Türel: Antalya suyu en ucuz kullanan şehirlerden

Güncelleme Tarihi:

Türel: Antalya suyu en ucuz kullanan şehirlerden
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2018 10:50

Türel: Antalya suyu en ucuz kullanan şehirlerden

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya'nın en uygun su tarifesini kullanan 3 şehirden biri olduğunu söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Kurulu gerçekleşti. Bütçe kesin hesabıyla ilgili görüşlerini aktaran ve meclis üyelerinin görüşlerine yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ASAT'ın yeni çıkan Büyükşehir Yasasıyla müthiş bir büyüme içerisine giren kurum olduğunu söyledi. Antalya'da 2013 senesinde 2033 metrekareye hizmet verilirken, bir anda 20 bin 723 kilometrekareye çıkan hizmet alanına sahip olunduğuna dikkati çeken Başkan Türel, “Nüfus 1 milyon 160 binden 2 milyon 222 bine çıkmış. Hizmet verilen mahalle sayısı 226'dan 912'ye çıkmış. Abone sayımız da 512 binden 1 milyona yakın bir noktaya gelmiş. Ve bugün itibariyle 1 milyon 214 bine de ulaşan bir abone sayısını konuşur hale gelmişiz. ASAT tüm bu ağır yüke rağmen abone devirlerinden tutun yapılması gereken yatırımlara kadar bu büyüyen ihtiyaca en güzel şekilde cevap verdi" dedi.

YATIRIMLAR ÖZ KAYNAKLA

CHP'li meclis üyesi Reşat Oktay'ın borçlanma ile ilgili yatırımların ne düzeyde olduğu yönündeki sorusuna da cevap veren Türel, şunları kaydetti:

"2014 yılında ASAT 125 milyon liralık bir yatırım yapmış. Bunu 2015 yılında 256 milyon TL'ye çıkarmış. 2016 yılında 325 milyon ve 2017 yılında da 367 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirmiş. 2018'de bütçedeki planlamamızda yaklaşık 700 milyon liralık bir yatırım bütçesine ve yüzde 50 yatırım oranında üstüne çıkmış. Tabi bu yatırımlar ne kadar özkaynakla ne kadar krediyle yapılmıştır. Bunu çok iyi anlamamız lazım. ASAT 2013 yılında 76 milyon liralık yatırım yapıyorken bu yatırımın 20 milyon lirasını kendi öz kaynağından karşılamış. Yüzde 73'ünü krediyle karşılamış. 2014 yılında ASAT biraz daha özkaynak oranını çoğaltmış toplamda 125 milyon yatırım yapmış. Bunun yüzde 60'ı özkaynakla, yüzde 40'ı da krediyle olmuş. 2015 yılına geldiğimizde bu oran tamamen yine terse dönmüş. 2015 yılında yapılan 256 milyon liralık yatırımın yüzde 86'sı özkaynakla yapılmış. 2016 yılına geldiğimizde özkaynak oranı yatırımın içerisinde 86'dan 93'e çıkmış. Ve yüzde 7'lik bir krediyle de yatırım yapmış. 2017 yılına ASAT yatırımın tam yüzde 99'unu kendi öz kaynağıyla yapmış."

ALTYAPI SORUNU TAMAMEN ÇÖZÜLDÜ

Dünya Bankası kredisini şu an imzalayan tek belediyenin Antalya Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirten Menderes Türel, yaptıkları yatırımlarla da ilgili bilgi verdi. Kirli suyu denize göndermediklerini belirten Türel, "Denizimiz en büyük sermayemiz, gözümüz gibi korumadığımız takdirde bindiğimiz dalı keser ve turizmde çok ciddi sorunlar yaşarız ki bunları geçmişte yaşadık. Ben birçok yabancı kanalın deniz kirliliği ile ilgili arıtma sorunuyla ilgili Türkiye aleyhinde çekimler yapıp yurt dışında yayınlar yaptığına şahidim. Bunlar artık tarihe karıştı ve Antalya altyapısını tamamen çözmüş, küçük eksiklikleri ile birlikte bundan sonra ihtiyaca cevap veren bir şehir haline gelmiş" dedi.

SUYU EN UCUZ KULLANAN ŞEHİRLERDEN

Menderes Türel, Antalya'nın hem meskenlerde hem de ticarethanelerde vatandaşa en uygun su tarifesini kullandıran 3 şehirden biri olduğunu açıkladı. Türel, “Bizim dönemimiz dışındaki dönemlerde Antalya suyu en pahalı kullanan şehir konumundayken şimdi en ucuz kullanan şehir noktasına gelip, ASAT yatırımlarla bunu taçlandırmışsa, öbür taraftan borcunu da zamanında ödeyen bir belediye haline gelmişse bu gerçekten alkışlanacak bir tablodur.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!