirli turistlere gelince... Onlar da karınlarını doyurmak için daha ucuz yemekleri tercih ettiklerinden Türk fastfood’uyla geçiştiriyorlar öğünlerini. Onlara sorsanız da Türk mutfağı lahmacun ve dürümden ibaret.
Başka bir turist kitlesi daha var ve bunlar, benim “meraklı, damağı açık” diye tanımladıklarım. Gittikleri yerin kültürünü, yaşamını merak ettikleri için yemeklerini de araştırıyorlar. Oranın neyi meşhursa, gidip en doğru yerde yemeye çalışıyorlar. Üstelik önyargıdan uzak bir damakla tadına bakıyorlar yemeklerin.
İşte turistlerin mutfağımız hakkında ne düşündüklerini öğrenmek için bu kitleye sormak gerekiyor. Çünkü merak edenlerin, lahmacun ve dürümden başka söyleyecekleri de oluyor...

Haberin Devamı

YUMURTALI İSKOÇ KÖFTESİ

İki kez çektirdiğiniz kıymayı derin bir kaba koyun. Üzerine ufalanmış bayat ekmek içini ve yumurtalardan ikisini ekleyin. Tuz ve karabiberi serpiştirip en az 8-10 dakika yoğurun.
Köfte harcının üzerini kapatıp sertleşmesi için buzdolabında en az 2-3 saat kadar bekletin.
Kalan 10 yumurtayı iyice katılaşacak şekilde haşlayıp soyun ve bir kenarda bekletin.
Köfte harcını buzdolabından çıkarıp 10 eşit parçaya ayırın. Her parçayı, elinizle çay tabağı büyüklüğünde açın. Parçaların ortalarına haşlanmış yumurtaları koyup kapatın. Köfteleri avuçlarınız arasında iyice yuvarlayıp bir tepside biriktirin.
Sıvıyağı geniş bir tavada kızdırın. Unu da düz bir tabağa serpiştirin. Hazırladığınız yuvarlak köfteleri unu bulayıp kızgın yağda çevire çevire kızartın.
Nar gibi kızaran köfteleri salata malzemeleriyle süsleyerek servise sunun.

MALZEME LİSTESİ

-1 kg. yağsız dana kıyma
-12 adet yumurta (Küçük boylarından seçin)
-2 dilim bayat ekmeğin içi
-1 çay kaşığı tuz, karabiber
Kızartmak için;
-1 çay bardağı un
-1 su bardağı sıvıyağ

Yazarın Tüm Yazıları