Gündem Haberleri

GÜNDEM

    Türk mutfağı New York'ta görücüye çıktı

    Hürriyet Haber
    17.01.1999 - 00:00 | Son Güncelleme: 17.01.1999 - 00:01

    İstanbul'da Amerikan mutfağını temsil eden Sunset Grill, New York'ta ‘‘Yemek Oscar’’ı diye bilinen bir davette Amerikan gıda uzmanlarına Türk mutfağını tanıttı.

    5 yıl önce Ulus'ta açılan Sunset Grill and Bar'ın sahibi Barış Tansever, ‘‘Amerikan Yemeğinin Babası’’ unvanlı James Beard adına kurulan vakfın daveti üzerine iki aşçısıyla New York'a gelerek Türk yemeklerinden bir derleme sundu.

    Aralarında yemek dergisi yazarlarının, önde gelen lokantaların sahiplerinin ve şef aşçılarının, değişik damak tadı arayanların bulunduğu 80 kişilik seçkin grup Sunset Grill'in başaşçıları Hüseyin Arslan ile New York'ta ünlü River Cafe'den transfer edilen Adam Fishbein'in hazırladığı yemekleri tetkik ettikten sonra iştahla yediler. Geceye katılanların bir kısmı bitiremedikleri yemekleri eve götürmek üzere garsonlara paket bile yaptırdı.

    Gömleğinin koluna Türk bayrağı işleten Bolulu Hüseyin Arslan, masalardakileri selamlamaya geldiğinde ayakta alkışlandı. Arslan, görücüye çıkan mönüsünü şöyle anlattı: ‘‘Meze olarak peynirli muska böreği, kaşarlı pastırma, etli pazı dolması, çerkez tavuklu tartolet hazırladık. Soğuk yemeklerden imam bayıldı, ıspanak kökü ve lahana dolması verdik. Ana yemek ise tarçın ve kimyonda dinlendirilmiş ızgara kuzu pirzolası, beğendi üzerinde enginardan oluşuyordu. Kaymaklı künefe için gerekli telkadayıfı da Türkiye'den bavul içinde getirdik. Yemeğin düzenlendiği binanın mutfağında soğuk yemekleri bir gün önce hazırladık, sıcakları da davet gününde pişirip sunduk.’’

    Barış Tansever ise James Beard Vakfı'nın Türkiye'den davet ettiği ilk restoranın Sunset Grill olmasından büyük gurur duyduğunu belirterek ‘‘Buraya çağrılmak bir futbolcunun ilk kez milli forma giymesi kadar önemli. Dünyanın en şöhretli şefleri tüm masraflarını kendileri karşılamak üzere James Beard'ın Evi'ne sanatını göstermeye geliyor. Biz de öyle yaptık. 82 kişilik yere herkes 110 dolar ödeyerek Türk mutfağından sunduğumuz yemekleri tatmaya geldi. James Beard Vakfı'nın 4 bini aşkın üyesi gıda sanayiinde moda oluşturan kişiler. Onlara başarılı bir tanıtım yaptık.’’

    Boğaziçi Üniversitesi mezunu Tansever yemek sonrası bir konuşma yaparak ‘‘Eğer Türkiye'ye gelirseniz yemeklerimizi daha da lezzetli bulacaksızın. Zira bizde yemek ham maddeleri katıksız ve doğaldır’’ diyerek seçkin konukları Türkiye'ye davet etti.

    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı