Turhan Çömez'in avukatı konuştu

Güncelleme Tarihi:

Turhan Çömezin avukatı konuştu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2014 13:12

İngiltere’de yaşayan AKP eski Milletvekili ve Ergenekon davası sanıklarından Dr. Turhan Çömez, avukat yeğeni Ömer Faruk Dere ile birlikte İngiltere’de oturma izni aldıkları süreci anlattı.

Haberin Devamı

Çömez İngiltere’de evine 40 dakika mesafedeki çalıştığı hastanede tüm gün ameliyatlarını sürdürüyor. Kaldığı cezaevinden gönderilerek, İngiltere’den sınır dışı edilmesine birkaç saat kala İngiltere İçişleri Bakanlığı’na karşı açtığı davayı kazandıklarını belirten Ömer Faruk Dere şöyle konuştu:

“Sayın Çömez bildiğiniz gibi İngiltere’ye dil öğrenmeye geldi. Türkiye’de Silivri mahkemelerinde yaşanan pek çok hukuksuzluk nedeni ile geri dönmedi. Halen İngiltere’de bir üniversite hastanesinde genel cerrahi uzmanı olarak çalışıyor. Biz bir yandan Türkiye’de süren dava ile ilgili hukuk mücadelesi verirken, öte yandan da hem Londra’da hem de Lyon’da bir başka hukuk mücadelesi verdik . Bildiğiniz gibi Adalet Bakanlığımız iki sayın savcımızı Fransa’ya gönderdi ve Sayın Çömez ile ilgili kırmızı bülten çıkartılması için talepte bulundu. Biz Ergenekon iddianamesini tercüme ettirerek, beraberinde Silivri’de yaşanan hukuksuzlukları da belgeleri ile ekleyerek Lyon’a gönderdik. Basına da yansıdığı gibi, Interpol Türkiye’nin talebini reddetti ve Ergenekon davasının bir siyasi dava olduğunu ifade ederek dosyayı Türkiye’ye iade etti. Yeni bir arama veya yakalama kararı vermedi. Öte yandan Sayın Çömez İngiltere’de vizesini uzatmak için işlemlerini yürütürken, İngiliz İçişleri Bakanlığı’ndan bir davet aldı ve görüşmeye gittiğinde de tutuklanarak cezaevine kondu. İngiliz İçişleri Bakanlığı iade işlemlerini sürdürürken biz de buna karşı bir hukuk mücadelesi başlattık.”

‘KENDİ ÜLKEMİZDE MUMLA ARADIĞIMIZ ADALETİ BURADA BULDUK’

Avukat Dere, Çömez’in cezaevinde kaldığı döneme ilişkin: “Tabii üzülerek ifade etmeliyim ki, kendi ülkemizde mumla arar hale geldiğimiz adaleti burada bulduk. Ben yabancı bir avukat olmama rağmen İngiliz cezaevlerine çok rahat bir şekilde girdim ve dilediğim kadar kaldım. Cezaevinde Sayın Çömez ile çok rahat bir şekilde hazırlık yaptık. İngiliz İçişleri Bakanlığı’nı mahkemeye verdik. Kraliyet Mahkemesi başvurumuzu kabul etti ve bilirkişi heyeti Türkiye’ye gönderildi.. Türkiye uzmanı kişilerden oluşan bu heyet kapsamlı bir çalışma yaparak hem Sayın Çömez hem de devam eden Ergenekon davası ile ilgili bir rapor hazırladı. Bu rapor son derece çarpıcı gerçekleri gözler önüne seriyordu. Raporda, davanın bir hukuk davası değil, siyasi bir dava olduğu, pek çok muhalif kimliğin bu davanın içine konduğu, Sayın Çömez’in de, gerek hekimlik gerekse siyasi hayatında çok önemli başarılara imza attığı vurgulandı.” şeklinde konuştu.

‘ALINACAK ÇOK DERS VAR’

Kraliyet Mahkemesinin, Bakanlığı haksız bulduğunu belirten avukat Dere, mahkemenin Çömez’e oturma hakkı verdiğini söyledi. Dere: “Dilini, kültürünü, hukuk düzenini bilmediğimiz bir yabancı ülkede hakkımızı arıyoruz ve o ülkenin İçişleri Bakanlığı’na karşı bir hukuk zaferi kazanıyoruz. Bundan herhalde alınacak çok ders var.” dedi.

“ERDOĞANLA DA GÖRÜŞTÜM”

“Ergenekon Davasının gündemi olanca şiddetiyle meşgul ettiği dönemde ben Sayın Erdoğan’la da görüştüm ve Sayın Çömez’in geçenlerde açıkladığı gibi kendisine bir mektup da ilettim. Sayın Çömez İngiltere’de son derece başarılı bir cerrah ve parlak bir kariyeri var. Türkiye’de hukukun üstünlüğü tesis edilinceye ve kimi merkezlerin gölgesinden kurtuluncaya kadar da burada kalacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!