Türk burjuvazisi Güney Afrikalı gibi

Güncelleme Tarihi:

Türk burjuvazisi Güney Afrikalı gibi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2012 02:02

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’la yapılan bir söyleşiye yer veren Alman Die Zeit gazetesi, ünlü edebiyatçının Türk burjuvası ile ilgili çarpıcı açıklamalarını yayınladı.

Pamuk, Die Zeit muhabiri Michael Thumann’ın, “Kitaplarınızda yönü Avrupa’ya dönük seküler Türk üst sınıfının yaşadığı ihtişamı ve rezaletleri anlatıyorsunuz. Bu burjuva sınıfının sorunu nedir?” şeklindeki sorusuna şu yanıtı verdi: “Onların yaşamı benim de yaşamım. Aynı sınıftan, aynı sokaktanız. Alışkanlıklarımız aynı. Aynı dükkândan alışveriş yaparız. Onlarla ilgili sevgi dolu cümleler de yazdım, alay da ettim. Burjuvazi beni öfkelendirir. Havalı olmalarından hoşlanmam. Egoistlikleri ve kendi vatandaşlarından nefret etmelerinden hiç hazzetmem. Laik Türk üst sınıfını askeri müdahaleler de Kürtlere yapılan baskı da rahatsız etmez. Türk kadınlarının birçoğuna, sadece başörtüsü taktıkları için tepeden bakarlar. Bu tutumları bana, eskiden Güney Afrika’da beyazların siyahlara bakışlarını anımsatır.”
Orhan Pamuk bir soru üzerine, Türk üst sınıfının son on yıllarda servetlerini üç misli arttırdığına işaret ederek, bu kesimin siyaset alanında ise eski gücünü yitirdiğini söyledi. Pamuk, “Akıllı olan gerçeği kabullendi. Saygı edinme konusunda mesafe kaydetmeye başladılar” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!