Turizm Fuarı'na gösterilen ilgi umutlandırdı

Güncelleme Tarihi:

Turizm Fuarına gösterilen ilgi umutlandırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2016 10:43

Turizm Fuarı'na gösterilen ilgi umutlandırdı

Haberin Devamı

Timur TARLIĞ/ İZMİR, (DHA)- TRAVEL Turkey İzmir Fuarı'na katılan Sakız Adası Belediye Başkanı Emmanouil Vournous, 2016'da turizm sektöründe yaşanan krizi aşmak için uluslararası fuarların önemli olduğunu söyledi. TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün, fuarın başarılı geçtiğini belirtirken, Bodrum Ticaret Odası Meclis Üyesi Toros Demirdöven ise turizmde yaraların sarılabilmesi için hükümetin maddi destek sağlaması gerektiğini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde 10'uncu kez düzenlenen 'Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı' Gaziemir'deki Fuar İzmir'de 8 Aralık'ta kapılarını açtı. 2016'da turizmde görülen kriz ardından gözlerin çevrildiği fuara yerli ve yabancı katılım yoğun oldu. Yerli firmaların yanı sıra yabancı ülkelerin tanıtım stantları da fuarda yer aldı. Fuarı değerlendiren TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün, turizm sektöründeki sıkıntılara rağmen yoğun bir katılım olduğunu belirterek, şöyle dedi:
"1200'e yakın katılımcı firma var. Bunun dışında yurt dışından yaklaşık 400-500  satın alımcı katılımcı var. Türkiye'nin imajı konusunda bu kadar yurt dışında anti propaganda yapılırken, böyle bir sayının katılmış olması, Türkiye'nin İzmir'in güvenliği açısından dünyaya bir mesaj olmuştur. Bundan da çok memnunuz. Dolayısıyla fuarımızı başarılı olarak değerlendirebiliriz."
Rusya ile düzelen ilişkilerin önümüzdeki yıla etki edeceğini belirten Gürcün, şöyle konuştu:
"Antalya bölgesinin yüzde 46'larda kayıp olmasının nedeni Rusya'nın gelmemesiydi. Önümüzdeki yıl Rusya'nın devreye girmesiyle beraber turizmde düzelme yaşayacağımızı düşünüyoruz. Avrupa pazarında da sıkıntılar var. Özellikle son dönemde yaşanan siyasi gerginlikle, kamuoyunda yaratılan Türkiye'nin olumsuz imajını aşmamız gerekiyor. Bunu aştığımız zaman toparlanma sürecine girebiliriz."
"TURİZM DESTEK KREDİLERİNİN ÖDEMESİ 1 YIL ÖTELENMELİ"
Bodrum Ticaret Odası Meclis Üyesi Toros Demirdöven ise turizmin yaralarını sarabilmesi için hükümetin maddi destek sağlaması gerektiğini belirtti. Bodrum'un kriz nedeniyle sezonu yüzde 40 kayıpla tamamladığını belirten Demirdöven, şöyle devam etti:
"Önümüzdeki yıla bakarsak, fuarda görüşme yapan arkadaşlarımıza göre pek iç açıcı gözükmüyor. Bunun en büyük kaynağı, güvenli görünmemesi. 'Nasıl bir güvence vereceksiniz' diye soruyorlar. Turizmcilerinin bu güvenceyi vermesi imkansız. Bu hükümet politikaları ve bölgede yaşanan sıcak gelişmelerle ilgili bir şey. Karamsar değiliz ama fazla iyimserlik de iyi değil. Gidişata bakılırsa uzun bir süre daha böyle gidecek gibi gözüküyor. Hükümetten en büyük destek parasal destek olur. Sektör turizm destek kredileriyle ayakta duruyor. Birkaç senedir sektörde düşüş var. Bu yıl tavan yaptı düşüş. Alınmış destek kredileri var. Turizmciler kredi borçlarını aldıkları yeni bir kredi ile ödediler. Bütün sektör tıkanmış vaziyette. Bu kredilerin bir takvim yılı ötelenmesi lazım. Hükümetin destek vermesi lazım. Şuan hastalık dönemini geçtik yoğun bakıma düştük artık."
"YOLUN İKİ TARAFINDAKİ MARKET GİBİYİZ"
Sakız Adası Belediye Başkanı Emmanouil Vournous, adalardaki turizmi ve iki ülke arasındaki ilişkiyi değerlendirdi. Fuarın getirilerini sona erdiğinde daha net görebileceklerini ifade eden Emmanouil Vournous, olumlu düşünüp, olumlu şeyler gördüğünü ifade ederken şöyle konuştu:
"Geçen senelerde turizm Sakız'da krizdeydi. Turizm ve ekonomik kriz birbirini doğal olarak etkiliyor. Sakız adasında da bu nedenle fiyatlar biraz düştü. Turistler için de daha ekonomik olanaklar ortaya çıktı" dedi. Turizmde krizi atlatabilmenin 3 yolu olduğunu söyleyen Vournous, " Dışarıya daha çok açık olmak, bu fuar gibi dünyadaki diğer fuarlara katılmak. Sakız'daki hizmetin kalitesini arttırmak. Turizm çalışanlarının bilgilerini üst seviyeye taşımak için daha çok çalışmak. Bunları uyguladığınız zaman turizmde krizi bir nebze olsun aşmak mümkün. Türkiye ve Yunanistan; bir yolun iki tarafındaki marketlere benziyor. Hem rakibiz. hem de birbirimizi destekliyoruz. Biz aynı yerdeyiz, aynı yoldayız ve birbirimizi desteklememiz lazım. Mülteci konusunda da bunu yapmalıyız. Avrupa Birliği ve Türkiye arasında yapılan anlaşma mülteci krizini stabilize etmek içindi ve bazı kurallar vardı. Bu mekanizmanın iyiye gitmesi için biz de çabalıyoruz."
"İKİ ÜLKE TEK PAZAR OLMALI"
Rodos adasında gazetecilik yapan ve turizm konusunda dergi çıkartan Manos Stavrianos ise Temmuz ayında Türkiye'nin yaşadığı darbe girişimi nedeniyle turizmin etkilendiğini anlattı. Yunan adalarına darbe girişimi nedeniyle Türkiye'den turist gelişinin durduğunu ifade eden Stavrianos, şunları söyledi:
"Yunan adaları olarak, yaz kış turizm anlamında Türkiye'yi desteklediğimiz gibi aynı şekilde Midilli, Sakız, Samos ve Rodos'a da Türkiye'den turist geliyor. Darbe girişimi sırasında turist gelişi durdu. Ancak özellikle Kurban Bayramı'nda yeniden gelişler başladı" dedi. Türkiye ve Yunan adalarının daha fazla yakınlaşmasını beklediklerini aktaran Stavrianos, "İki ülkeyi turizm olarak bir pazar yapmak istiyoruz. Yunan adalarını ayrı ayrı anlatan bir dergi yayınladım. Önümüzdeki yıl çıkartacağım sayıda ise iki yakayı anlatacağım. Rodos-Marmaris, Kos-Bodrum, Simos-Datça, Sakız-Çeşme ve Midilli-Ayvalık gibi iki tarafı tarihleriyle birlikte anlatacağım."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!