Türk dilinin şövalyesine onursal doktora veriliyor

TÜRK edebiyatının, Türk dilinin büyük ustası Yaşar Kemal’e, geçen cumartesi günü Fransız Sarayı’nda, Legion d’Honneur Grand Officier nişanı sunuldu.

Törende ödülü veren Orgeneral Jean-Louis Gorgelin’in konuşmasından birkaç cümle alacağım yazıma. Gerekçeyi merak edenlerin öğrenmesi için, okumanızı istediğim bölümler...
“Napolyon Bonapart tarafından ihdas edilen Legion d’Honneur, Fransa’nın en üst düzey nişanıdır. Fransız devriminin, kişilerin doğuştan kazandıkları ayrıcalıklarının değil de erdemlerinin takdir edilmesi anlayışını içeren güçlü bir simgedir. Hayatı sonsuz bir özgürlük ve adalet mücadelesi içinde geçmiş Yaşar Kemal’den daha fazla kim böylesi bir saygı ifadesini hak edebilir ki?
Legion d’Honneur, Fransa’da ve tüm dünyada kadınları ve erkekleri, cesaretleri ve kültürlerin çeşitliliğine saygı içinde Ulus’un idealleri ve evrensel olduğunu düşündüğümüz değerler hizmetinde gerçekleştirdikleri çalışmalar için ödüllendirir.
İşte bu nedenle, cesur çalışmaları ve insan haklarını ve azınlıkları savunan eserleri tüm dünyada saygı gören, zamanımızın en büyük yazarlarından birine ‘Grand Officier’ nişanını şahsi olarak takdim etmek için buraya geldim.”
* * *
YAŞAR KEMAL’in yurtiçinde ve dışında aldığı bütün ödüllerde bulundum.
Ödülü veren seçici kurul üyelerinin, devlet ve hükümet adamlarının onun hakkında yaptıkları konuşmaları dinledim.
Bu ödüllerin birer formalite değil -bazı öyle ödüller vardır- verenlere onur kazandırdığının tanıklığını yaptım. Ödülü verenlerin hepsi onun kitaplarını okumuşlar, bir tez hazırlayacak kadar özümsemişlerdi. İşte imbikten geçen bu ödüller hem alanın hem verenin içine siniyor.
Fransız Sarayı’ndaki ödül töreninde yaptığı konuşma, edebiyatın dünyayı güzelleştirmek, insanları özgür kılmak, acıları dindirmek, cehennem olan dünyayı yaşanır bir dünyaya döndürmek için ne kadar önemli bir işlev taşıdığını anlattı.
Onu okuyanlar, bu konuşmadan sonra onunu eserlerini yeniden okuyarak, yeni bir dünya algılama girişiminde bulunacaklardır.
Dünya edebiyatçısı Yaşar Kemal, ülkesinin dar sınırları içine kapalı kalmamış, sınırsız bir ülke anlayışını benimsemiştir.
O konuşmanın büyük bölümünü gazetelerde okuduğunuz için tekrarlamıyorum.
* * *
YAŞAR KEMAL’e 23 Aralık 2011 Cuma günü saat 15.00’te Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu’nda Onursal Doktora verilecek. Her zaman yinelediğim bir yargımı gene yazmalıyım, Yaşar Kemal’e verilen her ödül, o ödülü onurlandırır.
“Yaşar Kemal: Bir Ada...” adını taşıyan programı okurlarıma iletiyorum.
Açışı Rektör Prof. Yalçın Karayağız yapacak.
Ardından Osman Okkan’ın hazırladığı Yaşar Kemal-Şiirsellik ve Politika Arasında adlı belgeseli izleyeceğiz.
Yaşar Kemal’in yazarlığı üzerine konuşacaklar ise: Doğan Hızlan, Tarık Günersel, Zeki Coşkun.
Konuşmalardan sonra, Senato kararı okunacak, doktora beratı verilecek, cüppe giydirilecek.
Gürer Aykal yönetimindeki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniveritesi Devlet Konservatuvarı Orkestrası’nı dinleyeceğiz.
Oditoryum fuayesinde iki sergi açılacak.
Güneş Karabuda’nın Objektifinden Yaşar Kemal Portreleri,
Yaşar Kemal’de Işık, Renk, Koku, Doku.
İki sergiyi de, Sadık Karamustafa düzenledi.
* * *
YAŞAR KEMAL’i aldığı ve alacağı bütün ödüller için kutluyorum.
Yazarın Tüm Yazıları