Türk işçileri Almanya'da sağlıklarını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Türk işçileri Almanyada sağlıklarını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2007 12:02

Alman doktorların 1950'li yılların sonunda muayene ederek seçtiği sağlıklı Türk İşçilerin, Almanya'da ağır iş koşulları nedeniyle sağlığını kaybettiği bildirildi.

Katolik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hermann Brandenburg, Almanya'da yalnız yaşayan ve yalnız çocuk yetiştirenlerin sayısının giderek arttığını söyledi. Bununla birlikte birçok çiftin evlenmeden birlikte yaşamayı tercih ettiğini belirten Brandenburg, kadınların giderek daha çok iş hayatında yer almalarından doğan ekonomik özgürlüklerinin de bu duruma neden olduğunu kaydetti.

Brandenburg, ülkede 65 yaş üzerindeki kişilerin yüzde 89'unun kronik sağlık sorunu bulunduğunu ve çoğunun aynı anda beş hastalığa sahip olduğunu; yalnız ya da birlikte yaşamayı tercih edenlerin yaşlılık döneminde bakım sorunuyla karşılaşabileceklerini ifade etti. 65 yaş üzerindeki Almanların üçte birinin kendisini mutsuz, kötü ve hastalıklı hissettiğini belirten Brandenburg, aynı yaş gurubundaki göçmenlerin ise yarısının kendisini aynı şekilde hissettiğini kaydetti.

Almanya'daki yaşlı göçmen Türk nüfusun sağlık sorunlarının, Almanlardan daha fazla olduğuna dikkati çeken Brandenburg, bu kişilerin üçte ikisinin Türkiye'ye döndüğünü, kalanların ise sağlık hizmeti alımındaki kaygılar nedeniyle Almanya'da yaşamaya devam ettiklerini bildirdi.

“AĞIR İŞLERDE ÇALIŞTIRILDILAR

Brandenburg, Almanya'daki Türk göçmenlerinin yüzde 20.8'ini 55, yüzde 5'ini de 65 yaş üzeri nüfusun oluşturduğunu kaydetti.

1950'li yılların sonunda Alman hekimler tarafından Türkiye'de muayene edilerek işçi olarak kabul edilen Türklerin sağlık durumunun o dönemde üst düzeyde olduğuna dikkati çeken Brandenburg, “O zamanlar Türkler, Almanlardan daha sağlıklıydı. Ağır iş koşulları nedeniyle son yıllarda işler tersine döndü” dedi.

Almanya'ya işçi olarak gelen bu kişilerin, özellikle sanayide ağır işlerde çalıştırıldıklarına işaret eden Brandenburg, Türk işçilerin ağır sanayi kollarında, demir çelik fabrikalarının yoğun olduğu bölgelerde çalıştırılarak sağlıklarını kaybettiklerini, bu nedenle genellikle kas iskelet sistemi, akciğer ve kalp hastalıkları ile kemik erimesi hastalıkları olduğunu kaydetti. Brandenburg, “Son derece sağlıklı ve seçilerek Almanya'ya gelen işçilerin zaman içinde ciddi şekilde sağlıklarını kaybettiklerini gördük. Bu kişilerde daha fazla malulen emeklilik ve engellilik var” diye konuştu.

Prof. Dr. Brandenburg, Almanya'daki yaşlı göçmen Türklere özgü sağlık hizmeti sunumları bulunmadığını, bunun da büyük eksiklik olduğunu sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!