Turhan Selçuk son yolculuğunda

Güncelleme Tarihi:

Turhan Selçuk son yolculuğunda
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2010 12:25

11 Mart'ta kaybettiğimiz ünlü karikatürist Turhan Selçuk Hacıbektaş'ın Çilehane ilçesinde toprağa verildi. Dün Selçuk için Cumhuriyet Gazetesi'nde düzenlenen veda töreninin ardından bugün kendi vasiyeti üzerine Hacıbektaş'ta son yolculuğuna uğurlandı.

Haberin Devamı

BÜYÜK USTA TURHAN SELÇUK'A VEDA / FOTO GALERİ

 

TURHAN SELÇUK'UN UNUTULMAZ KARİKATÜRLERİNDEN SEÇMELER

Turhan Selçuk için öğle saatlerinde ilçedeki Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Selçuk'un Türk bayrağına sarılı cenazesi başında yapılan törene Selçuk'un eşi Nurhan ve kızı Aslı ile yakınlarının yanı sıra Türkiye Değişim Hareketi lideri Mustafa Sarıgül, eski turizm ve tanıtma bakanı Alev Coşkun, Milli Güvenlik Kurulu Eski Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Tuncer Kılıç, eski TBMM Başkanvekili Uluç Gürkan, DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, Nevşehir Garnizon Komutanı Jandarma Albay Turgay Ara, Osman Aydın ve vatandaşlar katıldı.

Haberin Devamı

Turhan Selçuk son yolculuğunda

SARIGÜL'DEN ABDÜLCANBAZ MÜZESİ ÖNERİSİ

Tören öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan Mustafa Sarıgül, Selçuk'un dünya karikatür tarihine önemli izdüşümler yaptığını, Türkiye Değişim Hareketi olarak en büyük arzularının Abdülcanbaz Müzesi kurulması olduğunu, bunun için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini kaydetti.

Sarıgül, “Tarih her zaman Abdülcanbaz'ın yaptığı eserlerin bize her zaman ışık tuttuğunu görsün istiyoruz” dedi. Sarıgül, deprem bölgesine gitmek için, törene katılmadan ayrıldı.

Törende konuşan Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, 2005 yılında Turhan Selçuk'u Hacıbektaş'a davet ettiğinde Turan Selçuk adına Hacıbektaş etkinliklerinde sergi düzenlediklerini, o sergideki kendilerine hediye edilen 35 karikatürünü Selçuk'un defnedileceği Çilehane bölgesine yapmayı planladıkları İnsanlık Müzesi'nde sergileyeceklerini söyledi.

Selmanpakoğlu, “Bu karikatürleri Hacıbektaş'ta yapacağımız 'Karanlıktan Aydınlığa' adlı insanlık müzesinde özel bir bölümde yer alacak ve onun düşüncelerini yaşatacaktır. Abdülcanbaz'ı Gözlükçü Sami ve arkadaşlarını gençler tanımaya devam edecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

"HACIBEKTAŞ'TA CAN DOSTLARININ YANINA GELDİ"

Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker de Selçuk'un bugüne kadar çizdiklerinden en ufak ödün vermediğini ifade etti.

“Onu uzun uzun anlatmaya yüreğim el vermiyor” diyen Peker, Selçuk'u Hacıbektaş'ın can dostlarına ve pirlerine emanet ettiklerini, can dostları ve pirlerin ona layığıyla sahip çıkacaklarından şüpheleri olmadığını kaydetti.

Turhan Selçuk'un kızı Aslı ise “Onun bir parçasıyım ama içimden bir parça gitmiş gibi. Ama vasiyetin yerine geldi ve sen iyisin. Bu benim için çok önemli. Sen benim Abdülcanbazımsın. Ben de senin canbaziyerin oluyorum. Sana veda etmiyorum çünkü buraya sık sık gelip seni yalnız bırakmayacağım” diye konuştu.

Haberin Devamı

Alev Coşkun da Selçuk'un bugünün Türkiye'sinin zor koşullarında hala düşündüren, eğiten, yönlendiren karikatürlerini yapmakta olduğuna dikkati çekerek, “Selçuk'un geçen gün yayınladığı bir karikatür hiçbir zaman beynimin köşesinden çıkmayacak. Bir insan 'sus' işareti yapıyordu. Altında ise 'Sus demokrasi var' diyordu” dedi.

Onun aydınlanmayı, Mustafa Kemal'i, Atatürk düşüncesini bildiğini kaydeden Coşkun, incinsen de incitme felsefesini de bildiğini ifade etti.

Coşkun, onun neden Hacıbektaş'ı vasiyet ettiğini şöyle anlattı:

“O neden Hacıbektaş'a geldi? O can dostlarının ve gönül dostlarının yanına geldi. Onlarla beraber Türkiye'nin uç, ön açıcı düşüncesini benimsediği için geldi Hacıbektaş'a.”

Haberin Devamı

Selçuk'un cenazesi, törenin ardından, ilçedeki Mahsuni Şerif'in mezarı ile Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal ve Yunus Emre'nin heykellerinin bulunduğu Çilehane bölgesine götürüldü.

Cenaze, Çilehane bölgesinde, Alevi geleneklerine göre “hak meydanı görevinin yerine getirilmesi, canın sırlanması, toprağa verilmesi” töreni yapıldıktan sonra toprağa verildi.

Turhan Selçuk'un eşi Nurhan Selçuk mezardan toprak aldı. Nurhan Selçuk'un gözyaşlarına hakim olamadığı gözlendi.

TÜRK MİZAHININ DUAYENLERİNDENDİ

Türk mizahının önde gelen isimlerinden biri olan Turhan Selçuk, 1922'de Muğla'nın Milas ilçesinde doğdu. Türkiye'de karikatüre yön veren isimlerden Selçuk, Semih Balcıoğlu ve Ferit Öngören ile beraber Karikatürcüler Derneği'nin de kurucularından.

Haberin Devamı

İlk olarak Akbaba'da çalışmaya başladı, ondan sonra Aydede, Yön, Devrim Örneği gibi dergilerde ve Milliyet, Akşam gibi günlük gazetelerde çalıştı.

Turhan Selçuk'un özellikle Abdülcanbaz tiplemesi çok ün kazandı. Türkiye ve Avrupa'da birçok müzede karikatürleri sergilendi. Son olarak Cumhuriyet gazetesinde çizen Turhan Selçuk, gazeteci-yazar İlhan Selçuk'un da kardeşi.

"TURHAN SELÇUK'UN HACI BEKTAŞ'A DEFNEDİLMESİ BARIŞ İÇİN BİR İŞARET"

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, özgün  çizgisi, yarattığı kişilikler ve derin mizah anlayışı ile Turhan Selçuk'un, çizgi  roman dünyasında unutulmaz bir iz bıraktığını belirtti.

Bakan Günay, Hacı Bektaş'ta bugün defnedilecek merhum Turhan Selçuk ile  ilgili bir mesaj yayınladı. Kültür ve Turizm Bakanı Günay, mesajında şunları kaydetti: “Türk mizahının, karikatür ve çizgi roman dünyamızın büyük ustası,  değerli sanatçı Turhan Selçuk'u bugün toprağa veriyoruz. Özgün çizgisi, yarattığı kişilikler ve derin mizah anlayışı ile Sayın Selçuk, çizgi roman dünyamızda unutulmaz bir iz bırakmıştır. O'nun bugün Aslan ile Ceylan'ı bir arada yaşatmayı amaçlayan Hacı Bektaş  Dergahı'nda toprağa verilmeyi arzu etmesi de Anadolu'nun barışçı, birlik içinde  yaşamayı amaçlayan, insancıl düşüncesine ne ölçüde bağlı olduğunun unutulmaz bir  işaretidir. Turhan Selçuk'u rahmet dilekleriyle uğurluyor, yakınlarına ve sevenlerine  sonsuz sabırlar diliyorum.”

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!