Türk akımı 2017'de hazır

Güncelleme Tarihi:

Türk akımı 2017de hazır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2014 01:48

Enerji Bakanı Yıldız, Rusya’dan Türkiye’ye yapılması planlanan yeni boru hattı ‘Türk Akımı’nın maliyetinin 16.3 milyar Euro (20.3 milyar dolar) olacağını söyledi. Rusya ise hattın 2017 sonunda hazır olacağını duyurdu.

Haberin Devamı

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya ve Türkiye arasında yapılacak yeni boru hattı “Türk Akımı”nın maliyetinin yaklaşık 20 milyar dolar olacağını açıkladı. Yıldız, Türkiye’nin Yunanistan sınırında Rusya ile ortak bir doğalgaz hub’ı (geçiş merkezi) inşa edeceğini ve buradan Avrupa’nın güneyine gaz ihracatı yapılaileceğini söyledi. Yıldız, ayrıca boru hattına ilişkin “Ben bu projenin gerçekleştirilebileceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
İstanbul’da dün gerçekleşen Bosphorus Energy Club toplantısında konuşan Yıldız, Türk Akımı’na yönelik değerlendirmeler yaptı. Proje için “Buna ‘Türk Akımı’ diyelim” ifadelerini kullanan Yıldız, şöyle konuştu: “Buna ‘Türk Akımı’ diyelim, bununla alakalı konu da netleştirilmedi. Büyük bir proje ve finansmandan bahsediyoruz. Ancak bu gerçekleştirilebilecek bir proje. Belki 2019, belki 2020’ye kadar inşaat ve diğer konular değerlendirilecek. Şu anda inceleme, değerlendirme aşamasın-dayız. 63 milyar metreküp doğalgazın dağıtımından bahsediyoruz. Sadece bir geçiş projesi olmayacak.”

Haberin Devamı

2017 SONUNDA HAZIR

Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Kiril Molodtsov ise “Türk akımı” doğalgaz boru hattının yaklaşık 3 yıl sonra çalışır hale geleceğini açıkladı. Moskova’da projeyle ilgili bilgilendirme brifingde konuşan Molodtsov, “Projeye katılan tüm tarafların hukuki sorumluluk alanları belirlendikten sonra boru hattının projelendirilmesi aşamasına geçilecek. Projelendirme çalışmaları bir-bir buçuk yıl süreceğini tahmin ediyoruz. Ardından Karadeniz’e boruların döşenmesine geçilecek. Bu aşamanın da bir buçuk yıl devam edeceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla yönünü Türkiye’ye çeviren boru hattı 2017 yılı sonlarında faaliyete geçecek duruma gelmiş olacak” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin aralık ayı başındaki Türkiye ziyaretinde Avrupa’ya doğalgaz taşıyacak Güney Akım projesini iptal ettiğini ve Güney Akım’a alternatif olarak Türkiye’ye doğalgaz sevk edecek yüksek kapasiteli yeni bir boru
hattının inşa edileceğini açıklamıştı.

Yılbaşına kadar indirim pazarlığı

Haberin Devamı

RUS gazına indirim konusunun da Gazprom yetkilileriyle önceki gün görüşüldüğünü belirten Yıldız, “Dün anlaşamadık ve 2 toplantı daha yapmamız gerektiğine karar verdik. Amacımız yılbaşından önce karara varmak. Çünkü Botaş’ın zararı var. Yüzde 6’lık teklifin üzerinde talebimiz var” dedi.

Ocakta sondaja başlıyoruz

YILDIZ, Türkiye’nin yürüttüğü petrol aramaları kapsamında Romanya baseninde petrol ve doğalgaz bulgularının tespit edildiğini belirterek, Shell ile 300 milyon dolarlık sondaj yatırımı yapacaklarını söyledi. Karadeniz’deki çalışmalar hakkında bilgi veren Yıldız, “Yapılan sismikler bize burada sondaj yapmamız gerektiğini söyledi. Shell ile yüzde 50-50 hisseyle başladık; hem masraf hem de gelirleri paylaşacağız. Ocak ayında sondaja başlanacak” dedi.

Haberin Devamı

Irak, elektrik için 5 milyar $ ayırdı

IRAK Elektrik Bakanı Kasım el-Fehdavi, “Elektrikte iletim ve dağıtım için 5 milyar dolarlık fon arıyoruz” dedi. Fehdavi, ülkesindeki elektrik arzı sıkıntısını çözmek için yatırımcılarla 4 bin 500 megavatlık elektrik santrali müzakerelerinin sürdürüldüğünü söyledi. Irak’ın elektrikte temel sorununun iletim olduğunu belirten Fehdavi, “Bütçe sorunumuz ve IŞİD terörü nedeniyle ödemeleri de 4 yıl erteleme imkanı arıyoruz. Ülkemizin, 15 bin megavatlık kapasite kurma planı var ve 6 bininin ihalesini halihazırda verdik. Hükümet olarak 9 binlik kısım için şu anda iki yatırımcıyla görüşüyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!