Türk doktorun başarısı

Güncelleme Tarihi:

Türk doktorun başarısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2006 09:58

Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi'nde (FTM) görevli Uzman Dr. Salih Kuk, insan ve hayvanların karaciğerinde yaşayan bir parazitin teşhisinde önemli rol oynayan geni izole ederek, klonladı. Gen dizisini ortaya çıkardı.

İzole edilmiş gene, 'Fırat Suşu' adını veren Dr. Kuk, geni, dünyaca kabul gören ABD'deki Gen Bankası'na bu isimle kayıt ettirdi.

Dr. Kuk,  parazit bulaşmış su ve su teresi bitkisi yoluyla insan ve hayvanlara bulaşan 'Fasciola hepatica' adlı parazitin, karaciğere yerleşerek özellikle safra yollarına zarar verdiğini söyledi.
Parazitin yaygın olarak bulunmasına rağmen bugüne kadar hekimlerin gözden kaçırdıklarını anlatan Kuk, bu yönde yaptıkları bir araştırmada, sağlıklı kişilerin yüzde 2,78'inde parazite rastladıklarını, bu oranın yüksek olduğunu kaydetti.

Tespitin ardından parazitin teşhis ve aşısı için karakterize özelliği olan gen üzerinde çalışmaya başladıklarını ifade eden Kuk, “Elde ettiğimiz parazitin karakterize bir genini izole ederek laboratuvar ortamında klonladık. Gen dizisini analiz ederek ortaya çıkardık. Gen dizisini ABD'de bulunan, dünyaca kabul görülen gen bankasına, 'Fırat Suşu' olarak kayıt ettirdik. Türkiye'de ilk kez bir parazitin genini klonladık” dedi.

DÜNYADA AŞISI YOK, TÜRKİYE'DE TEDAVİ İÇİN DIŞARDAN İLAÇ GELİYOR

Kuk, parazite karşı dünyada henüz bir aşının bulunmadığını, neden olduğu rahatsızlığın tedavisi için kullanılan ilacın da Türkiye'ye yurt dışından özel izinle getirildiğini söyledi.

Parazite karşı aşı geliştirmek için Devlet Planlama Teşkilatı destekli 150 bin YTL tutarında proje uyguladıklarını ifade eden Kuk, “Şu an için bir aşı geliştirdik. Henüz deneme aşamasında. Ratlar üzerinde çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!