Turistlere saygısızlık

GEÇEN hafta sonu, Veteriner Hekimler Derneği’nin düzenlediği ‘Dünya Veteriner Hekimleri Yılında Can Dostları’ panelinde Veteriner Hekim hocalarla bir arada olduk.

Daha sonra Ankara Kalesi’ndeki Zenger Paşa Konağı’ndan Ankara’yı izledik. Rahmetli Zenger, Evren, Demirel ve Özal’ın seçim meydanlarda kendilerini sunmak ve tanıtmak için çok gayret göstermişti, biliriz. Zenger Konağı’nın yemekleri güzel de, tarihi yapıya bir el atılması gerekiyor.
Bunları kim yapar bilmeyiz ama... Tepeden Ankara’yı izlerken bir müşterinin sözlerini dinlediğimizde adres belli oldu.
“Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, eski Ankara’yı canlandırmak için gerçekten zaman-zaman gayret gösteriyor. Altyapı ve üst yapı için bütçesi oranında bir şeyler yapıyor” diyen muhatabımız “Ama Samanpazarı ve Kale civarında öyle şeyler yaşanıyor ki çıldırmamak mümkün değil” diyor.
Bentderesi yeniden düzenleniyormuş. Dün de telefon ederek şu notu iletti bize:
“10.10.2011 de, yani dün saat 14.45’te ‘Türkiye’nin Gururu’ sloganlı Türk Telekom’a ait bir büyük kamyonet, Kale İş Merkezi’ne bakan Koyunpazarı Caddesi önünde parketti. 06 DG 2441 plakalı araç yolu kesince trafik bir anda arap saçına döndü. Bunun üzerine beş dakikada bir yokuştan yukarı gelen damperli inşaat kamyonları vatandaşları çileden çıkarttı.
Bilindiği gibi Samanpazarı, çalgıcı esnafının bulunduğu bir mekandır.
İşte bu bölge Melih Gökçek’in göz ağrısı sayılır. Çünkü
esnaflığa burada gıda maddeleri ve yumurta satarak başlamıştır. Bunları niye anlatıyorum; Ankara Kalesi’nin arka çıkışı olan Anadolu Medeniyetler Müzesi’nin önü iki aydır trafiğe kapalı. Yerli ve yabancı turistlere eziyet çektirmeye hakkımız olabilir mi?
Esnafların kızgın.
İngiltere’nin eski Başbakanı Teacher’ın ‘dünyanın en önemli müzelerinden’ saydığı Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni gezisine özellikle dahil ettirmişti.
Ankara’ya gelen yabancı turistlerin en merak ettiği yerdir. Ama üç kilometrelik yolu bir turist yaya olarak tırmanmak istemez.
Köşenizden Melih Bey’ye iletir misiniz? Siz Kaleye bir çıkın; lokantacı Emin Usta veya köfteci Kazım Usta’da bir yemek yeyin, tarihi Aslanhane Camiisi’nin restorasyonunu bir kontrol edin; Vehmi Koç’un ilk ticarete başladığı ve oğlu Rahmi Koç’un müze haline Ankaralılara kazandırdığı Çengelhan’ı da ziyaret edin... Eski arkadaşlarınız olan Kale esnafı ile bir çay içerseniz size çok şeyler anlatacaklardır.”
Büyükşehir Belediye Başkanları ilçe belediye başkanları ile niye hep kavgalı olurlar. Veysel Tiryaki, Melih Gökçek’i bölgeyi ziyaret için bir gün kendisini davet edemez mi?

Parkta bir ihtiyar

NECATİBEY Caddesi üzerinde ve yeni Başbakanlık binasına yaklaşık yüz metre mesafede bulunan Namık Kemal Parkı’nın yanından akşam üstü geçenler park içindeki bankın üzerinde battaniyeye sarılmış, yanında su şişeleri ile yiyeceklerinin bulunduğu naylon torba ile uyuyan bir ihtiyarı görmeye adeta alışmışlardır. O mahallede oturan semt sakinlerinin beyanına göre de bu ihtiyar uzun zamandır orada yatıp kalkıyormuş. Ankara’nın sonbahar yağmurlarıyla soğuyan akşamlarında bir Allah’ın kulu çıkıp da özellikle Belediyeler, sosyal hizmetler müdürlükleri veya sivil toplum kuruluşlarından herhangi birisi bu ihtiyarı bir yaşlılar yurduna, bakım evine yerleştirmeyi beceremiyor mu acaba?
M. YAĞCIOĞLU

Biliyor musunuz


KANAL B’de Tevfik Kızgınkaya’nın hazırlayıp sunduğu ‘Ortak Çözüm’ programında bu akşam 21.30’da, eski DPT Başkanı Bilsay Kuruç’un ‘Anayasa değişikliği sürecinde tartıştırılmaya çalışılan Türkiye Cumhuriyetinin temel ilkeleri’ konusunda konuşacağını...
Yazarın Tüm Yazıları