Türk doktordan canlı yayında göz ameliyatı

Güncelleme Tarihi:

Türk doktordan canlı yayında göz ameliyatı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2005 01:44

İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen Avrupa Katarakt ve Refraktif Cerrahisi Akademisi’nin kış toplantısında Dünya Göz Hastanesi hekimlerinden Türk doktor Baha Toygar, canlı yayında katarakt ameliyatı yaptı.

DÜNYA Göz Hastanesi hekimlerinden Dr. Baha Toygar, Roma San Carlo Hastanesi’nde 77 yaşındaki İtalyan hasta Nazzarena Consalvi’yi ‘multifokal göz içi lens’ kullanarak ameliyat etti. Dr. Toygar’ın ameliyatını ‘Hilton Cavalieri’ otelinin kongre salonunda 850 kadar göz doktoru dev ekrandan canlı yayında izledi. 7 dakika süren ameliyat sırasında Dr. Baha Toygar, yaptığı ameliyatı anlatırken meslektaşlarının sorularını da yanıtladı.

Üç gün süren toplantı boyunca 17 doktor çeşitli göz ameliyatları gerçekleştirdi. Dr. Baha Toygar, yeni geliştirdiği sistemi şöyle anlattı:

‘Hastanın 77 yaşında olması nedeniyle lokal anestezi yerine damla anestezi kullandık. Tek damla gözün uyuşmasına yetebiliyor. Göz içine 3 mm civarında bir aralıktan girerek fokoyla merceği parçalara ayırarak bir sıvıyla kataraktlı lensi dışarıya aldık. Bu arada küçük parçacıkları da dışarıya çıkarttık. Aynı aralıktan enjektörle rulo halinde olan lensi göz içine yerleştirdik. Bu ameliyatla hastanın hayatına konfor geliyor. 77 yaşındaki hastamız bundan böyle gözlük takmadan hem uzağı, hem de yakını görebilecek. Ama kataraktlı her hastaya bu ameliyatı uygulayamıyoruz.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!