Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tehvide Yağan:

Güncelleme Tarihi:

Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tehvide Yağan:
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 10:09

TÜRK KADINLAR BİRLİĞİ BAŞKANI TEVHİDE YAĞAN SON GÜNLERDE ARTAN KADINA ŞİDDET KONUSUYLA İLGİLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU. YAĞAN İYİ HAL İNDİRİMİNİN KADIN CİNAYETLERİNDE KALKMASINI İSTİYORUZ DİYEREK TEPKİ GÖSTERDİ.

Son yılların önemli gündem maddelerinden biri olan ’Kadına şiddet’ konusunda açıklamalarda bulunan Türk Kadınlar Birliği (TKB) Sakarya Şube Başkanı Tevhide Yağan, “İyi hal indirimi kadın cinayetlerinden kaldırılsın. Karısını döven bir adamın hakim karşısına takım elbise, kravatla çıkıp bu indirimden faydalanmasını istemiyoruz" dedi.
TKB Sakarya Şube Başkanı Tevhide Yağan kadına yönelik şiddetler hakkında yaptığı açıklamada, “Şiddet denince fiziksel şiddet olarak algılarız. Şiddetin birçok çeşidi vardır. Ruhsal şiddet, ailesine ekonomik anlamda destek vermez, bu da bir şiddet, çocuk gelinlerimiz var 13 yaşında kızını evlendiren bir babanın çocuğuna en büyük ruhsal şiddet olarak görüyoruz. Toplumda şiddeti kadın olarak değil, kadın ve çocuk olarak görüyoruz. Her türlü şiddet çocuğa da yapılıyor. Türk toplumunda gelenekler yasaların önünde gidiyor. Bir toplumda ‘kızını dövmeyen dizini döver’, ‘kızınızla ilgilenmezseniz ya davulcuya gider ya zurnacıya’, ‘saçı uzun aklı kısa’, ‘gelinlikle girdiğin evden kefenle çıkarsın’ atasözleriyle yetiştiriyorsa bir erkek bunun arkasında yatan her şey şiddettir. Son dönemlerde Sivil Toplum Örgütleri’nin (STK) bu konunun üstüne gitmesi, basının da haber yapıp destek olması kadına şiddeti daha çok gündeme taşıdı. Bir gelini kaynana döver, kaynata döver, görümce döver böyle bir durumda var bu ülke de ama bizim amacımız bunları aşmak. Kadınların bilinçlenmesini istiyoruz. Biz Sivil Toplum Örgütleri olarak yasalarda ‘İyi Hal’ indiriminin kadın cinayetlerinde kalkmasını istiyoruz. Karısını döven bir adamın hakim karşısına takım elbise kravatla çıkıp bu indirimden faydalanmasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Her ayın 17’sinde kadına şiddet durana kadar TKB olarak basın açıklaması yapacaklarını da belirten Başkan Yağan, “ Türk Kadınlar Birliği olarak bu şiddet durana kadar her ayın 17’sinde ‘Kadına Şiddet basın açıklaması’ yapacağız. Usanmadan yılmadan en azından Sakarya halkına bunu duyurmak için elimizden geleni yapacağız. Bu gidişata artık dur demek gerek. Öyle yasalar çıkmalı ki erkek kadına el kaldırdığında bunun yanına kar kalmayacağını bilirse o eli indirir. Kadın erkeğin malı değildir” diye konuştu.
STK’ların kadınlar için var olduğunu da söyleyen Tevhide Yağan, “Kadınlara çok büyük görev düşüyor. Sivil toplum örgütlerine müracaat ediyorlarsa iş farklı boyutlara gelmiş demektir. Kadın toplumdan çekilmeye çalışıyor. Günümüzde üniversite mezunları bile şiddete maruz kalıyorsa, ev hanımlarının daha çok bilgilenmesi gerekir sivil toplum örgütleri bunun için var. Sivil toplum örgütlerine gelip bizleri de kendilerini de daha çok büyütebilirler. Kadınlar bize gelmezse biz ne kadar çaba gösterirsek gösterelim çabalarımız sonuçsuz kalır. Kadın sözlü, fiziksel şiddete maruz kalıyorsa hemen bu örgütlere başvurmalılar. Buraya başvurduklarında hemen boşanacaklar anlamında değil, çözüm bulmaları için gelmemeliler. Eşlerini de yönlendirebilirler. Bu da bir çözüm olmuyorsa şiddet devam ediyorsa kadını koruma altına alıp eşten uzaklaştırmalılar. Kadınlar devletten emin olmalılar. Bir telefonla korunabileceklerini bilmeliler” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!