Türk Mühendisleri teknoloji öğretiyor

Güncelleme Tarihi:

Türk Mühendisleri teknoloji öğretiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2010 00:00

Nanoteknolojinin geleceğin bilimi olduğunu belirten Bilkent Üniversitesi UNAM Müdürü Prof. Dr. Salim Çıracı, “Kuzey Afrika, Balkanlar, Doğu Avrupa ve Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinden bilim insanlarına nanoteknolojiyi öğretmeye başladık” dedi.

BİLKENT Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM), Kuzey Afrika, Balkanlar, Doğu Avrupa ve Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinden bilim insanlarına malzeme teknolojisinde devrim niteliğinde yenilikler getirmesi beklenen nanoteknolojiyi öğretmeye başladı.

Büyük ilerlemeler kaydedildi

UNAM, uluslararası düzeyde başlattığı eğitim çalıştaylarıyla bölge ülkelerinin nanoteknoloji araştırmalarında lider bir rol üstlenmeyi amaçlıyor. Bilkent Üniversitesi UNAM Müdürü Prof. Dr. Salim Çıracı, yaptığı açıklamada, geleceğin bilimi olarak adlandırılan nanoteknoloji temelli teknolojilerle kozmetik, tıp, enerji ve savunma sanayi başta olmak üzere bütün alanlarda kullanılan malzemelerin yapımına yeni bir boyut getirildiğini söyledi. Nanoteknolojide bilim dünyasında yeni açılımların başladığını vurgulayan Çıracı, Türkiye’nin de nanoteknolojiye büyük yatırımlar yaptığını ve bu alanda büyük ilerlemeler kaydedildiğine işaret etti.

15 gün süreyle eğitim verdiler

Çıracı, DPT desteğiyle kurulan bu yatırımlardan biri olan UNAM’ın 62 nanoteknoloji laboratuvarına, 400 metrekarelik alanıyla da Türkiye’nin en büyük akademik temiz oda laboratuvarına sahip olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Çıracı, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatının (UNIDO) yönetiminde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının koordinatörlüğünde ve TİKA’nın desteğiyle Bilkent UNAM Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Enstitüsünde 21 Haziranda başlattıkları Uluslararası Temiz oda Kullanımı Çalıştayı’nda 15 gün süreyle Türk ve uluslararası düzeydeki araştırmacılara nanoteknoloji eğitimi verdiklerini bildirdi.

Önemli bir laboratuvar kuruldu

Çalıştayın, gelişmekte olan ülkelerden gelecek katılımcılara temiz oda teknolojileri, nano-aygıt proses tasarımı ve optimizasyonu, nanoteknolojide son gelişmeler konularında uygulamalı eğitim içeriğine sahip olduğunu anlatan Çıracı, şöyle konuştu: “Nanoteknoloji çalışmalarının yapıldığı temiz oda pek çok ülke için yüksek bir teknoloji. Türkiye bu alanda UNAM’da önemli bir laboratuvar kurdu. Biz bu laboratuvarları, hem Türkiye’deki, hem de tüm dünyadaki araştırmacıların hizmetine sunuyoruz. Bunun sonunda, bu ülkelerden bilim adamları kendi ülkelerinde de bu laboratuvarların kurulması için uğraş verecekler. Bu çalıştaylar sonunda, bu ülkelerin değerli bilim insanlarıyla Türk bilim insanları arasında işbirlikleri geliştirmeyi amaçlıyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!