Türk filmleri İngiltere’de

Güncelleme Tarihi:

Türk filmleri İngiltere’de
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

Londra’da bu yıl beşincisi düzenlenen Türk Filmleri Festivali , Türk sinemasını İngiltere pazarına açmayı hedefliyor. Festivalde gösterilen filmler arasında yer alan Masumiyet (solda) ve Tabutta Rövaşata izleyicilerin en çok beğendiği filmlerdi.

LONDRA'da bu yıl 5'incisi düzenlenen Türk Filmleri Festivali büyük ilgi gördü. Tabutta Rovöşata filminin yönetmeni Derviş Zaim, düşük maliyetli filmlerin hor görüldüğünü söyledi.

Kuzey Londra'daki Rio Sineması'nda cuma günü gösterime giren Eşkıya ile başlayan Türk Filmleri Festivali'ni düzenleyen Vedide Kaymak, Türkçe konuşan toplumu yılda 1 kez bir araya getirirken, Türk Sineması'na destek vermeyi, filmlere pazar açmayı hedeflediklerini söyledi. Türk filmlerinin özellikle İngilizce alt yazılı olmasına dikkat ettiklerini kaydeden Kaymak, Türkiye Büyükelçiliği'nden katkı görmediklerini kaydederken, ‘‘İngiliz seyirci sayısı her yıl artıyor. Toplum ve kültürümüzü, filmlerimizi merak ediyorlar’’ dedi.

Londra'daki festivale Barış Pirhasan'ın Usta Beni Öldürsene, Reis Çelik'in Işıklar Sönmesin, Ömer Kavur'un Akrebin Yolculuğu, Zeki Demirkubuz'un Masumiyet ve Yavuz Turgul'un Eşkıya filmlerinin yanı sıra bazı kısa metrajlı filmler de gösterime sunuldu. İngiltere'deki sinema dergilerince 'seviyeli' olarak değerlendirilen festivalde ilgi çeken Türk-Alman-Macar yapımı Usta Beni Öldürsene'nin yönetmeni Barış Pirhasan, BBC'nin sorularını yanıtlarken, Batı'da Türk sineması hakkında fazla bilgi olmadığını söyledi.

Bugüne kadar bir çok uluslararası festivalde ödül alan Tabutta Rövoşata filminin yönetmesi Derviş Zaim de, batı'da filmlerin büyük maliyetlerle çekildiğini hatırlatarak; ‘‘Ben farklı bir kulvarda, cesaret edilmeyen veya hor görülen bir alanda çalışıyorum. Birilerinin bunu yapması gerek. Batı genelde Türk Sineması'na kuşku ile yaklaşıyor. Türk Sineması'nın popüler olduğu tarih 1970'lerin sonu 80'lerin başlarıydı. Dünya'da milli sinemaları popüler hale getirme gibi yeni bir moda var. Çin ve İran sineması keşfedildi. İran şu anda en yüksek noktada. Türk Sineması da bana göre bu fırsattan yararlanmalı.’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!