Turizmciler karamsar: Birçok otel- işletme batacak

Güncelleme Tarihi:

Turizmciler karamsar: Birçok otel- işletme batacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2015 15:28

ANTALYA’da yeni kurulan Alternatif Turizm Etkinlikleri ve İşletmeleri Birliği’nin (ATİB) tanıtımında, 2015’i pek sevmediklerini belirten turizmciler, Rus uçağının düşürülmesiyle yaşanan kriz nedeniyle 2016’nın çok zor bir yıl olacağını söyledi. ATİB yöneticileri, ’Birçok otel, işletme batacak, çok ağır darbeler alacağız" dedi.

Haberin Devamı

Antalya’da deniz- kum- güneş turizmine alternatif sunulan kültür, sanat, spor, eğlence gibi etkinlikleri düzenleyen kuruluşlar, Alternatif Turizm Etkinlikleri ve İşletmeleri Birliği’ni kurdu. Tarım eski Bakanı ve Antalya Binicilik ve Atlı Spor Kulübü sahibi İlker Tuncay’ın başkanlık ettiği ATİB’in bünyesinde Anadolu Ateşi, Antalya Aqualand, Aktur Park, Dinopark, Düden Rafting, Kadir’in Ağaç Evleri, Kelebek Park, Olympos Teleferik, Peloid Antalya, Sandland, Sealanya, Saklıkent Gobi Turizm gibi işletmeler bulunuyor.

Antalya Gazeteciler Cemiyeti’ndeki tanıtım toplantısında ATİB Başkanı İlker Tuncay, alternatif turizm alanında faaliyet gösteren işletmeler olarak tanıtımda işbirliği yaparak, hedef kitlelere en etkin biçimde ulaşımı sağlamak, mesleki dayanışma ve güç birliği oluşturmak, kaynak sağlamayı amaçladıklarını anlattı. Tuncay, Antalya merkezli birliğin Türkiye genelinde bu alanda faaliyet gösteren tüm işletmelere açılacağını da kaydetti.

BÜYÜK DARBE VURACAK
ATİB yöneticilerinin de katıldığı toplantının en önemli konusu ise Rusya krizi oldu. Turizmin çok sıkıntılı bir dönemece girdiğini belirten ATİB Başkan Yardımcısı Cem Karaca, 2016’nın zor bir yıl olacağını söylemenin sürpriz olmayacağını kaydetti. Kesinlikle yara alınacağını belirten Karaca şöyle konuştu:

"3.5 milyonluk bir pazarı kaybetmiş durumdayız. 1, 2 veya 3 sezonda bunu geri kazanacağımızı düşünmüyorum. İsrail’le, Mavi Marmara krizi sonrası turizm bıçak gibi kesilmişti ve aradan 4- 5 sene geçti. Rusya bunu hakikaten ciddi şekilde önemsiyor. İş şirazesinden çıkıyor. Rusya misli derece aldığı önlemlerle Türkiye’yi zora sokmaya çalışıyor. Rusya’nın charter seferlerini yasaklaması, 1 Ocak’tan itibaren vize uygulaması getirmesi gibi büyük darbe vuracak çalışmalara imza atılıyor."

2015’İ MUMLA ARAR DURUMDAYIZ
2015’in çok renkli geçmediğini ve birçok otelin bazı bölümlerini açmadığını vurgulayan Karaca, şunları söyledi:

"Biz turizmciler kendi aramızda ’2015’i pek sevemedik’ diye espriler yapıyorken, uçak krizi sonrasında pek de sevmediğimiz 2015’i mumla arar durumdayız. 11 milyonluk turistin geldiği şehirde 3.5 milyonluk bir eksi, üç kişiden bir kişi gelmeyecek durumda. Konaklama sektörünün bu açıdan durumu içler açısı. Kemer bölgesi başta olmak üzere birçok otel sezonu açamayacak. İstihdamda düşme meydana gelecek. 60 sektörün beslendiği bir sektör ve bu domino etkisi yaratacaktır. Turizmle beraber 60’a yakın sektörde sıkıntılar yaşanacak. Seyahat acenteleri açısından da çok zor bir yıl olacak. Pek parlak değil."

RUSLAR GEZMEYİ SEVİYOR
Rus turistlerin gezmeyi çok sevdiği ve alternatif turizm işletmeleri açısından da hiç parlak olmadığını dile getiren Karaca, çok fazla ağlamaya- sızlanmaya gerek olmadığı ve buradaki açığın nasıl kapatılması gerektiği yönünde başta bakanlık olmak üzere sektörün çalışmalar yapması gerektiğini dile getirdi. Çin ve İran pazarlarından beklentinin de kalmadığını anlatan Karaca, alternatif turizm işletmelerini ziyaret eden turistlerin yüzde 65- 70’inin Ruslardan oluştuğunu kaydetti.

Yaklaşık 500 bin Rus’un tarifeli uçaklarla Türkiye’ye geleceğini tahmin ettiklerini belirten Cem Karaca, "Birçok otel işletme batacak çok ağır darbeler alacağız" dedi.

YERLERİ KOLAY DOLDURULMAZ
Kemer Tahtalı Dağı’ndaki Olympos Teleferik’in satış müdürü Haydar Culfa da, müşterilerinin yüzde 65 civarında Rus olduğunu söyledi. Rusların ciddi anlamda gezen, ekstra değer yaratan bir müşteri tipi olduğunu belirten Culfa, "Yerinin çok hızlı, kolay doldurulabilir olduğunu düşünmüyorum. Uçuş yakınlığı açısından Avrupa görünüyor ama terör sıkıntısı var. İran ve Çin gibi diğer pazarlarda Rusya’yla iyi ilişkilerde olan ülkeler. Gerçekten çok zor bir sezon olacak bizim için" diye konuştu.



BAKMADAN GEÇME!