Türk iç giyimci Arap pazarına odaklandı

Güncelleme Tarihi:

Türk iç giyimci Arap pazarına odaklandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2017 14:38

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "Firmalarımız, dünyanın 9. büyük iç giyim ithalatçısı olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) pazarından hak ettikleri payı alamıyor. BAE'ye iç giyim ihracatımızı en az iki katına çıkarma hedefiyle planlarımızı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İHKİB açıklamasında görüşlerine yer verilen Tanrıverdi, BAE'nin Suudi Arabistan'dan sonra bölgenin en büyük ekonomisi olduğuna işaret etti.

Tanrıverdi, 2016'da Türkiye'nin toplam ihracatında 3 milyar dolarla 11. sırada yer alan ülkenin, hazır giyim ihracatında 142 milyon dolarla 19. sırada kaldığını bildirdi.

Özellikle iç giyim markalarının gücünü kullanarak bu ülkedeki pastadan daha fazla pay almak istediklerini vurgulayan Tanrıverdi, şunları kaydetti:

"Dünyada 2015 yılında yaklaşık 510 milyar dolara ulaşan dünya hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının 35,4 milyar dolarlık kısmını, diğer bir ifade ile yaklaşık yüzde 6,9'unu iç giyim ve yatak kıyafetleri oluşturuyor. Türkiye olarak dünyanın 9. büyük iç giyim tedarikçisi konumundayız. 2016'da 17 milyar dolarlık hazır giyim ihracatımızın yaklaşık 750 milyon dolarlık kısmını iç giyim ürünleri oluşturuyor.

Haberin Devamı

BAE ise dünyanın 9. büyük iç giyim ithalatçısı. Yılda 1 milyar dolar civarında ithalat yapıyorlar. Firmalarımızın bu pazardan hak ettikleri payı aldıklarını söyleyemeyiz. Biz halen 7,5 milyon dolar olan BAE'ye iç giyim ihracatımızı en az iki katına çıkarma hedefiyle planlarımızı yapıyoruz."

Tanrıverdi, bu hedef doğrultusunda İHKİB öncülüğünde küme firmaları ile önceki ay Dubai Emirliği'nde düzenlenen International Apparel and Textile'de yer aldıklarını hatırlattı. 2018 yaz koleksiyonlarını sergileyen firmaları Dubai'de yerleşik en büyük 4 büyük markanın satın almacıları ile görüştürdüklerini ifade eden Tanrıverdi, son bir aydır bu görüşmelerin pozitif sonuçlarını aldıklarını ve bundan büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

"TÜRK MARKALARI KALİTE VE TASARIMLARIYLA ÖVGÜ ALIYOR"

İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Nazım Kanpolat da İç Giyim ve Yatak Kıyafetleri Markaları Kümesi'nin Ekonomi Bakanlığı desteğiyle 2015 haziran ayında faaliyetlerine başladığını hatırlatarak, daha önce Fransa, İran ve Fas pazarlarında İHKİB öncülüğünde çalışmalar yapan küme firmalarının, International Apparel and Textile'e ilk kez katılım gösterdiklerini belirtti.

Haberin Devamı

Kanpolat, "Dubai'de yerleşik olanların dışında Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan, Hindistan, Azerbaycan, İran, Kuveyt ve Pakistan gibi ülkelerden satın almacılarla çok yararlı görüşmeler yaptık. 250'ye yakın alıcıdan ürünlerimizin kalite ve tasarımlarıyla ilgili duyduğumuz övgü dolu sözler bizi çok memnun etti" açıklamalarında bulundu.

İç Giyim ve Yatak Kıyafetleri Markaları Kümesi'nin İHKİB koordinasyonunda bir araya geldiği ifade edilen açıklamada, Türkiye'nin 2016 yılında en çok iç giyim ihracatı yaptığı 5 ülkenin, 87,1 milyon dolarla Almanya, 59,6 milyon dolarla Irak, 53,7 milyon dolarla İngiltere, 38,4 milyon dolarla İran ve 37,4 milyon dolarla Polonya şeklinde sıralandığı bilgilerine yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!