Türk gibi resmediyor

Güncelleme Tarihi:

Türk gibi resmediyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2009 00:00

Ünlü Rus ressam Prisekin, gezenlerin gözünde savaşı tüm çıplaklığıyla gösteren Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’ndeki panoramaların ardından, Polatlı’ya Sakarya Meydan Muharebesi’ni anlatacak dünyanın en büyük panoramasını yapıyor.

Haberin Devamı

ATATÜRK ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nin diaroma ve tablolarını yapan, şimdilerde de Polatlı’daki Kartal Tepe’ye Sakarya Meydan Muharebesi Panoraması’nı hazırlayan Rusya Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Danışmanı ressam Prof. Dr. Sergey Prisekin, Kurtuluş Savaşı ile ilgili panoramaları hazırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Kendisine Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi projesi teklif edildiğinde çok heyecanlandığını, eseri hazırlarken uzun araştırmalar yaptığını belirten Prisekin, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘’Türklerin Kurtuluş Savaşı tarihi beni çok etkiledi. Kendimi bir Rus olarak değil, bir Türk olarak gördüm. Tarihin içine girdiğim için ne kadar şanslı olduğumu düşündüm. Türk tarihini okuyup anladıktan sonra çok heyecanlandım. Kendimi o tarihin içindeymişim gibi hissettim. Türk tarihine girmek için elime beyaz eldiven giydim.
Ama yaptığım eserlerin Türk milleti tarafından bu kadar çok beğenileceğini tahmin etmedim. Her gün yüzlerce insanın Anıtkabir’de benim eserlerimi görmesi benim için büyük mutluluk ve gurur kaynağı. Bugün dünyada eserleri her gün yüzlerce insan tarafından görülen başka bir ressam yok. Bu nedenle ben çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Ben bile zaman zaman kendime inanamıyorum, ‘ben ne yaptım ki Türk halkı bu kadar beğendi’ diye düşünüyorum. O eserleri yaptığımda bunu hiç düşünmemiştim. Allah buna izin verdi ve ben bu güzel duyguları yaşıyorum bir sanatçı olarak.’’
Şehitlere inandım
Anıtkabir’deki resimleri yaparken, orayı gezenlerin savaş anında neler yaşandığını hissetmesini istediğini belirten Prisekin, ‘’Ben Allah’a ve şehitlere inandım. O cephede savaşanların o savaşı kazanacaklarını, düşmanları yeneceklerini ve zafer elde edecekleri anın geleceğini hissettirmeye çalıştım’’ dedi.
Prisekin, o dönem Osmanlı İmparatorluğu’nun çöktüğünü ve padişahın kaçtığını anımsatarak, şunları kaydetti:
‘’O insanlar Atatürk’e inandılar. Türk milleti buhrandan Atatürk ile çıkacağına inanmıştı. Atatürk de zafer kazanacağına Türk milletini inandırmıştı. İnsanlar peygamberlere inandılar ve toplumlar bu sayede ileriye gitti, doğru yolu bulmaya çalıştı. Savaş döneminde de Türk halkı Atatürk’e inandı. Atatürk gördü ki memleket artık bitmiş, çökmek üzere, insanlara yol gösterdi. Türk halkı ona inandı ve zafer kazandı.’’

Haberin Devamı

O bir kahramandı

Haberin Devamı

ATATÜRK’ün tüm dünyaya örnek bir lider ve çökmekte olan bir devleti yeniden ayağa kaldırmayı başaran kahraman olduğunu vurgulayan Prisekin, ‘’Atatürk şanlı bir insandı. O’nun arkadaşları da O’nun çizgisinde yürüdüler. ‘Onun projelerini devam ettirdiler. O’nun yaptıklarını bugün kimse düşünemez ve akıl edemez. Yenilik Atatürk’le başladı’’ diye konuştu.
Nobel Barış Ödülü’nün ABD lideri Barack Obama’ya verilmesini de eleştiren Prisekin, şöyle konuştu:
‘’Eğer bugünkü politikacılar Atatürk’ün yaptıklarından örnek alsalardı Türkiye çok daha iyi yerlerde olabilirdi. Atatürk, Türk milleti için bugün de gerekli. Atatürk bugün idol gibi değil, bayrak gibi, meşale gibi olmalı. Etrafına hem ışık hem de sıcaklık vermelidir. Atatürk bugünkü insanlık için örnektir. O bir kahramandı. Nobel Barış Ödülü Obama’ya değil, Atatürk’e verilmeliydi. Obama insanlık için ne yaptı ki? Dünya barışı için bir katkı sağlamadı, bir savaş kazanmadı.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!