Türk halkına büyük saygısızlık

Güncelleme Tarihi:

Türk halkına büyük saygısızlık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2011 00:00

Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifinin Fransa Ulusal Meclisi’nde kabul edilmesini değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, “Orada ifade edilen sözleri Türkiye’ye, Türk halkına çok büyük saygısızlık olarak görüyorum. Umarım Fransız aydınları, siyasetçileri bu işi durdururlar” dedi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin telefonlarına çıkmamasıyla ilgili, “Savaş anında bile devlet başkanları, cumhurbaşkanları birbiriyle konuşurlar. Bu, karşımızdaki Sayın Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’ye karşı önyargılarını göstermenin ötesinde kendisiyle ilgili sorunlarını ortaya koymaktadır. Söyleyeceğim bir şey yoktur” dedi. Yeniköy Merkez Camisi’nde kıldığı cuma namazı sonrası, Fransa Ulusal Meclisi’nde 1915 olaylarıyla ilgili iddiaların inkârını suç sayan düzenleme hakkında konuşan Gül şunları söyledi:
“Fransız Ulusal Meclisi’nde yapılan görüşmeler gerçekten çok ibret vericiydi. Oradaki görüşmeleri, orada ifade edilen sözleri Türkiye’ye, Türk halkına çok büyük saygısızlık olarak görüyorum. Yapılan konuşmalar hepimizi çok rencide etmiştir. Bundan dolayı şiddetle kınıyorum.
İfade özgürlüğüne ters
1881 yılında çıkartılan bir Basın Kanunu var. Bu Basın Kanunu’nun ifade özgürlüğüyle ilgili taraflarına kısıtlama getiriyor Fransız Ulusal Meclisi. Bir zamanlar çoğulculuğu, her türlü düşüncenin serbestçe konuşulduğu bir ülke olarak bilinen Fransa’da, bu yapılan değişiklikle birlikte bundan sonra kimse samimi görüşünü ifade edemeyecek, bu konuda tarihçiler yeni bulgular, yeni belgeler, yeni açıklamalar yapamayacak. Yani Fransa’nın resmi görüşünün dışında görüş ifade eden herkes suçlu bulunacak ve cezalandırılacak. Kendi değerleriyle de çelişmektedirler. Ümit ederim ki Fransız Ulusal Meclisi’nde başlayan bu tartışma ve kararlaştıran bu kanun teklifi bundan sonraki sürecinde işlemez. Fransız entelektüelleri, Fransız aydınları, Fransa’nın sağduyulu siyasetçileri, işadamları, kendilerine gelirler ve bu yapılan şeyin aslında kendi değerleriyle de ters düştüğünü, Fransız demokrasisine çok büyük bir gölge düşüreceğini görürler ve bu işi durdururlar.
Tarafsız değil
Türk-Fransız ilişkileri çok kadimdir. Ama Fransa’nın bugünkü Cumhurbaşkanı Türkiye’ye karşı çok önyargıları olan bir şahsiyettir. Bu önyargıları bu büyük kadim Türk-Fransız ilişkilerine de çok büyük bir darbe vurmaktadır. Yine çok tezat teşkil eden başka bir husus da şudur ki Fransa Kafkasya’daki istikrarsızlığı gidermek ve özellikle Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ihtilafa çözüm bulmak için kurulmuş olan Minsk Grubu’nun üç üyesinden birisidir. Herhalde bu yasa teklifi kanunlaştıktan sonra, ki böyle olmamasını ümit ederim, Fransa’nın bütün bu arabuluculuk çalışmalarından hemen çekilmesi gerekir. Çünkü bu davranışıyla Fransa, tarafsızlığını resmen ihlal eden ve taraflı olduğu resmen ilan eden bir tavır almaktadır. Gerçekten üzücüdür. Tepkimiz çok haklıdır. Bu tepkimiz muhakkak ki güçlü bir şekilde devam edecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!