Türk Kızılayı hane hane "gönüllere" girecek

Güncelleme Tarihi:

Türk Kızılayı hane hane gönüllere girecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2016 11:35

- Genel Başkanvekili Kınık:- "(Her evden bir gönüllü) sloganıyla Türk Kızılayı, 2 milyon Kızılay gönüllüsüne ulaşarak 2,5 milyon ünite kan bağışına ulaşmayı planlıyor"- "Türkiye, Suriye meselesinden dolayı 3 milyona yaklaşan bir göç almış durumda. Kızılay olarak da gerek bu göçü kaynağında durdurma gerek Türkiye içerisindeki misafir kardeşlerimize verilecek hizmetlerle ilgili yeni bir göç modeli tasarlayacağız"- "Şimdiye kadar yaklaşık 200 bin insana Dünya Gıda Programı ve Avrupa Birliğinin desteğiyle yaklaşık 300 milyon liralık bir katkı sağladık. Bu yıl da 140 milyon lira katkı sağlayacağız 'Kızılay Kart' anlamında"

Haberin Devamı

MALATYA (AA) - ORHAN YOLDAŞ - Hayırseverler aracılığıyla ihtiyaç sahiplerinden hastalara, sığınmacılardan yardıma muhtaç ailelere kadar pek çok insanın hayatında izler bırakan, gönül köprüleri kuran Türk Kızılayı, şimdi de hane hane gönüllere girerek 2 milyon Kızılay gönüllüsüne ulaşmayı hedefliyor.

Türk Kızılayı Genel Başkanvekili Kerem Kınık, 1868 yılında kurulan ve yakın zamanda 150 yaşını kutlamaya hazırlanan Türk Kızılayının çalışmaları ve bu yıl oluşturmayı planladıkları projelerini AA muhabirine anlattı.

Kurumun devletin ve milletin her an yanında olduğunu vurgulayan Kınık, yardıma muhtaç aileler, kan ihtiyacı olan hastalar, doğal afetlerde zarar gören vatandaşlar ve sığınmacıların yardımına koştuğunu ifade etti.

Türk Kızılayının dünyada önemli bir yardım kuruluşu olduğuna dikkati çeken Kınık, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Kızılay, dünyada Kızılay ve Kızılhaç hareketinin en büyük mensuplarından biri. Yaklaşık 195 üyesi olan büyük bir aile Kızılay ve Kızılhaç Federasyonu. Bu anlamda Kızılaylar arasında yürütmüş olduğu projeler, çalıştırmış olduğu 5 bin 500 personel, yaklaşık 1 milyar gibi bütçe büyüklüğüyle Kızılayların en büyüğü. Kızılhaç Federasyonu içerisinde de Kızılhaç Komitesi içerisinde de bu anlamda büyük bir oyuncu."

Türk Kızılayının, 2016 yılında bazı temel konularda değişen ve dönüşen dünya şartlarına uyum için yeni bir atılıma hazırlandığını anlatan Kınık, "Bu kapsamda Türk Kızılayı göç yönetiminde yeni bir model oluşturma ve yoksullukla mücadelede ise nedenselliklerle savaşarak yoksul kesimi bölgesel projelerle güçlendirmeyi hedefliyor. Her evden bir gönüllü sloganıyla Türk Kızılayı, 2 milyon Kızılay gönüllüsüne ulaşarak 2,5 milyon ünite kan bağışına ulaşmayı planlıyor" ifadelerini kullandı.

Kınık, kan bağışı konusunda çıtalarını zirveye taşıma arzusu taşıdıklarını vurgulayarak "Kızılay şu an yaklaşık Türkiye'de toplanan kanların yüzde 80'ini güvenli bir şekilde topluyor ve her noktaya yetiştiriyor. Bunu yüzde 100'e çıkarmak arzusundayız. Yaklaşık 2,5 milyon ünite gibi bir hedefimiz var. Bu konuyla ilgili Sağlık Bakanlığımız ile Sosyal Güvenlik Kurumu ve Kızılaya bağış noktasında destekçisi olan kamu kurum ve kuruluşlarıyla bu anlamda olumlu görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

- "Kızılaycılık ruhunu toplumun her zerresine taşıyacağız"

Kurumun "gelecek" olarak gördüğü gençliğe yönelik çok güzel müjdeleri bulunduğunu bildiren Kınık, şöyle devam etti:

"Gençlik merkezleri, öğrenci yurtları. Kızılay gençliğinin yürüteceği faaliyetlere özellikle genel merkez olarak yapacağımız destekler noktasında, gönüllük noktasında Kızılayın kapılarını milletimize, gönüllere daha fazla açacağına şimdiden müjde olarak verebilirim. Türkiye çapında hedefimiz 2 milyon Kızılay gönüllüsü, her evde, her mahallede bir Kızılay gönüllüsü olması. Kızılaycılık ruhunu toplumun her zerresine şubelerimiz aracılığıyla taşımak istiyoruz."

Kınık, Türk Kızılayının yoksullukla mücadelede de yeni bir strateji belirleyeceğini belirterek "Kızılay'ın sosyal yardım faaliyetleri noktasında da özellikle yoksullukla savaşma noktasında yeni modellerimiz, düşüncelerimiz var. Yardımın ötesine geçerek o yardıma ihtiyaç duyan insanların o nedensellikleriyle savaşmak ve onları bölgesel kalkınma projeleriyle, programlarıyla güçlendirme, dayanıklılığı artırması noktasında birtakım yeni stratejik planlarımız ve faaliyetlerimiz olacak" diye konuştu.

- Suriye'ye yardımlar

Haberin Devamı

Suriye'ye "sıfır noktasında" insani yardımların Türk Kızılayı aracılığıyla gerçekleştirildiğini, insani ve uluslararası yardım kuruluşları için bu anlamda kurumun köprü görevi gördüğünü kaydeden Kınık, kurumun topladığı yardımların da Suriye'nin içine yönlendirildiğini söyledi.

Kamplarda kalan misafirlere "Kızılay Kart" ile nakit destek verildiğini anımsatan Kınık, "Şimdiye kadar yaklaşık 200 bin insana Dünya Gıda Programı ve Avrupa Birliğinin desteğiyle yaklaşık 300 milyon liralık katkı sağladık. Bu yıl da 140 milyon lira katkı sağlayacağız Kızılay Kart anlamında" dedi.

Suriye içindeki kamplara verdikleri insani yardım desteklerinin de sürdüğünü aktaran Kınık, bölgeye her gün 20 tır insani yardım gönderdiklerini belirtti.

Haberin Devamı
Bu yıldan itibaren Türk Kızılayında bazı temel odaklar oluşturma ve faaliyet odaklarını güçlendirme niyetinde olduklarını vurgulayan Kınık, şunları kaydetti: "En önemlisi özellikle göç hizmetleri noktasında yeni bir model oluşturma çünkü her dönemin kendine göre bir ihtiyacı oluyor. Türkiye, Suriye meselesinden dolayı 3 milyona yaklaşan bir göç almış durumda. Türk Kızılayı olarak da gerek bu göçü kaynağında durdurma gerek Türkiye içerisindeki misafir kardeşlerimize verilecek hizmetlerle ilgili yeni bir göç modeli tasarlayacağız."

- "Bayrağı dalgalandırmak niyetindeyiz"

Türk Kızılayının Türkiye'nin en örgütlü, en büyük sivil toplum hareketi olduğunu dile getiren Kınık, ülke genelinde 677 şubesi bulunduğunu söyledi.

Kınık, kuruma 2014 yılında adım attığını belirterek, "Bu dönem Kızılay Genel Başkanlığını yürüten Sayın Ahmet Lütfi Akar beyin son dönemi. Kendisinin uzun yıllar Türk Kızılayına yapmış olduğu hizmetleri mevcut. Nasip olursa Sayın Cumhurbaşkanımızın teveccühleri ve delegelerimizin destekleriyle nisan ayının içerisinde gerçekleşecek olağan genel kongrede Kızılayın bu bayrağını genel başkan olarak dalgalandırmak noktasında bir niyetimiz bulunmakta" diye konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!