Türk çiftçisine karşı sorumluyuz

Türkiye’de mevcut traktör parkının yaş ortalaması hayli yüksek. Oysa biraz destek gelse, söz gelimi ‘hurda teşviki’ ile çiftçinin eli ayağı olan traktörün iç ve dış pazarı hemen canlanır.

Haberin Devamı

Daha önce de yazmıştım. Türkiye yaklaşık 1 milyon 500 binlik traktör parkıyla bu alanda dünyanın sayılı ülkelerinden biri. Hele 2011 yılında gerçekleşen 62 bin adetlik satış tam anlamıyla bir rekor olmuştu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise mevcut traktör parkının yaş ortalaması 23,2. Yani bir hayli yüksek. Parkta 25 yaş ve üstünde toplam 704.626 adet traktör bulunuyor. Bu traktörlerin yaş ortalaması da 34,8. Oysa biraz destek gelse, söz gelimi ‘hurda teşviki’ ile çiftçinin eli ayağı olan traktörün iç ve dış pazarı hemen canlanır. Zaten beklentiler de bu yönde. Sektörün büyük oyuncularından TürkTraktör’ün Genel Müdürü Marco Votta ve Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir ile firmaya ilişkin son gelişmeleri görüştük.

Hızlı büyüyoruz
Marco Votta, “58 yılı aşkın süredir Türkiye tarım sektörünün gelişmesi için çalışıyoruz” diyerek, “Türkiye tarımının modernleşmesi adına sorumluluğumuzun, en gelişmiş traktör ve ekipmanları sunmanın çok ötesinde olduğunun bilincindeyiz. Bu felsefe ve sorumluluk duygumuzdan hareketle, özellikle yeni neslin tarımsal bilincinin artırılmasına yönelik çalışmalarımıza son hız devam ediyoruz. Türk çiftçisinin markalarımıza gösterdiği sadakat ve güven sayesinde, bu yıl İSO 500 listesinde 6 sıra birden atlayarak 35’nciliğe, Fortune 500 listesinde de 8 sıra birden yükselerek 52’nci sıraya geldik. Tüm bunlar gurur verici gelişmeler” diye anlatıyor.

Haberin Devamı

Türk çiftçisine karşı sorumluyuz

Pazar payı yüzde 50
TürkTraktör’ün 2012 yılı 6 aylık ihracat satış performansı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 138 artış göstermiş. Firma Mayıs 2012 TÜİK verilerine göre yüzde 50 yurt içi pazar payını korumaya devam ediyor. Votta gelinen aşamayı şöyle anlatıyor;
“Yurt dışı pazarda elde ettiğimiz güçlü artışta, uluslararası pazara yönelik özel olarak ürettiğimiz Utility Serisi traktörün büyük etkisi bulunuyor. İhracat etkinliğimizin devam etmesini bekliyoruz. TürkTraktör 2011’in ilk yarısında 3 bin 311 adet traktör ihracatı gerçekleştirmişti. Bu sayı 2012’nin ilk yarısında 7 bin 873 adedi buldu. İhracatımızın toplam ciro içindeki payı 2011’in ilk 6 ayına kıyasla yüzde 15’ten yüzde 30’a yükseldi. Şirketimizin 2012 Haziran sonu yurt dışı cirosu ise yüzde 147 oranında artışla 140 milyon TL’den 346 milyon TL’ye çıktı. Toplam traktör satışımız da geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 17 artışla 20 bin 293’ten 23 bin 808 adedi yakaladı. Şirketin toplam cirosu da yüzde 32 artış göstererek 894 milyon TL’den 1.2 milyar TL’ye ulaştı.”

Haberin Devamı

TDD SERİSİ
TürkTraktör Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, “TürkTraktör’ün tanıttığı yeni ürünler arasında, yüksek performansı ve ekonomik kullanımı bir araya getiren yeni TDD Serisi öne çıkıyor. İzmir Fuarı’nda tanıtmaktan mutluluk duyduğumuz yeni modellerimizle, bir kez daha New Holland ürün gamımızın zenginliğini kanıtlıyoruz” dedi.

Türk çiftçisine karşı sorumluyuz

VERİMLİ TARIM
Özdemir şu değerlendirmeyi de yapıyor: “New Holland tarım ekipmanları ile verimli tarımı sağlamanın peşindeyiz. Ürün gamında bulundurduğumuz Biçerdöver, Balya Makineleri, Koşullandırıcılı Çayır Biçme Makineleri, İlaçlama Makineleri, Ekim Makineleri, Toprak işleme aletleri, dane kurutucular ile Türk Tarımının lider markası olan New Holland, FR 9000 Serisi Kendi Yürür Yem Hasat Makineleri sayesinde büyük işletme sahipleri ve yem hasadı yapan müteahhitlere hizmet vermeye devam ediyor.”

Yazarın Tüm Yazıları