Türk mutfağı denince

Türk mutfağı denince aklınıza ne geliyor?

Haberin Devamı

Benim aklıma dünyanın en büyük beş mutfağı arasında yer alan, zengin ve bu zenginliğini Orta Asya’dan Anadolu’ya göç etmiş ve bu göç sırasında pek çok değişik etkenden beslenmiş olan insanların Anadolu’daki maceraları ve bu maceranın yemek kültürüne yansıması geliyor.
Yani Türk mutfağı denince aklıma Türk kültürü geliyor doğal olarak. Ve bu kültürün de öyle birkaç satırla anlatılmayacak kadar zengin içerikli olduğunu hepimiz biliyoruz sanırım.
Mutfak demek, yeme içme demek, yeme içmeyle ilgili olarak saklama şekilleri, kap kacak ve sofra düzeni demek. Yani bir ülkenin mutfağından bahsediyorsak, aslında o ülkenin medeniyetinden, tarihinden ve yaşayış biçiminden de bahsediyoruz demektir. Ki bu bakımdan Türkler’e yurtluk yapmış olan Orta Asya ve Anadolu kadar zengin toprak yoktur herhalde.
Onlarca kültürün ve medeniyetin bir araya gelmesiyle ve mükemmel biçimde harmanlanmasıyla oluşmuştur Türk mutfağı ve gücünü, zenginliğini de buradan alır.
Yani bu muhteşem sentez tek kültürün değil, pek çok kültürün bir araya gelmesiyle oluşmuştur.

Haberin Devamı

OSMANLI USULÜ LOR PEYNİRLİ LOKMA TATLISI

Bu tatlı için, kabartma tozu gibi küçük paketlerde satılan ve hamura çok çabuk karışabilen “instant” maya kullanmanızı tavsiye ederim. Ya da 42 gramlık yaş mayanın dörtte birini kullanın.
Unu derin bir kaba aktarın ve üzerine toz mayayı serpiştirin. (Yaş maya kullanacaksanız, elinizle ufalayarak unun üzerine serpiştirebilirsiniz.) Zeytinyağını ekleyip bir taraftan tahta bir kaşıkla karıştırmaya devam ederken, bir taraftan da suyu ilave ederek malzemeleri iyice çırpın.
Tarçını serpiştirip tekrar karıştırdıktan sonra yumurtayı kırın ve hiç karıştırmadan oda sıcaklığında 30 dakika kadar bekletin.
30 dakika sonunda iyice kabarıp akıcı boza kıvamına gelen hamurun üzerine lor peynirini ilave edip tekrar karıştırdıktan sonra kenarda bekletin.
2 su bardağı sıvıyağı orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Hamurdan tatlı kaşığı ile aldığınız parçaları kızgın yağda, tencereyi sallayarak üzerleri iyice sararıncaya kadar kızartın.
Kızaran hamurları el kevgiri yardımıyla tencereden alıp üzerine kağıt havlu serdiğiniz servis tabağına yerleştirin. Tatlı kaşığını her seferinde yağa batırarak hamurdan parça koparmak daha kolay olacaktır.
Şerbeti hazırlamak için su ve tozşekeri orta boy bir tencereye aktarıp kısık ateşte pişirin. Kaynamaya başladıktan 2 dakika sonra ocaktan alıp soğumasını bekleyin.
Sıcak haldeki lokmaları soğumuş olan şerbete aktarıp 2-3 dakika bekledikten sonra çıkarın. Ilık ya da soğuk halde servis yapın.

Haberin Devamı

Hamuru için;
1,5 su bardağı un
1 poşet 1 kg’lık toz maya ya da 42 gr’lık yaş mayanın dörtte biri
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı su
2 çay kaşığı toz tarçın
1 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
1 su bardağı lor peyniri
Şerbeti için;
3 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su

Yazarın Tüm Yazıları