Türk-Alman Su İşbirliği Günü'nde dünyadaki su sıkıntısı tartışıldı

Güncelleme Tarihi:

Türk-Alman Su İşbirliği Gününde dünyadaki su sıkıntısı tartışıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2016 18:00

Türk-Alman Su İşbirliği Günü'nde dünyadaki su sıkıntısı tartışıldı

Haberin Devamı

 

MERSİN Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü ile German Water Partnership işbirliğinde düzenlenen Türk-Alman Su İşbirliği Günleri'nin altıncısı başladı.
Mersin Hiltonsa otelinde gerçekleştirilen toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Su ve Toprak Yönetimi Daire Başkanı Ercan Gülay, Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Gunnar Denecke, German Water Partnership Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Ülke Forumu Başkanı Hans-Joachim Werner ve MESKİ Genel Müdürü Turgut Aybak katıldı.
Dünya nüfusunun üçte birinin su sıkıntısı çektiğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, "1 milyardan fazla insan ise temiz su temininde güçlükler yaşamaktadır. Ülkemizin genelinde ve Çukurova bölgemizde önümüzdeki yıllarda küresel ısınmaya bağlı içme suyu sıkıntısı riski bulunmaktadır. Kurak bir yaz yaşadık bölgede. Vatandaşların bilinçli su tüketmesi çok önemlidir. Ülkemizin enerji gücü hidrolojik, doğal gaz, kömür ve az da olsa rüzgar kaynaklarından oluşmaktadır"dedi.
HİDROELEKTRİK POTANSİYELİ DÜŞÜNÜLÜYOR
Türkiye'de hidrolik, rüzgar, güneş, jeotermal, biokütle, biyogaz gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımların artırılmasının hedeflendiğini kaydeden Kocamaz, "Elektrik enerjisindeki payının 2023 yılında en az yüzde 30 düzeyinde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bu çerçevede ülkemizin hidroelektrik potansiyelinin tamamının kullanıma açılması düşünülmektedir. Ancak bu hedef, sürdürülebilir bir çevre hedefine ne kadar uygundur, tartışılır" diye konuştu.
SU EKONOMİSİNİ GELİŞTİRMEYE YARAYAN MEKANİZMA
İki ülke arasındaki deneyim alışverişinin hem Almanya'da hem de Türkiye'de su ekonomisini geliştirmeye yarayan bir mekanizma olduğunu kaydeden Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Gunnar Denecke şöyle devam etti:
"Bu alandaki modernizasyon hem sanayi alanında hem de toplumun ilerlemesinde giderek daha fazla çevre dostu yatırımların yapılmasını gerekli kılmıştır. Etkin ve sürdürülebilir olarak kaynakların kullanılması ve doğanın korunması çok önemli. Böylece bu konulara daha farklı yaklaşım, yeni teknolojilerin kullanılması ve ekonomik, bilimsel, teknolojik işbirliğini de gerekli kılmaktadır."
SU KORUNMASI GEREKEN ÖNEMLİ BİR DEĞER
Suyun önemli bir değer olduğuna vurgu yapan GWP Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Ülke Forumu Başkanı Werner ise şöyle konuştu:
"Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve Konya'nın ardından bu yıl MESKİ işbirliği ile buluşmayı düzenledik. Su tüm dünyada idare edilmesi ve korunması gereken çok önemli bir değer. Türkiye'de son yıllarda bu alanda gerçekleştirilen başarılı çalışmalar daha da desteklenmesi gerek. GWP su ekonomisi alanında çalışan 350 şirket, üniversite ve kamu kurumunun temsil edildiği bir kuruluş. İki gün boyunca su ekonomisindeki tüm alanlarda çalıştıklarla görüş alışverişinde bulunulacağız."
HEDEFLENEN SİSTEM MALİYETİ 38 MİLYAR TL
Su kaynaklarının niteliği ve niceliğinin günden güne azaldığını ve Türkiye'nin su zengini bir il olmadığını ifade eden Su ve Toprak Yönetimi Daire Başkanı Ercan Gülay şöyle dedi:
"Bu durum sürdürülebilir kalkınmayı tehdit eder boyuta yaklaşmaktadır. Su zengini olmayan ülkemizde kısıtlı olan su kaynaklarımızın akılcı üretimi için atık suların planlı şekilde üretilmesi gerekmektedir. Bu gün itibariyle belediyelerin yüzde 80'i atık su hizmetinden faydalanmaktadır. Hedefimiz Cumhuriyetin 100'üncü yılında bu oranı yüzde 100'e çıkarmaktır. Hedeflediğimiz sistemlerin ilk yatırım ve işletme maliyetleri toplam 38 milyar TL."
Yaşanan sıkıntıların kendilerini içme suyu ve atık su alanlarında kısa sürede verim alınabilecek, işletme maliyetleri düşük ekonomik çözüm arayışlarına sevk ettiğine vurgu yapan MESKİ Genel Müdürü Aybak ise, etkinliğin de bu arayışa katkı sunacağını kaydetti.
Program, 2 gün boyunca ikili görüşmeler ve panellerle sürecek.


İbrahim MAŞE/MERSİN, (DHA)

FOTOĞRAF-GÖRÜNTÜ

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!