TSK'dan son dakika açıklaması: 'Türk askerleri 10 gündür oradaydı'

Güncelleme Tarihi:

TSKdan son dakika açıklaması: Türk askerleri 10 gündür oradaydı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2017 22:15

El Bab kentinde üç Türk askerinin şehit olduğu, Rusya’nın kazaen düzenlediği belirtilen hava saldırısıyla ilgili Moskova ve Ankara arasında görüş ayrılığı çıktı. Rusya, “Koordinatları Türk tarafı verdi” dedi. Bu iddiayı reddeden Türk Genelkurmay Başkanlığı ise Türk askerinin söz konusu bölgede 10 gündür bulunduğunu, son olarak saldırıdan bir gün önce Moskova’ya koordinatların verildiğini açıkladı. Öte yandan Sputnik sitesine konuşan ÖSO’nun Halep Tümeni Komutanı Taha Atraç, EL Bab'ın yüzde 30'unun kontrol altına alındığını ve Suriye ordusuyla çatışmaya girdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

RUSYA Hava Kuvvetleri’ne ait bir savaş uçağının El Bab’da Türk tankçıların geçici barınak ve karargâh olarak kullandığı bir binayı yanlışlıkla vurmasıyla ilgili, Ankara ve Moskova’dan farklı değerlendirmeler geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, hava operasyonuna ilişkin, “Uçaklarımız, Türk partnerlerimizin verdiği koordinatlara göre hareket etti, orada Türk askerlerinin bulunmaması gerekiyordu” açıklaması yaptı. Genelkurmay Başkanlığı’ndan dün akşam saatlerinde yapılan açıklamada, Türk askerinin söz konusu bölgede 10 gündür bulunduğu ve bunun Rusya’ya iletildiği vurgulandı.

GENELKURMAY AÇIKLAMASI
Genelkurmay, Rus Sözcü Peskov’un açıklamalarının kamuoyunda yanlış bir algıya sebep olabileceğini belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Suriye’deki harekât kapsamında birliklerin birbirlerine zarar vermesinin önlenmesi maksadıyla; iki ülke arasında 12 Ocak 2017 tarihinde imzalanan mutabakat doğrultusunda TSK tarafından harekâta ilişkin bilgiler Rus muhataplarla düzenli ve karşılıklı olarak paylaşılmaktadır. 9 Şubat 2017’de uçakla vurulan unsurlarımız takriben 10 günden beri aynı noktada bulunmaktadır. Son olarak 8 Şubat 2017’de Rusya birliklerinin kontrolünde bulunan bölgeden, dost unsurların bulunduğu noktaya bir roket atılması üzerine, unsurlarımızın bulunduğu noktanın koordinatları son olarak aynı gün akşam saat 23.11’de Hmeymim’de bulunan Harekât Merkezindeki sorumlu personele tekrar iletilmiştir. Aynı saatlerde Ankara’daki Rus Silahlı Kuvvetleri Ataşesi, Genelkurmay Başkanlığı karargâhına davet edilerek unsurların bulunduğu noktaların daha önce de verilen koordinatları bir kez daha elden kendisine verilmiştir.”

Haberin Devamı

‘DOST KOORDİNATI VERDİK’
Türk askeri kaynakları, Kremlin Sözcüsü’nün “Türk partnerlerimizin verdiği koordinatlar” tanımına da şu açıklığı getirdiler: “Rusya ile hergün hem özel kuvvetlerimiz, hem sahada bulunan diğer kuvvetlerimiz, hem de Eskişehir’deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Savunma Komutanlığımız düzenli bilgi paylaşımında bulunuyor. Koordinatlarda bir değişiklik olduğu zaman bu anında bildiriliyor. Bu bilgi paylaşımında nelerin ve nerelerin ‘Dost koordinatı’ ya da ‘Dost koordinatı olmadığı’ son derece açık şekilde belirtiliyor. Bizim orada bulunduğumuz ‘dost koordinatı’ olarak 10 gün önce bildirildi. Ayrıca 8 Şubat’ta askerlerimizin bulunduğu bölgeye gelen roket de, aynı günün gecesinde Rusya’ya ‘dost koordinata roket atıldı’ diye bildirildi.”

Haberin Devamı

İŞBİRLİĞİ DERİNLEŞECEK
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesinde, yaşanan olayla ilgili, “Benim haberim yoktu. Sabah öğrendim. Meseleyi çok ciddiye alıyorum. Son derece üzgünüm. Bu işin ciddi şekilde koordinasyon edilmesiyle ilgili gereken talimatları veriyorum” dediği öğrenildi. Önceki günkü olay sonrası Ankara ve Moskova, Suriye sahasında daha koordineli hareket etmek için yeni birimler kurma konusunda anlaştı. 

TSKdan son dakika açıklaması: Türk askerleri 10 gündür oradaydı
UÇAK HMEYMİM’DEN KALKTI
Türk askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Eskişehir’deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Savunma Komutanlığı’nın Suriye hava sahasını gözleyen radarlarında Rus uçağının Hmeymim’den kalktığı ve El Bab’a giderek Türk tankçılarının kaldığı binayı yanlışlıkla vurduktan sonra yeniden Hmeymim’e döndüğü tespit edildi. Türkiye’nin tespit ettiği radar izinin Rusya askeri makamlarına iletildiği öğrenildi. 

Haberin Devamı

EL BAB KENTİNİN YÜZDE 30’U ALINDI
El Bab ilçe merkezindeki direnişi kırmak için çevresini kuşatan TSK destekli ÖSO güçleri, çatışmalar sonucunda kentin iç mahallelerine girdi. Bölgeden gelen haberlere göre, ÖSO, kentin batısındaki Zemzem Caddesi, Zemzem Camisi, Hikme Hastanesi ve kadın hastanesini şiddetli çatışmalar sonrası DEAŞ’ın elinden aldı. Kentin yüzde 30’unun kontrol altına aldıklarını kaydeden ÖSO’nun Halep Tümeni Komutanı Taha Atraç, Rus Sputnik sitesine yaptığı açıklamada, Suriye ordusuyla da önceki gün çatışmaya girdiklerini söyledi.

Bu arada, TSK, Fırat Kalkanı harekatının 171’inci gününe ilişkin dün yaptığı açıklamada harekâtın nerelerde devam ettiğine dair yer bilgisi vermedi. TSK açıklamasında, “Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar tarafından 11 DEAŞ hedefine yönelik düzenlenen hava harekâtları sonucunda, barınma maksatlı kullanılan, 7 bina, 3 karargâh binası ve 1 cephanelik imha edilmiştir” denildi. Karadan 154 DEAŞ hedefinin vurulduğunun belirtildiği açıklamada, “Topçu atışları, icra edilen hava harekâtı ve meydana gelen çatışmalarda toplam 23 DEAŞ mensubu etkisiz hale getirilmiştir” denildi.

Haberin Devamı

TSKdan son dakika açıklaması: Türk askerleri 10 gündür oradaydı
ÖSO güçleri dün ele geçirdikleri hastanenin önünde poz verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!